OLED i toppen och Europeisk design med Ambilight är det som utmärker Philips. Vi går igenom utbudet!
Det kan verka konstigt att tala om 2019-utbudet så här i början av 2020. Fast de Philips-modeller som släppts nu och lanseras under vår, sommar och höst kommer att fortsätta säljas en bra bit in på nästa år. Modeller som under merparten av nästa år fortfarande kommer att vara lika aktuella.
Philips är en tillverkare som ligger något senare på året med sina lanseringar. OLED-modellerna för 2019 lanserades i augusti och är därför fortfarande riktigt färska. Vi tittade på OLED804-modellen i nr 8/2019 och OLED984 med de magnifika Bowers & Wilkins-högtalarna i nr 9/2019.
Philips i egenskap av TV-tillverkare är delvis ägt av Hong Kong-baserade TP Vision men har kvar sin utveckling och sitt högkvarter i Amsterdam och Gent i Belgien.
Just europeiskt formspråk är något Philips strävar efter med raka linjer och metall. Detta med samarbeten med kräsna högtalartillverkare som Bowers & Wilkins och även Danska Georg Jensen på en av modellerna. Det sista passar dig som föredrar din metall blank och massiv.
3-sidig Ambilight på nästan alla TV
Det som kanske mest utmärker Philips är deras Ambilight med belysning bakom TV:n. Ambilight använder lysdioder på baksidan som belyser väggen bakom TV:n med ljus baserat på bildens innehåll – eller om du så föredrar – statiskt ljus som hjälper ögat hantera en kontrastrik och ljusstark bild i ett mörkt rum, så kallad Bias-light.
Ambilight är standard på alla modeller med undantag för de allra enklaste. Det är också en Ambilight som lyser uppåt och åt sidorna, 3-sidig Ambilight på alla modeller för 2019. Tidigare har det funnits Ambilight som enbart lyser åt sidorna. Ännu äldre Ambilight-lösningar hade också en färg i taget. Dagens Ambilight kan förändra färg och ljus längs med bilden. Så en bild med blå himmel med gröna växter kommer göra att Ambilight följer med färgskiftningarna och ”förlänger” bilden.
Fyran betyder 2019 i produktkoden
Philips modellutbud har alltid varit svårt att överskåda. Men det är något enklare i år, och första ledtråden att det är en 2019-modell är att sista siffran i modellnamnet är 4, till exempel OLED 804. Modeller från 2018 har siffran 3 som sista siffra, så OLED 803 är alltså 2018-modellen. Prefixet och suffix är som följer:
• OLED är förstås OLED-modellerna. Till exempel 55OLED854/12 för 55-tums OLED modell 854. Philips kallar flera av sina OLED för OLED+ i marknadsföringen.
• PUS används på LCD-modellerna, till exempel 70PUS7304/12, vilket står för (P)hilips konsumentprodukt, (U)ltra HD/4K samt att TV-mottagaren också hanterar (S)atellit, alltså DVB-S/S2 utöver marksänd DVB-T/T2 och digital kabel-TV, DVB-C.
• /12 syftar vanligtvis till att det är en modell för den nordeuropeiska marknaden. Du kan ignorera detta suffix.
För 2019-modellernas LCD-utbud är alla intressanta modeller PUS-varianten. Det finns också enkla modeller i budgetklass som har prefixen PHT, PFT, PHS där F för Full HD och H för HD, alltså för paneler med 1920×1080 pixlar samt färre. T står då för att det finns DVB-T/T2 och DVB-C-mottagare men ingen DVB-S/S2-mottagare.
Dolby Vision och HDR10+ standard för 2019
Philips väljer inte sida i formatkriget utan går in för båda teknikerna som ger dynamisk HDR. Dolby Vision har främst setts som en lösning för den högsta kvaliteten med bland annat 12 bitars färgdjup. Men det är också en teknik som öppnar även för enklare modeller. Dolby Vision är en licensierad och sluten lösning. Poängen är att det är HDR-pionjärerna Dolby som tar kontrollen över hur HDR reproduceras.
HDR10+ är en öppen lösning men är ganska ny i förhållande till Dolby Vision. Samsung tillsammans med Philips och Panasonic satsar på formatet. Amazon Prime har mycket innehåll HDR10+ och Netflix i sin tur Dolby Vision. Philips strategi är att du inte ska behöva välja.
Effekten av Dolby Vision och även HDR10+ är att HDR kan ljussättas mer effektivt och kontrollerat då själva processen omfattar ett ständigt utbyte av metadata om vad filmen innehåller och vad TV:n faktiskt kan reproducera, något som är till stor hjälp även för enklare TV-modeller som vare sig når några 1 000 nits eller högt kontrastförhållande.
P5 Pro och Dolby Atmos men inte eARC
Dolby Atmos-ljud är också standard på hela produktserien ned till 6-serien. OLED 934-modellen har också Atmoshögtalare i sin Bowers & Wilkins-soundbar som skjuter uppåt. Sedan har förstås de enklare modellerna inte mycket till högtalare som gör Dolby Atmos till Dolby Atmos, men det ska fortfarande gå att skicka Dolby Atmos via ARC som Dolby Digital Plus.
Philips har dock inte särskilt mycket HDMI 2.1-finesser i övrigt. eARC med lossless-ljud är inte möjligt. Den enda finesser från HDMI 2.1 som finns med är ALLM, Auto Low Latency Mode. Alltså automatiskt spelläge. Överlag ska latens i spelläget vara runt 20–40 millisekunder beroende på modell. Philips saknar hantering av 120 Hz-signaler.
För Smart-systemet är det Android TV Pie som gäller över de flesta modeller. Philips har också ett eget Smart-system kallat SAPHI som förekommer på de enklare modellerna samt specifika modeller avsedda att fungera med Amazon Alexa.
Philips bildprocessor kallas P5 och det för 2019 en Pro-version i OLED-modellerna. P5-motorn finns hela vägen ned till 7-serien där enklare bildprocessning används på lägre modellserier. Detta påverkar sådant som brusreducering, uppskalning, skärpefilter och interpolering av bilden.
Toppmodellerna kör OLED
Philips gör som flera andra och lägger OLED-modellerna i toppen. Philips OLED skiljer sig från Sony, Panasonic och LG genom att ha enklare och ljusstarkare approach på gott och ont. Det goda är att sida-vid-sida kan en Philips se snäppet punchigare ut eftersom den lyser lite starkare.
Baksidan av myntet är att du inte riktigt kan välja hur ljuset ska bete sig och vi har från testerna sett att Philips OLED är mer ”ljuspumpande” i karaktären, och du kan inte styra över detta. I ett mörkt och kolsvart rum kan det bli mer än önskvärt ljusstarkt. Därför är faktisk Ambilight en lösning för att skona ögonen.
Nu är skillnaden i bildkvalitet inte särskilt drastisk eller ens skönjbar mellan Philips OLED-modeller. Skillnaderna mellan produkterna handlar främst om funktionerna runt om:
• OLED+ 984 är flaggskeppet med den alldeles utmärkta Bowers & Wilkins-högtalaren byggd i stativet. Testad i nr 9/2019. Är också ensam om 4-sidig Ambilight som skjuter ljus även nedåt. En tanke då TV:n ska kunna stå fristående på golvet.
• OLED+ 934 har också en Bowers & Wilkins-lösning med soundbar integrerad i stativet. Denna har Atmos-högtalare som skjuter uppåt.
• OLED 854 och 804 förenklar kringutrustningen där 854 använder ett t-format stativ och 804 använder enkla stativfötter. 804-modellen testades i nummer 8/2019.
• OLED 754 är en 804 fast med Amazon Alexa inbyggd. Denna kör SAPHI stället för Android TV.
LCD i topp- och mellanklass
För LCD har Philips inget som riktigt kan mäta sig med OLED i fråga om kontrastförhållande och HDR-kapacitet. Därför är toppmodellerna mer en fråga om utförande, särskilt som specifikationerna är ganska knapphändiga. PUS8 och PUS9 har samma fjärrkontroll som OLED-modellerna med röststyrning och QWERTY-tangentbord.
Observera att Philips likt andra tillverkare inte specificerar vilken typ av LCD-panel som används eller hur ljusstarka de är. Det är omväxlande IPS och VA-paneler baserat på storlek och modell.
• PUS8804 har en inbyggd soundbar från Bowers & Wilkins och använder stativfötter.
• PUS8204 är i grunden samma modell som PUS8804 fast med enklare högtalarsystem och en stativplatta. Båda modellerna är troligtvis omväxlande VA och IPS med maximalt 400 nits ljusstyrka.
• 55PUS9104 är en specialare på 55 tum, troligtvis med IPS-panel och ca 400 nits. Här är designen poängen då modellen är formgiven av Georg Jensen med detaljerna i blank metall och ganska rejält ordentliga stativfötter i just blank metall. PUS9104:n är lite av en tidig modell för 2019 och kör Android Oreo istället för Pie.
• PUS 7xx4 – ”The One” är den modell Philips själva ser som storsäljaren då det är en mellanklassmodell som behåller så mycket av de tekniska finesserna som möjligt, till exempel Android TV och P5-processorn. Men tar snäppet enklare panelmodeller i varierande mängd storlekar. Fjärrkontrollen är enklare och saknar tangentbord. Utförandet är i metall och med T-stativ. T-stativet är vridbart upp till 58 tum, fast T-stativ i 65 tum och använder fötter på 70 tum.
• PUS7504 är en variant likadan som ovan fast med ett mer kompetent högtalarsystem och stativplatta.
LCD i budgetklass
Philips 6-serie är den enklare serien där det finnas många varianter och beteckningar där de flesta skillnaderna är rent kosmetiska. Fortfarande en stor variation mellan IPS- och VA-paneler. 6-serien tar bort P5-processorn och kör SAPHI istället för Android TV. Fjärrkontrollen är av enkelt standardutförande utan röststyrning eller tangentbord. Modellerna saknar Bluetooth.
• PUS6804 använder metallutförande och fast T-stativ.
• PUS6754 använder silverutförande och stativfötter.
• PUS6704 använder svart utförande och stativfötter.
• PUS6504/6554 är i svart plastutförande med stativfötter. Denna modell saknar också Ambilight.
Observera att Dolby Vision, HDR10+ och Dolby Atmos med Dolby Digital Plus pass through behålls även hela vägen ned till den enklare serien.