Film Intervju

Marockansk skräcksensation

Prisbelönta Achoura är den första genrefilmen som utforskar Marockos tabubelagda myter, folksagor och monster. Vi har träffat manusförfattaren och regissören Talal Selhami.

Handlingen i Marockos första skräckfilm Achoura kretsar kring den muslimska högtiden Achoura.

Fyra barn - Samir (Noé Lahlou), Stéphane (Gabriel Fracola), Ali (Abdellah El Yousfi) och Nadia (Jade Beloue) - hetsar varandra till att våga gå in ett i gammalt övergivet hus som enligt lokalbefolkningen är hemsökt. Men det som börjar som en spännande lek förvandlas till en mardröm när Samir försvinner spårlöst.

25 år senare börjar barn försvinna igen, samtidigt som en vuxen Samir (Omar Lotfi) plötsligt dyker upp. Han samlar sina chockade barndomsvänner och övertalar dem att återvända till huset för att tillsammans sätta stopp för det fruktansvärda väsen som lurar i mörkret och som ligger bakom hans och de övriga barnens försvinnande.

 

 

Ingen vågar prata om andarna

Talal Selhami har både skrivit manus och regisserat Achoura.

Han är född i Neuilly-sur-Seine, en dryg halvmil väster om Paris, men har marockanska rötter. Han växte också delvis upp i Marocko.

-Jag minns hur roligt det var med Achoura när jag var liten, sprang runt och busade med mina kompisar. Tankarna på att skapa en historia kring högtiden och marockanska myter har funnits ett tag. Det berättar Talal när vi ses under hans besök på Monsters of Film-festivalen i Stockholm.

 

Inspelad på plats

Achoura är inspelad på plats i och utanför Casablanca.

-Vi filmade på plats för att vi ville ge filmen en speciell look och känsla. Det var också därför nästan hela filmen är inspelad nattetid, förklarar Talal.

Det var tufft att i princip spela in en hel film i bara mörker.

-Till en början tyckte alla det var spännande, men teamet tröttnade efter hand. Folk klagade på att de aldrig fick se sol och jag kan förstå dem. Jag skulle inte rekommendera någon att göra film enbart under nattetid, skrattar han.

 

 

Genombrott för arabisk genrefilm?

Achoura har hyllats på flera filmfestivaler runt om i världen efter premiären vid Paris International Fantastic Film Festival i december 2018.

-Det känns lite som om Achoura är en film som genrepubliken väntat på, säger Talal och avslutar:

-Jag hoppas att folk ska bli nyfikna på den arabiska kulturen. Oftast är det främst negativa saker som medierna rapporterar om. Men jag hoppas att fler ska upptäcka att finns mycket positivt också och få lite nya perspektiv. Sedan hoppas jag förstås att folk även ska uppskatta filmen som den genrefilm den också är.

Achoura släpps på dvd och VOD den 22 april

 

Läs hela intervjun med Talal Selhami i HemmaBio 4/2020 som du hittar i butik 31/3 .

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår