Film Hemmabio #1-2 2020

JOKER

Vem hade kunnat tro att Baksmällan-regissören skulle leverera ett av årets starkaste dramer och göra det med en klassisk serietidningsskurk? Oscarsaktuella Joker är en gripande djupdykning i den mänskliga själens allra innersta mörker.

I Joker finns inga superhjältar i färgglada trikåer med övermänskliga styrkor, trots att det är en berättelse som kretsar kring en av serievärldens mest kända skurkar. I slutet av filmen kliver Jokern visserligen in i Batmans värld, men Todd Phillips hyllade drama utspelar sig ändå i ett eget universum. Det blir mer Death Wish och King of Comedy än ett färgsprakande serietidningsäventyr och det handlar mer om utanförskap, skam och psykisk ohälsa än att rädda världen från excentriska skurkar som pratar för sig själva om hur de ska förinta mänskligheten.

Trots att Jokern dykt upp på film ett flertal gånger genom åren kände Phillips att det fanns en möjlighet att utveckla karaktären ytterligare och berätta en ny historia om honom.

– Det är helt enkelt en nytolkning av Jokern, på samma sätt som andra nytolkar till exempel en pjäs som Macbeth, förklarade regissören för New York Times (september, 2019.)

Syrabad kändes orealistiskt

Todd Phillips (som tidigare gjort Baksmällan-trilogin) fick idén till filmen 2016 och skrev sedan manuset året därpå tillsammans med Scott Silver (X-Men Origins: Wolverine). De två har berättat att man hämtade inspiration från flera 70-talsfilmer, framför allt från Martin Scorseses klassiker Taxi Driver och King of Comedy, men även från filmer som Gökboet och Serpico, samt Alan Moore och Brian Bollands serieroman Batman: The Killing Joke (1988) där Jokern också framträder som en misslyckad stand up-komiker.

– Men vi har inte lånat mer än så från serien. Vi berättar inte om Jokern, utan om en person som blir Jokern, förklarade Phillips i en intervju med Digital Spy (juli, 2019). Han förtydligade i en intervju med Game Spot (september, 2019) att man inte inspirerats av någon särskild grafisk roman, utan ”plockat fritt här och var ur karaktärens historia.”

Phillips och Silver tyckte att den klassiska idén med att Jokern får sitt ansikte förstört och blir galen efter att ha ramlat i ett syrabad var alldeles för orealistisk. Eftersom Jokern inte har någon egentlig bakgrundsstory i serierna och de tidigare filmerna kunde manusförfattarna skapa en egen berättelse som också kändes mer realistisk.

 

 

Blinkning till The King of Comedy

Handlingen i Joker utspelar sig i ett nedgånget och 80-talsskitigt Gotham, en sliten stad plågad av social misär, arbetslöshet, våld och korruption. Arthur Flex (Joaquin Phoenix) bor tillsammans med sin bräckliga gamla mamma i ett ruffigt kyffe. På dagarna försörjer han sig som clown och på kvällarna försöker han slå igenom som stand up-komiker. Samtidigt plågas den socialt missanpassade Arthur av psykiska besvär som gör att han plötsligt kan börja skratta okontrollerat.

Efter att ha blivit överfallen och misshandlad av ett gäng ungdomar får Arthur en pistol av en kollega för att kunna försvara sig på gatorna. Under ett uppträdande på ett barnsjukhus råkar Arthur tappa pistolen. Panik uppstår och Arthur får sparken. På väg hem, fortfarande iklädd sin clownkostym, råkar Arthur i bråk med tre berusade affärsmän från Wayne Enterprises på tunnelbanan när han rycker in för att försvara en kvinna som trakasseras av männen. Arthur skjuter två av männen i självförsvar och avrättar kallblodigt den tredje.

Dådet får stor uppmärksamhet i nyheterna och när mångmiljonären, företagsledaren för Wayne Enterprises och tillika borgmästarkandidaten Thomas Wayne (Thomas Cullen) fördömer händelserna hävdar han att dåden är ett uttryck för missunnsamhet. Alla som är avundsjuka på mer framgångsrika människor kallar Wayne för ”clowner”. Uttalandet orsakar en våg av protester mot Gothams överklass och upprörda demonstranter, iförda clownmasker, skapar kaos och förödelse på stans gator.

Samtidigt som de sociala nedskärningarna gör att Arthur snart står utan sina mediciner börjar hans mentala hälsa drastiskt försämras. Han fortsätter ändå med sina uppträdanden på barer och komediklubbar. Ett filmklipp av ett misslyckat framträdande visas på teve och Arthur blir hånad av sin idol, tevekomikern Murray Franklin (Robert De Niro) i dennes talk-show. En skakande upptäckt om sitt förflutna gör att Arthur allt mer förvandlas till en tickande bomb, samtidigt som han överraskande blir inbjuden som gäst till Murrays teveshow.

Viktigt att kunna sälja pyjamas med Joker-motiv

Todd Phillips har blivit erbjuden att regissera filmatiserade seriehjältar förut, men tackat nej med motiveringen att de har varit för ”bullriga” och ointressanta. Det som gjorde ett projekt som Joker intressant var utmaningen att skapa en helt annan bild av Jokern än den som fansen är vana vid att se och skriva den storyn efter eget huvud.

Producenten Emma Tillinger Koskoff har i intervjuer berättat att det tog tid att övertyga Warner Bros att våga satsa på projektet eftersom man var oroliga för att storyn var alldeles för mörk och våldsam. Filmbolaget var rädd att Joker skulle skada försäljningen av pyjamasar och andra leksaker med Joker-motiv.

– Det tog oss nästan ett år innan vi lyckades övertala bolaget att ge oss klartecken, sa Phillips i en intervju med Los Angeles Times (augusti, 2019.)

– Jag svor tyst för mig själv varenda gång diskussionerna om prylförsäljningen kom upp. Men samtidigt förstod jag att de hade en poäng och insåg att de var modiga som trots allt vågade låta mig göra den här filmen.

 

Nobbade både Hulken och Doctor Strange

Trefaldigt Oscarsnominerade Joaquin Phoneix har alltid varit noggrann med vilka filmer han ställt upp i.

Under de senaste åren har Phoenix antytt att han skulle vara intresserad av att göra en typ av ”superhjältefilm” och det har också funnits erbjudanden. Skådespelaren har tidigare nobbat erbjudanden att ersätta Ed Norton som Hulk och spela titelkaraktären i Doctor Strange. I en intervju med Screenrant.com (mars, 2018) erkände Phoenix dock att han övervägde rollen som Doctor Strange. Till slut tackade han nej, Phoenix gillade inte tanken på att bli tvungen att reprisera samma figur i flera uppföljare och ”crossover”-filmer.

– Jag tycker filmerna är kul. Jag är ingen cineast eller någon snobb. Jag gillar den typen av filmer ibland och inser att de på sätt och vis håller hela jävla filmindustrin under armarna.

När Phoenix ombads utveckla tankarna kring varför han ändå valde att nobba rollerna i de superhjältefilmer som han blivit erbjudan svarade Phoenix:

– För att svara så diplomatiskt jag kan, så … Jag tror alla inblandade var väldigt nöjda över slutresultatet.

Phoenix har ändå fortsatt att fundera på temat kring superhjältar.

– Jag har pratat med min agent och sagt; Varför tar man inte en av dessa karaktärer och gör en lågbudgetfilm som en närstudie av någon av skurkarna?

Det berättade Phoenix i en intervju med Collider (juli, 2018). Agenten föreslog ett möte med Warners, men Phoenix nobbade.

– Jag kan inte sätta mig i den typen av möten och prata lösa idéer.

När Todd Phillips Joker-projekt blev officiellt blev Joaquin Phoenix nyfiken.

– Det låter spännande och som en intressant upplevelse, sa han vidare i Collider-intervjun.

Vid Golden Globe-galan i januari i år belönades Phoenix med priset för Bästa manliga skådespelare i dramafilm. Filmen vann ifjol även det prestigefyllda Guldlejonet vid Venedigs filmfestival.

 

 

Ilska och besvikelse från Leto

Men Joker var ingen lätt film att få på fötter.

Det krävdes åtskilliga möten mellan Joaquin Phoenix och Todd Phillips och fyra månader innan regissören lyckades övertala skådespelaren att tacka ja. Samtidigt var Warners fortsatt tveksamma till att filmen skulle vara så mörk och våldsam. När man slutligen gav Phillips grönt ljus ville filmbolaget hellre se Leonardo DiCaprio som Jokern och på den vägen kanske också locka in Martin Scorsese i projektet. I samma veva uttryckte Jared Leto, som spelade Jokern i Suicide Squad (2016), sin ilska och besvikelse över att han inte blivit erbjuden att reprisera sin roll.

Hans manager förnekade dock att Leto försökt stoppa inspelningarna av Joker och att skådespelaren lämnade sin agentur av helt andra skäl än att han var missnöjd med att de inte lobbat hårdare för honom och rollen som Jokern.

Trots alla kontroverser stod Todd Phillips på sig och fick som han ville.

I en intervju med Games Radar (augusti, 2019) förklarade han att det aldrig varit aktuellt med någon annan än Joaquin Phoenix som Jokern.

– Silver och jag skrev manuset med Joaquin i tankarna. Målet var aldrig att bjuda in honom i superhjältegenren, utan att bjuda in genren i Joaquins universum.

I samma intervju förklarade också Phoenix varför det tog så lång tid innan han tackade ja.

– Jag var tveksam eftersom jag var rädd för rollen. Många gånger blir karaktärer i den här typen av filmer reducerade till endimensionella klyschor som gör att det skapas ett avstånd mellan karaktären och åskådarna.

 

Nära att bli galen på riktigt

Filmen började spelas in på olika platser i New York och Jersey City i september 2018 under arbetstiteln ”Romero”. (Ett rykte säger att namnet är en hyllning till skådespelaren Cesar Romero som 1966 spelade Jokern i klassiska Batman – The Movie.)

En scen som redan blivit ikonisk är den där den clownsminkade Arthur Flex dansar nedför en brant trappa. Platsen (1165 Shakespeare Avenue i The Bronx, New York) har till de boendes förtret och växande irritation blivit en stor turistattraktion och lockar dagligen horder av besökare som vill ta selfies på platsen.

Som vanligt gick Joaquin Phoenix hårt in för sin roll.

Han gick ned 24 kg för att få till karaktärens utmärglade utseende. Läkare höll koll på skådespelaren under tiden han bantade ned sig, att förlora så mycket vikt under så kort tid kan bli extremt farligt.

– Det påverkade mig även psykiskt, jag höll på att bli galen på riktigt, sa Phoenix till Insider (oktober, 2019).

– Jag utvecklade mentala besvär, blev nojig och folkskygg. Jag blev som besatt av att hålla min vikt och fick avsmak för mat. Många gånger var jag så fysiskt svagt att jag knappt kunde gå uppför en trappa.

Phoenix medger samtidigt att hans mentala instabilitet också hjälpte honom att leva sig in i karaktärens irrationella tillstånd.

Ändå beskriver han Jokerns ikoniska skratt som den största utmaningen. Han ville att det skulle låta smärtsamt och studerade videoklipp med människor som lider av diagnosen patologiskt skratt.

– Skrattet är en del av Jokern som försöker frigöra sig från hans kropp. Jag tror de flesta har en tanke kring hur Jokerns skratt låter, men jag ville försöka hitta en ny vinkel. Jag trodde inte jag skulle klara av det. Jag övade och bad Todd lyssna på mig. Jag var tvungen att kunna skratta spontant och framför andra människor. Det var fruktansvärt obehagligt och det krävdes lång tid innan jag hittade rätt, berättade Phoenix för Comic Book Resources (augusti, 2019.)

Phoenix valde också att inte inspireras av tidigare Joker-gestaltningar. Istället läste han böcker om människor som mördat av politiska skäl för att lära sig förstå hur sådana personer resonerar och fungerar.

 

Stormade ut från inspelningen

I intervjuer med både New York Times och IndieWire (september, 2019) berättar Todd Phillips att Joaquin Phoenix stundtals uppförde sig underligt. Skådespelaren tappade självbehärskningen och kunde helt plötsligt storma ut från inspelningarna.

– Motspelarna blev förtvivlade, de trodde de hade gjort något fel. Men det var bara Joaquin som behövde komma bort en stund och samla sig själv.

En som Phoenix aldrig lämnade framför kamerorna var Robert DeNiro. Men legendaren förstod Phoenix.

– Han är oerhört professionell och mycket intensiv när han arbetar – precis som han ska vara. Det var aldrig några problem.

 

Våld behövs för att skapa äkta känslor

Den mörka tonen och våldet i Joker har blivit mycket uppmärksammat.

– Våldet är lite råare och mer känslomässigt än i filmer som The Avengers, sa Phoenix i en intervju med SFX Magazine (september, 2019.)

Han förklarade också att han aldrig tvekade att medverka i en så grafiskt våldsam film.

– Det måste kännas realistiskt och då krävs det lite våld för att skapa den rätta känslan. Det ska inte vara som i andra filmer där man dödar 40 000 personer och lämnar publiken oberörd. Även om det är en fiktiv historia i en fiktiv verklighet är det viktigt att det ska kännas realistiskt. Allt som händer i filmen i fråga om våldet känns som det är på riktigt.

Todd Phillips var inne på samma spår.

– Våldet i filmen ska kännas som det förbränns långsamt. Folk är inställda på att det ska bara en väldigt våldsam film, det påverkar dem på olika sätt. En film som John Wick 3 är betydligt våldsammare. Vi försökte skapa ett slags våld som kommer överraskande och som känns som ett slag i magen.

 

Ingen fight mellan Batman och Jokern

Warner Bros har meddelat att man planerar att lansera fler DC Comics-baserade filmer, fristående från det man kallar ”DC Extended Universe” – alltså en mediafranchise och delat fiktivt universum som kretsar kring olika superhjältar som alla är skapade och ägda av seriebolaget DC Comics och vars figurer gästspelar i varandras filmer.

Joker är tänkt att vara en egen, helt fristående film.

Todd Phillips har föreslagit att Warners skapar en egen franchise med mörkare och mer experimentella berättelser, DC Black, och som tydligare skulle skilja dem från resten av DC Comics-filmatiseringarna och, inte minst, Marvels filmer.

Ryktena om en uppföljare till Joker tog fart så fort den prisbelönta filmen blev en stor publik- och kritikersuccé. I augusti 2019 sa Todd Phillips i en intervju med Game Radar att han skulle vara intresserad att göra en till film om Joaquin Phoenix är intresserad av att reprisera sin roll. Regissören backade sedan från sitt uttalande och förklarade att filmen inte är gjord för att skapa utrymme för en uppföljare.

– Vi sålde in idén med att det bara skulle bli en film och det gäller fortfarande.

När Joaquin Phoenix i Popcorn with Peter Travers (oktober, 2019) fick frågan om han skulle vilja göra Jokern igen avslöjade skådespelaren att han inte riktigt kunde släppa tanken på den möjligheten.

– Det finns kanske något mer intressant vi kan göra med Jokern.

Ryktena om att en Joker 2 definitivt är på gång dementerades i november 2019 av The Hollywood Reporter. Todd Phillips förklarade samtidigt att man har påbörjat diskussioner med Warners och att en uppföljare fortfarande är fullt möjlig, men att ingenting är klart än.

Regissören sa också att fansen aldrig kommer att få se Joaquin Phoenix som Jokern gå i närkamp med Robert Pattinson som Batman.

– Det betyder inte att Pattinson aldrig kommer att möta Jokern, men det kommer i alla fall inte att hända i en film som jag gör.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår