Kontakten Hemmabio #4 2020

VARFÖR ALLT FLER UTGÅVOR PÅ DVD?

"Hörde på radion idag att man pratade om den minskade försäljningen av dvd och att det inte längre finns företag som hyr ut dvd-filmer."

 

- När dvd-filmerna kom köpte jag cirka 5 filmer i månaden. När sedan Blu-ray kom gick jag över till att köpa det formatet, och endast ett fåtal filmer på dvd.

Under de senaste åren har jag märkt att det är allt färre filmer som kommer ut på Blu-ray och att dessa oftast bara finns som importfilmer till ett betydligt högre pris, vilket gör det betydligt billigare att importera filmerna från England.

Eftersom Blu-rayspelare har sjunkit i pris och man kan få tag i spelare för under tusenlappen funderar jag på orsaken till att dvd fortfarande är det dominerande formatet. För min del skulle jag köpa betydligt fler filmer om marknaden slopade dvd och gick över till Blu-ray och till 4K-format för alla storsäljare.

Har aldrig hört att någon ställt filmbolagen mot väggen och frågat vad som är orsaken till att man behåller dvd och ger ut allt färre filmer i Blu-rayformatet.

Har en känsla av att det finns fler som resonerar som mig och vill ha filmer i ett fysiskt format eftersom udda filmer kan vara svåra att få tag i om man streamar. Skulle vara trevligt om ni kunde ställa filmbolagen mot väggen när vi filmentusiaster av udda filmer vill ha filmer på Blu-ray och 4K.

Gissar att en av orsakerna till att försäljningen av filmer på plastskiva minskar beror på att vi är många som importerar Blu-rayfilmer från England och att dessa filmer inte finns med i den svenska statistiken.

Helmut Maripuu


Svar

Hej Helmut!

Tack för din väldigt intressanta fråga. Att det kommer fler titlar på dvd på bekostnad av Blu-ray är tveksamt och beror nog på vilken typ av filmer du tänker på. I princip alla nya stortitlar från de stora bolagen släpps idag i såväl Blu-ray som 4k-utgåvor. Än så länge ska kanske tilläggas.

Mer udda och smalare filmer från mindre bolag har inte samma efterfrågan och det blir helt enkelt för dyrt och ren förlustaffär att uppgradera materialet till Blu-ray och 4K. De filmerna har kanske inte heller den tekniska grundkvaliteten, och att då rakt av ge ut dem på Blu-ray gör oss entusiaster förbannande. Det har vi sett ett otal gånger, när det inte är några skillnader mellan dvd- och Blu-ray-utgåvorna.

Att försäljningen av fysiska format minskar beror nog inte på privatimport, snarare streamingtjänsternas erövringar av hushållen. Vi har helt enkelt fått nya tittarvanor och leverantörerna anpassar sig efter det.

Men som sagt, frågan är både intressant och högst aktuell så jag ber att få kolla hur det faktiskt ligger till så återkommer jag!

Hälsningar Jonas Olsson

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår