filmrecension Hemmabio #4 2020

FLYKTEN FRÅN DDR

Andlöst spännande nagelbitare!

 

Mellan 1976 och 1988 försökte 38 000 östtyskar fly diktaturen och söka friheten i väst. Många av dem misslyckades. Över 470 män, kvinnor och barn miste sina liv vid gränsen i sin förtvivlade kamp för ett bättre liv. De stämplades som förrädare av DDR-regimen.

Tyska Der Balloon (som filmen heter i original) skildrar det kanske mest berömda av alla dessa flyktförsök. (Disney filmade samma historia 1982 med Flykt i natten.)

Det är september 1979.

Familjerna Strelzyk och Wetzel har tröttnat på att vara fångar i sitt eget land, präglat av statlig kontroll, övervakning och en allt svagare ekonomisk utveckling. Under två år planerar familjerna att fly med en luftballong. De syr och bygger i hemlighet under två år, väl medvetna om riskerna. Gränsbevakningen är hård. Vakterna har order om att skjuta för att döda. Blir de tillfångatagna riskerar de långa fängelsestraff och barnen hamnar i fosterhem.

En natt ligger vindarna rätt.

Familjen Wetzel drar sig ur i sista minuten, men Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) samlar fru och barn och ger sig av. Flykten misslyckas. De kraschar bara 200 meter från gränsen till väst, men lyckas ta sig hem osedda. Stasi drar igång sin största operation någonsin för att spåra de som försökt fly.

Familjen Strelzyk gör ett nytt försök att lämna landet, den här gången genom att söka hjälp på USA:s ambassad i Berlin. När även det misslyckas bestämmer de sig för att bygga en ny ballong. Men klockan tickar. Stasi är dem på spåren och närmar sig med stormsteg. Det blir en andlöst spännande kapplöpning med tiden.

Michael Bully Herbig har gjort en makalös film. Allt är gediget och trovärdigt återskapat, miljöer, atmosfär och samma isande ”Kalla-kriget”-känsla som jag själv upplevde under många resor bakom Järnridån under tidigt 80-tal. Man kan riktigt ta på rädslan, ovissheten och den ångest som inte minst barnen i flyktingfamiljerna måste ha känt.

 

FLYKTEN FRÅN DDR

DRAMA

Producerad: 2018

Format: DVD WS, DD 5.1

Utgivare: Studio S

Längd: 125 min

 

Filmen 8

Bilden 7

Ljudet 7

Extramaterial –

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår