Film Hemmabio #4 2020

Knives Out på Blu-ray!

Den världsberömde, stenrike deckarförfattaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer) firar sin 85-årsdag med sin dysfunktionella familj på sitt vräkiga lantgods i Massachusetts.

Morgonen därpå hittar hushållerskan Harlan död i vad som ser ut som ett självmord. Polisen förhör de anhöriga, samtidigt som den berömde privatdetektiven Benoit Blanc (Daniel Craig) anlitats av en okänd uppdragsgivare för att undersöka fallet.

Blanc börjar misstänka mord och inser snart att samtliga familjemedlemmar har motiv för dådet. Bland dem finns Harlans äldsta dotter Linda (Jamie Lee-Curtis) och hennes make Richard (Don Johnson) med sin bortskämde playboyson Hugh (Chris Evans). Harlans son Walt (Michael Shannon) är vd för förlaget som ger ut de bästsäljande romanerna och gift med Donna (Riki Lindhome). Tillsammans har de den mobilbesatte sonen Jacob (Jaeden Martell).

På festen syns även livsstils-influencern Joni (Toni Collette), änka efter Harlans avlidne son Neil, och dottern Megan (Katherine Langford). Harlans privatsjuksköterska, den unga Marta (Ana de Armas), visar sig snart också vara en nyckelfigur i dramat.

 

Oscarsnominerad kriminalgåta

Knives Out är skriven och regisserad av Rian Johnson.

Han slog igenom med det Dashiell Hammet-inspirerade Noir-dramat Brick (2005). Rian stod också för både manus och regi till sci fi-thrillern Looper (2012). Han regisserade dessutom tre avsnitt av teveserien Breaking Bad (2010-2013) och låg bakom såväl manus som regi till Star Wars: The Last Jedi (2017).

Johnson fick idén till Knives Out redan när han jobbade med Brick. Han avslöjade i en intervju med brittiska The Independent (juni, 2010) att han tänkte göra en Agatha Christie-inspirerad thriller så fort han blev klar med inspelningarna av Looper.

Riktigt så blev det inte.

När Johnson fick erbjudande att skriva och regissera Star Wars-filmen lade han allt annat åt sidan. Så fort filmen var färdig och han hade avslutat pressturnén för The Last Jedi plockade han upp Knives Out igen. Det tog honom sju månader att skriva klart manuset. Filmens titel lånade Johnson från Radiohead-låten med samma namn.

– Handlingen i filmen har ingenting med låten att göra. Det var bara en titel som fastnade i huvudet och som jag tyckte lät perfekt för ett mordmysterium, förklarade Radiohead-fantasten Johnson i en intervju med Los Angeles Times (september, 2019).

Även filmens arbetsnamn, Morning Bell, är lånad från en Radiohead-låt och från samma album, Amnesiac (2001).

Johnson blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa originalmanus tidigare i år.

 

Viktigt att inte spela över

Rian Johnson avslöjade på Twitter att han hämtat inspiration från en rad klassiska deckarfilmer och kriminalkomedier. Bland dem Mordet på Orientexpressen (1974), Döden på Nilen (1978), Släpp deckarna loss, det är mord (1976), Spegeln sprack från kant till kant (1980) och Dödsfällan (1982). Man kan också hitta blinkningar till Sleuth – spårhunden från 1972.

Daniel Craig har överraskat publiken med sin roll som den lätt excentriske privatdetektiven Benoit Blanc. Regissören liknar honom vid kommissarie Columbo i en intervju med Slashfilm.com (november, 2019).

– De bästa detektiverna i ”Whodunnit”-genren är oftast vänliga, men lite knasiga och håller sig gärna i bakgrunden. Man vill försöka invagga de misstänkta i en falsk säkerhet och få dem att sänka garden. Ingen kan ta en virrig detektiv på allvar. Columbo och Poirot är bra exempel på den typen. Miss Marple också, brottslingarna tänker inte på att hon håller ett förhör. De ser henne bara som en vänlig äldre dam som serverar té och ställer frågor för att hon är nyfiken av sig.

Knives Out är ingen parodi på genrefilmer, men det finns många roliga scener.

Daniel Craig ligger på gränsen för vad många skulle kunna kalla ”teatraliskt överspel”, men regissören var aldrig orolig för att det skulle tippa över.

– Daniel Craig är en rolig person. Jag har sett honom i så många andra sammanhang än bara som James Bond, både på film och på scen. Han är en skicklig skådespelare med ett brett register. Jag hade en känsla av att han var sugen på att göra en humoristisk roll. Det syntes också på honom att han tyckte det var kul under inspelningarna. Han var som ett barn på julafton.


 

Allt började med 007

De krävdes en hel del pusslande för att få ihop resten av den stjärnspäckade ensemblen.

– Daniel är en populär skådis, honom vill alla jobba med. Med honom ombord var allt mycket lättare. Det berättar Rian Johnson i en intervju med tidningen GQ (november, 2019).

– Men det var ont om tid. Daniel spelade in en ny James Bond-film. Så fort han tackat ja till rollen hade vi bara sex veckor på oss att hitta resten av skådespelarna. På ett sätt var det ganska bra. Vi visste precis när vi skulle spela in och kunde ge skådespelarna ett exakt datum om de ville vara med istället för att bara säga ”Vi börjar filma någon gång nästa år.”

Johnson berättade vidare att eftersom det handlade om en stor ensemble var det viktigt att hitta skådespelare som var så skickliga att de kunde skapa en rejäl närvaro, även om de bara syns i kortare scener.

– Det krävs också väldigt skickliga skådisar som kan ta ut svängarna, men samtidigt hålla sig på rätt sida så karaktärerna inte reduceras till karikatyrer.

 

Grillgaller blev oväntat lösning

I intervjun med GQ får regissören också frågan om den stora knivtavla som hamnat i blickpunkten, både i filmen och under reklamkampanjen för Knives Out.

– Jag hade skrivit in tavlan i manuset som ett slags religiös, cirkulär ikon med knivar. Vi försökte få det att fungera med olika modeller, men det blev inte riktigt bra. Men bara några dagar innan vi skulle filma den scenen hittade vår scenograf David Crank ett gigantiskt industri-grillgaller som de monterade alla knivarna på. ”Perfekt”, tänkte jag. När vi sedan placerade fåtöljen framför tavlan och jag tittade på den genom kameran såg det ut som Järntronen i Game of Thrones. Men det fungerade. Jag ville ta med mig tavlan och hänga upp den hemma. Men vi hade lånat hälften av knivarna, så de var vi tvungna att lämna tillbaka.

 

Samhällskritik mellan raderna

Daniel Craigs släpiga, breda sydstatsdialekt har också uppmärksammats i media.

En inspirationskälla var intervjuklipp med sydstatsdramatikern Tennessee Williams (1911-1983).

– Jag lånade också rösten från historikern och författaren Shelby Foote (1916-2005) som var berättarrösten i dokumentärfilmen Amerikanska inbördeskriget (1990), säger skådespelaren till Screenrant (november, 2019).

– Jag lyssnade dessutom på många intervjuer som han gjorde med C-SPAN.

För brittiska Inews (november, 2019) avslöjade Craig att han sett mängder av avsnitt av både Columbo och Kojak, men även filmer med miss Marple. Dessutom älskade han Poirot-filmer med Peter Ustinov och Albert Finney när han var ung.

– Jag stal friskt av dem alla för att skapa min karaktär, erkänner han.

Craig tränade också med en erfaren röstcoach.

– Vi skypade två, tre timmar om dagen. Efter hand var jag tvungen att släppa mina inspirationskällor och skapa egen version av dialekten.

Det finns en orsak till att Rian Johnson gav Craigs karaktär en sydstatsbakgrund.

– Han ville att Blanc skulle sticka ut och vara annorlunda. Kanske också ge de andra en chans att driva lite med honom. Det förklarar Craig i en intervju med podcasten Npr (november, 2019).

I samma intervju kommenterar han även den moderna samhällskritik som vävts in i det annars lite gammaldags dramat.

– Filmen tar inte ställning, utan svingar åt alla håll. Men blickpunkten ligger på Ana de Armas karaktär (hon spelar en ung, illegal mexikansk invandrare) och hennes problem ligger väldigt mycket precis rätt i tiden, bland mycket annat som också händer i det här landet (USA) just nu.

 

Lockar både till skratt och eftertanke

Jamie Lee Curtis erkänner i en intervju med Denofgeek (november, 2019) att hon inte visste vem Rian Johnson var eller vad han tidigare gjort när hon blev erbjuden rollen i Knives Out.

– Jag är ingen filmfantast. Jag läste manuset utan att förstå någonting annat än att Daniel skulle spela karaktären Blanc. Det var det enda jag hade att gå på. Jag läste och skrattade, men kunde inte klura ut vem som var den skyldige, så jag fuskade och läste slutet. Då fattade jag och läste sedan om alltihop från början igen. Allt avslöjas verkligen först i slutet. Det händer inte ofta att jag blir så överraskad, men det var en ren njutning.

I en intervju med Collider (november, 2019) erkänner även Ana de Armas att hon inte kunde lista ut vem den skyldige är förrän hon läste de sista sidorna i manuset.

– Ett tag trodde jag att jag hade klurat ut det, men jag hade fel. Man blir hela tiden vilseledd med så många smarta stickspår. Det är en väldigt oförutsägbar upplösning.

Chris Evans håller med i samma intervju.

– Det är verkligen en sidvändare, full av ledtrådar och allt presenteras i ett högt tempo. Det fanns stunder när även jag trodde att jag visste vad som skulle hända. Men storyn vänder så många gånger och jag hade också fel. Det är då man inser att det här kommer att fungera riktigt bra på film.

Trots att Knives Out är en kriminal-thriller understryker Jamie att det också är en väldigt rolig, lite knasig film för hela familjen.

– Folk kommer att skratta och må bra när de sett filmen. Och få folk att tänka, förklarar hon i en intervju med Good Morning Washington (december, 2019).

– Det som också gör filmen speciell är att det är en originalstory. Det är ingen uppföljare eller nyinspelning. Det är inget som folk sett förut, det är nog anledningen till att filmen blivit så populär och lockat så stor publik.

 

Tack, men nej tack

Kubanskfödda Ana de Armas (som vi senast såg i Blade Runner 2049 och som även dyker upp i Bondfilmen No Time to Die) nobbade faktiskt först rollen som Marta. Hon gillade inte att karaktären beskrevs som en ”snygg latinsk sjuksköterska”.

– Eftersom projektet var så hemligt, fick jag inte veta mer om karaktären än så i mailet jag fick. Det fanns inget manus eller någon mer information, så just då lockade rollen mig inte alls, berättar hon för The Hollywood Reporter (november, 2019).

– Jag fick en helt annan bild av vem hon egentligen är och det kändes inte som ett särskilt positivt eller spännande porträtt av en person med latino-bakgrund. När jag sedan fick läsa manuset insåg jag direkt att den beskrivningen var missvisande. Marta är ju så mycket mer än bara en söt latinotjej.

 

Det kommer mera …

Inspelningarna av Knives Out gjordes mellan oktober och december 2018.

Det mesta av filmen spelades in på plats strax utanför Boston. Interiörscenerna filmades på The Ames Mansion i Borderland State Park – en herrgård från 1920-talet som ägts av samma familj i över 100 år. Man använde bara bottenvåningen i det riktiga huset. Våning två och tre byggdes upp i en studio. Exteriörscenerna spelades in vid ett hus i Natick vars exakta läge filmteamet av någon anledning velat hålla hemligt.

Redan innan filmen fått premiär avslöjade Rian Johnson att han ville göra flera filmer där Benoit Blanc får lösa andra kriminalgåtor och att han hade en idé till handlingen i en uppföljare.

– Jag skulle vilja göra en till film snabbt. Kanske redan nästa år, förklarade regissören i en intervju med The Hollywood Reporter (januari, 2020).

– Om Daniel Craig är intresserad – och det har han sagt att han är.

Den 6 februari bekräftade också filmbolaget Lionsgate officiellt att det kommer att bli minst en uppföljare.

 

Knives Out släppdes på Blu-ray och dvd den 6 april.

Den världsberömde, stenrike deckarförfattaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer) firar sin 85-årsdag med sin dysfunktionella familj på sitt vräkiga lantgods i Massachusetts. Morgonen därpå hittar hushållerskan Harlan död i vad som ser ut som ett självmord. Polisen förhör de anhöriga, samtidigt som den berömde privatdetektiven Benoit Blanc (Daniel Craig) anlitats av en okänd uppdragsgivare för att undersöka fallet.

