Film Intervju Hemmabio #3 2020

3 filmer som förändrat mitt liv

Rocklegenden från The Jesus and Mary Chain tipsar om sina favoriter
  • If…. (1968)

Det var min favoritfilm under många år. Den har jag säkert sett ett hundratal gånger. Jag var bara 10 år när jag såg filmen första gången. Då förstod jag inte riktigt den – och jag vet inte om jag gör det nu heller.

Men det är något speciellt med den. Det är en film som bara hade kunnat göras under den tidsperioden. Folk var övertygade om att världen stod på randen av en enorm förändring, att en revolution var på gång.
  • Performance (1970)

Också en fantastisk film som bara hade kunnat göras vid den tidpunkten. Mick Jagger var fenomenal – men bara för att han spelade sig själv. Han är ingen skådespelare, men här är han riktigt bra. James Fox var fantastisk. Hela filmen är som en enda lång LSD-tripp. Jag gillar verkligen hur man går från gangsterfilm till en surrealistisk, psykedelisk dröm.
  • Billy Liar (1963)

En helt annorlunda upplevelse jämfört med de två andra filmerna. Det här är en svartvit dramakomedi regisserad av John Schlesinger. Jag såg filmen när jag var väldigt ung och den har fastnat i minnet.

Kanske mycket för att jag verkligen kunde identifiera mig med huvudpersonen. Billy (Thomas Courtenay) är en drömmare, fast i en hopplös tillvaro i en trist liten håla i norra England. Han drömmer om att bli manusförfattare, flytta till London med en snygg tjej och bli framgångsrik. Det kunde jag relatera till, det var bara att byta ut manusförfattare och ersätta det med en dröm om att bli sångare i ett rockband.

I filmen misslyckas Billy med att förverkliga sin dröm. Han vågar inte ta steget och sätta sig på tåget till London, utan blir kvar i sin trista vardag. Varenda gång jag ser filmen hoppas jag att han ska tänka om och ge sig iväg!


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår