Test Smarta hem Hemmabio #12 2019

TEST: LIFX

I takt med att våra hem blir allt mer uppkopplade investerar vi i allt fler passande IOT-produkter. Och det finns helt klart ett sug efter ännu mer här. Vi har kollat in Philips Hue-utmanaren Lifx som erbjuder ett brett utbud av smarta lampor.

Annons:

Av Jonas Olsson

 

Vill du komma igång så att ditt hem känns lite smartare, och lite modernare? Det är klart att du vill, och du är förmodligen sedan en tid redan igång med Google Assistant, Amazon Alexa eller Siri, så du vill helt enkelt kontrollera fler prylar med hjälp av rösten. Det är ju väldigt praktiskt när man väl har vant sig och slutat bli generad när man rabblar kommandon rakt ut i luften.

Bra att börja med är belysningen, där några välplacerade ljuskällor ger ditt hem en helt ny karaktär. Särskilt om du utnyttjar lampornas kapacitet när det gäller färger och nyanser, och skapar olika scenarier för olika tillfällen eller tider på dygnet.

De kanske vanligaste systemen idag är Ikeas överkomliga system Trådfri och klassledaren Philips Hue. Nu ska vi kolla på Lifx.

Coola effekter

Lifx är ingen direkt nykomling, men det är först nu man på allvar satsar på den svenska marknaden med ett antal olika ljuskällor. Sortimentet består av allt ifrån diverse E27-lampor och GU10-spotlights till ljusslingor och modulära ljuspaneler.

Man kommer också med bland annat en E14-lampa med Dual Lightning (inte släppt i skrivande stund), vilket innebär att den kan lysa med olika nyanser och styrkor på olika delar av själva lampan. Kan ge riktigt läckra effekter!

Investerar du i ljusslingan Z Led Strip kan du med hjälp av appen skapa effekter som rinnande ljus eller olika färg på olika delar av slingan. Du har 8 färgzoner per meter att leka med. Grundslingan, som du köper som startpaket, har en längd på 2 meter och kan därefter kompletteras med 1-metersremsor upp till totalt 10 meter.

Ett starkt kort hos E27-modellerna Lifx A19 och BR30 är att de är kompletterade med infrarött ljus vilket ger dina övervakningskameror betydligt bättre arbetsförhållanden i mörkret. Och eventuella tjuvar betydligt sämre.

Överlag ger alla Lifx-lampor vi testat ett riktigt bra och kraftfullt ljus med god renhet. Vill du till exempel kunna lysa upp rummet ordentligt när barnen tappat ut sina nästan färdiga pärlplattor på golvet, blåser A60 på med hela 1100 lumen om du drar på för fullt.

Hubbfri

En skillnad mot de tidigare nämnda konkurrenterna är att Lifx inte använder sig av någon hubb utan varje enhet opererar självständigt. Installationen är enkel, även om undertecknad fick göra om den ett par gånger då mina lampor inte kom med i valda grupperingar och så vidare. Stor risk dock att det berodde mer på skit bakom spakarna än systemet i sig.

Rent praktiskt är det egentligen inte några skillnader mot konkurrenterna, du kan även här att schemalägga olika scenarier och använda Google Assistant och Alexa, plus Homekit, IFTT och så vidare.

Nåväl, det är bara att med hjälp av appen synka lamporna mot din router (dock inte på 5 GHz-bandet), namnge ljuskällorna, gruppera och kanske schemalägga. Appen är riktigt bra när man väl fattar hur det fungerar (kör du trots allt fast finns det bra hjälpvideos på eu.lifx.com).

 

 

Genomarbetade produkter

Lifx bjuder på ett tydligt helhetstänk med bra kvalitet på såväl lamporna som på förpackningarna de levereras i, med en helt egen stil som verkligen syns i butikshyllorna.

Prestandamässigt finns inte mycket att klaga på och man sticker ut mot konkurrenterna med hubblös drift och fin kvalitet på det kraftfulla ljuset.

Vi var som sagt till en början inte helt överens med appen men efter lite tillvänjning och ett antal misstag flyter det nu på riktigt bra. Plus också för att appen bjuder på några roliga ljuseffekter (testa Spooky) som blir riktigt läckra när ett helt rum försetts med företagets belysning.

Undertecknad har redan investerat och installeratett drygt 20-tal Hue-lampor hemma i huset men inför kommande uppgraderingar blir det helt klart Lifx i armaturerna. Bra grejer!

 

LIFX

Vad: Smarta lampor

Prisex Z Starter Kit: ca 1000 kronor, A19: ca 650 kronor

Info: eu.lifx.com

 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår