filmrecension Hemmabio #3 2020

BREVBÄRAREN SOM BYGGDE ETT PALATS

KÄNSLOSAMT OCH VACKERT OM GALNINGENS SLOTTSBYGGE

Det är 1879 i Hauterives, sydöstra Frankrike.

Den tystlåtne lantbrevbäraren Joseph Cheval (1836-1924) sörjer sin hustru och yngste son som båda avlidit i en sjuksäng. Hans kvarvarande son lämnas bort till en släktning. Under sina milslånga postrundor drömmer den fattige Cheval om slott och andra fantastiska byggnader ute i världen som han bara fått se på de vykort han delar ut.

När Cheval träffar änkan Claire-Philomène förändras livet. De gifter sig och när dottern Alice föds får Cheval idén till vad som ska bli hans livsgärning – han ska bygga ett palats till Alices ära och ett som världen aldrig tidigare skådat.

43 år gammal börjar Cheval bygga, trots hustruns protester och bybornas gliringar. Stenarna plockar han med sig hem från sina postrundor. Cheval sliter envist och mödosamt i ur och skur, tio timmar om dagen, året runt, och trots skador, olyckor och förlamande sorg kring fler hjärtslitande familjetragedier.

Bit för bit reser sig också det märkliga bygget mot himlen. Efter att ha blivit utskrattad och förlöjligad i åratal blir tonfallet det motsatta när Chevals imponerande skapelse börjar bli omskrivet i lokaltidningarna och får uppmärksamhet från utlandet. Bland beundrarna finns bland andra Pablo Picasso.

Efter 33 år, 10 000 dagar och 93 000 timmar står sedan ”galningens palats” färdigt. En nedbruten Cheval har då hunnit förlora både sin andra fru och äldste son, men också se sitt barnbarn gifta sig i det surrealistiska palatset.

Chevals önskan om att bli begravd i sitt slott nekas av myndigheterna. Han tillbringar då ytterligare åtta år med att bygga ett eget mausoleum på Hauterives kyrkogård. Cheval avled ett år efter att han slutfört sitt bygge och blev också begravd i sitt sista verk.

Som så ofta överträffar verkligheten dikten. Den hisnande, verkliga berättelsen om Joseph Cheval bottnar i samma slags livsbejakande galenskap och självuppoffrande ideologi som när Klaus Kinski, som titelpersonen i klassikern Fitzcarraldo (1982), släpar en ångbåt genom djungler och över berg för att bygga ett operahus mitt inne i Perus urskogar.

När så historien om Cheval och ”Idealpalatset” blivit film, stämningsfullt regisserad av Nils Tavernier, har vi också fått en ny klassiker om människans häpnadsväckande förmåga att trotsa motgångar och misstro och förverkliga även de mest omöjliga av drömmar. Det är gripande, svindlande vackert och hjärtskärande känslosamt, ömsint skildrat med värme, kärlek och stort hjärta.

Jaques Gamblin och Laetita Casta är båda magnifika i sina porträtt av Cheval och Philomène. ”Idealpalatset” palats finns kvar än i dag och är numera kulturminnesmärkt. Dit vill jag resa en dag.


BREVBÄRAREN SOM BYGGDE ETT PALATS

 

DRAMA

Producerad: 2018

Format: DVD, WS, DD 5.1

Utgivare: Studio S

Längd: 105 min

 

Filmen 9

Bilden 8

Ljudet 7

Extramaterial –


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår