Sonys vackra AG9-OLED är inte fläckfri men imponerar med hög bildkvalitet och väldigt praktiska finesser. Vi har långtestat den!
AG9 är Sonys OLED-flaggskepp för 2019 och finns i 55, 65 och 77 tum. OLED-panelerna lär ge snarlik bildkvalitet och mycket av flaggskeppsegenskaperna handlar därför om finesser, likt Dolby Vision, Atmos och eARC med flera.
En suverän funktion från Sony som ingen efterapat ännu är att själva OLED-panelen agerar högtalare där AG9 kan även fungera som centerhögtalare. På baksidan finns högtalarterminaler vilket vi testade med mycket gott resultat. Ljudet är oväntat bra!
Även om detta inte ersätter den kräsnes krav på bra högtalare så är det en givande upplevelse av att få ljud direkt från skådespelarnas ansikten. Och som fristående TV-högtalare är det också av den jämförelsevis högsta kvaliteten. Nej, det är ingen Phillips OLED 984 (nr 9-2019) i fråga om ljudkvalitet. Du kan åtminstone med fördel köra AG9 solo för ljud till slötittande.
Formen är elegant där AG9 har en fot som låter panelens tunna kant ligga dikt an på din bänk. Reflexfiltret är blankt men också effektivt på att dölja rummet. Så länge du undviker direkta reflexer från fönster och lampor så är det svart i rutan, även i ett vitt rum. Baksidan är gjord för att tittas på där du även kan dölja kontakterna med lister.
AG9 är Sonys all-in för 2019
Listan över finesser är lång och Sony går hela vägen på det mesta av funktionsutbudet för 2019. En enklare variant är AG8-modellen som direkt ersätter förra årets AF8-modell, testat i nr 6-2018. Denna behåller Dolby Vision men saknar AG9-modellens digra lista av finesser likt Dolby Atmos, eARC, Apple Airplay och funktionen att agera centerhögtalare.
Den enklare AG8 har också en långsammare systemkrets vilket kan vara en nackdel då AG9 är förvisso snabbarbetad men inte den rappaste TV:n vi testat. Den får ofta för sig att hänga sig några sekunder då och då vilket är ganska typiskt för Android TV. AG9 finns som 55, 65 och 77 tum där AG8 finns som 55 och 65 tum. Räkna med snarlik bildkvalitet överlag men att AG9 har det övertaget på alla punkter. Det är svårt att misslyckas med en OLED idag.
Utmärkt bild, men också risk för flimmer
Bildkvaliteten är som vi väntar oss för en välgenomtänkt OLED och lite därtill. SDR-bilden är tydligt lugn och detaljerad med en förmåga att minska posteriseringsproblem i material av låg kvalitet. HDR-bilden är också problemfri och utnyttjar styrkan hos panelen. 550 nits är inte mycket jämfört med en del bättre LCD:er men är ändå mer än nog för HDR i ett mörkt rum. Dolby Vision fungerar utmärkt och vi testar mer av detta separat i ett text av Sonys UHD-spelare XB800M2.
Det måste sägas att vi stötte på en distinkt nackdel och det är att mörka delar av bilden kan flimra. Detta kunde komma och gå och kortfattat relateras det till panelens halvtonsprocess när den försöker skapa mellantoner nära svart med resultat av ett flimmer istället.
I vissa fall och i vissa situationer för det var inte självklart att det uppstod. Det fanns bra dagar och det fanns sämre dagar. Minst problem hade vi när vi körde Dolby Vision till AG9 då detta läge i hög grad påverkar hur panelen arbetar.
Du kan styra hur ljuset flödar
Vad som utmärker Sony, samt Panasonic och för 2019 även LG är att du kan styra hur panelen ska arbeta i fråga om ljusflöde, det som kallas ABL, Automatic Brightness Limiter. Reglaget ligger djupt nere i Bildmenyn, Luminans-menyn och kallas otympligt för ”Högsta värde för luminans”. Detta kan ställas i fyra lägen som uttrycker hur panelen ska arbeta.
Hög-läget låter ljusflödet pendla ordentligt så att bild med mindre ytor kan lysa mycket starkt. När stora ytor, tänk ljusa scener, vintersport och så vidare kommer den energin istället fördelas över en större yta och ljusstyrkan minskar.
Genom att minska det här omfånget får vi en lugnare bild och en lugnare bild på flera punkter. Hela vägen ned till Låg- och Av-läget där inget ljuspendlande sker alls. TV:n förblir så att säga lika ljussvag hela tiden. Vilket inte behöver vara en nackdel utan kan ses som en fördel för exempelvis filmtittande i mörkt rum. Den stora poängen är valmöjligheten.
Tydlig förbättring mot 2018-modellen
Dessa finesser fanns också på 2018-modellen Sony AF8 men förde då även med sig vissa nackdelar, likt en grönare vitbalans vid låg ljusstyrka och att Hög-läget har tydlig posterisering, band mellan ljusa nyanser. Med AG9 utgör posterisering aldrig ett problem till att börja med. Det märks att Sony lagt tid och energi på att optimera hur panelen arbetar.
Hos AG9 är det så gott som postereringsfritt där 10 bitars signal leder till jämna gradianter över hela. Detta hjälps delvis av reglaget Utjämnad gradering som minskar just posterisering. Svagheten hos AG9 ligger i just området nära svart där blockigheten från strömmad video ofta syns mer än önskvärt. Vilket blir besvärligt när AG9 lite då och då får för sig att flimra i de mörkaste delarna.
Sammanfattning
Sony OLED AG9 är en modell i toppklassen och kostar därefter. Den har vad som kan beskrivas som extra allt i fråga om finesser och funktioner som idag är aktuell. Dolby Vision, Atmos, eARC och så en alldeles utmärkt guldstjärna med att kunna fungera som centerhögtalare! Bildkvaliteten är också ypperlig och där uppe på toppen med de allra bästa modellerna. Ja, det är inte perfekt och vi stör oss på det då och då återkommande flimret i mörka delar.
Som så mycket annat när du väljer bland de bästa TV-apparaterna är det en fråga om att prioritera vad du önskar. Andra OLED-modeller kan piska ur sig lite mer ljus, andra har inte flimmerproblemet men kan i sin tur ha sina problem som Sony AG9 inte visar tillstymmelsen till. En starkt val oavsett!
Inställningar för Sony OLED AG9
AG9 erbjuder flera bildlägen och vid kalibrering kan ytterligare lägen låsas upp. Biograf dämpar bilden väldigt mycket och ger motsvarande gamma 2.8. Standard-läget är fullt normalt när du stänger av alla de automatiska förändringarna av bilden. Personlig-läget är det läget som ligger gömd längst ned och som också erbjuder mest korrekt bild ur kartong Spel-läget ger en latens strax under 25 ms.
Vi rekommenderar Personlig-läget då det stänger av det mesta av de oönskade funktionerna som automatisk processor om bilden. Du når menyn enkelt via fjärrkontrollens kugghjulsreglage. Nytt för 2019 är en snabbmeny som direkt låter dig ändra ljusstyrka och bildläge. Utmärkt!
Under Ström-menyn finns Ekoläge och Energisparläge som kan påverka hur ljus panel blir vid olika tillfällen.
Menyn Visning och Ljud har bildinställningarna där du under Bild väljer bildläge och rekommenderade Personligt. Automatiskt bildläge bör stängas av inledningsvis. Även så med Ljussensor då den påverkar bilden godtyckligt efter rummet. Ljusstyrkan beskrivs här i tabellen och beror på hur inställningen Högsta värde för luminans är inställd.
Inställning
|
25% ljusnivå
|
100% vitt
|
Hög
|
320 nits
|
165 nits
|
Mellan
|
220 nits
|
165 nits
|
Låg
|
145 nits
|
140 nits
|
Av
|
100 nits
|
100 nits
|
Detta gäller alla tre bildlägen, Standard, Biograf och Personlig med Ljusstyrka-reglaget på Max samt för SDR-material. Sedan kan du sänka Ljusstyrka-reglaget en lång väg ned mot riktigt mörk bild om så önskas. Vid HDR går AG9 över 500 nits och den maximala ljusstyrkan beror på vad som visas och hur länge det visas.
Färg på 50 räcker för rimliga färger. Under de Avancerade inställningarna är Gamma det viktiga reglaget då det justerar tonkurvan. Läge 0 är typisk allroundkaraktär motsvarande gamma 2.2. förutom Biograf-läget där det är för mörkt, motsvarande gamma 2.7. Gamma-reglaget ökar du för ljusare tonkurva i riktigt ljusa rum och sänka för mörka rum och filmtittande.
Under Färg-menyn är det Färgtemp: Avancerad1 som är mest korrekt. Varm är något för blå, runt 7500 till 8000 Kelvin.
Tydlig-menyn rymmer Utjämnad gradering som minskar posterisering, ofta räcker Låg-läget mer än tillräckligt. Naturtrogen återgivning (Reality Creation) kan vara för högt ställt och leda till skalningsartefakter. Jag drar det sällan mer än 20 eftersom högre värden påverkar för mycket.
Rörelsemenyn och Motionflow är interpoleringen och den är på Personlig-läget som ger ett överdrivet flyt. Denna kan stängas av och även justeras efter smak. Sony AG9 har inga problem med att reproducera 24p-material.
Personligt-läget med Gamma 0 ger mest allroundkaraktär på bilden. Färgtemp-inställningen Avancerat1 är den som ger vitbalans närmast D65 och Varm-läget är mer neutralblå istället. Avancerade kalibringsmöjligheter finns, inklusive autokalibrering via appen ”Calman for Bravia”. Den senare fungerar dock inte, troligtvis pga skillnader i den europeiska modellen.
HDR, inklusive Dolby Vision, fungerar utmärkt och AG9 tonemappar hela vägen till 10 000 nits med Contrast-reglaget på 70. 1 000 nits med reglaget på max. Jämn fördelning av färger och ett färgomfång som typiskt för OLED täcker in merparten av DCI-P3-färgrymden som HDR ofta mastras till. Mätningen är med samma Personligt-inställning som vid SDR-mätningen.
Sony KD-65AG9
Mått: 1 447 × 838 × 255 (40) mm, 25 kg
Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar
Operativsystem: Android TV
Finesser: eARC, Dolby Vision, Dolby Atmos, Apple Airplay 2
Latens i spelläget: ca 25 ms
HDMI-anslutningar: 4
Pris: ca 41 000 kronor (Sept 2019)
Info: www.sony.se
Fördelar
Finessrik med utmärkt bildkvalitet
Nackdelar
Kan flimra i svart
Betyg 9 av 10 Toppklass