Blanc börjar misstänka mord och inser snart att samtliga familjemedlemmar har motiv för dådet. Bland dem finns Harlans äldsta dotter Linda (Jamie Lee-Curtis) och hennes make Richard (Don Johnson) med sin bortskämde playboyson Hugh (Chris Evans). Harlans son Walt (Michael Shannon) är vd för förlaget som ger ut de bästsäljande romanerna och gift med Donna (Riki Lindhome). Tillsammans har de den mobilbesatte sonen Jacob (Jaeden Martell).

På festen syns även livsstils-influencern Joni (Toni Collette), änka efter Harlans avlidne son Neil, och dottern Megan (Katherine Langford). Harlans privatsjuksköterska, den unga Marta (Ana de Armas), visar sig snart också vara en nyckelfigur i dramat.

 

Oscarsnominerad kriminalgåta

Knives Out är skriven och regisserad av Rian Johnson.

Han slog igenom med det Dashiell Hammet-inspirerade Noir-dramat Brick (2005). Rian stod också för både manus och regi till sci fi-thrillern Looper (2012). Han regisserade dessutom tre avsnitt av teveserien Breaking Bad (2010-2013) och låg bakom såväl manus som regi till Star Wars: The Last Jedi (2017).

Johnson fick idén till Knives Out redan när han jobbade med Brick. Han avslöjade i en intervju med brittiska The Independent (juni, 2010) att han tänkte göra en Agatha Christie-inspirerad thriller så fort han blev klar med inspelningarna av Looper.

Riktigt så blev det inte.

När Johnson fick erbjudande att skriva och regissera Star Wars-filmen lade han allt annat åt sidan. Så fort filmen var färdig och han hade avslutat pressturnén för The Last Jedi plockade han upp Knives Out igen. Det tog honom sju månader att skriva klart manuset. Filmens titel lånade Johnson från Radiohead-låten med samma namn.

– Handlingen i filmen har ingenting med låten att göra. Det var bara en titel som fastnade i huvudet och som jag tyckte lät perfekt för ett mordmysterium, förklarade Radiohead-fantasten Johnson i en intervju med Los Angeles Times (september, 2019).

Även filmens arbetsnamn, Morning Bell, är lånad från en Radiohead-låt och från samma album, Amnesiac (2001).

Johnson blev Oscarsnominerad i kategorin Bästa originalmanus tidigare i år.

 

Viktigt att inte spela över

Rian Johnson avslöjade på Twitter att han hämtat inspiration från en rad klassiska deckarfilmer och kriminalkomedier. Bland dem Mordet på Orientexpressen (1974), Döden på Nilen (1978), Släpp deckarna loss, det är mord (1976), Spegeln sprack från kant till kant (1980) och Dödsfällan (1982). Man kan också hitta blinkningar till Sleuth – spårhunden från 1972.

Daniel Craig har överraskat publiken med sin roll som den lätt excentriske privatdetektiven Benoit Blanc. Regissören liknar honom vid kommissarie Columbo i en intervju med Slashfilm.com (november, 2019).

– De bästa detektiverna i ”Whodunnit”-genren är oftast vänliga, men lite knasiga och håller sig gärna i bakgrunden. Man vill försöka invagga de misstänkta i en falsk säkerhet och få dem att sänka garden. Ingen kan ta en virrig detektiv på allvar. Columbo och Poirot är bra exempel på den typen. Miss Marple också, brottslingarna tänker inte på att hon håller ett förhör. De ser henne bara som en vänlig äldre dam som serverar té och ställer frågor för att hon är nyfiken av sig.

Knives Out är ingen parodi på genrefilmer, men det finns många roliga scener.

Daniel Craig ligger på gränsen för vad många skulle kunna kalla ”teatraliskt överspel”, men regissören var aldrig orolig för att det skulle tippa över.

– Daniel Craig är en rolig person. Jag har sett honom i så många andra sammanhang än bara som James Bond, både på film och på scen. Han är en skicklig skådespelare med ett brett register. Jag hade en känsla av att han var sugen på att göra en humoristisk roll. Det syntes också på honom att han tyckte det var kul under inspelningarna. Han var som ett barn på julafton.

 

Allt började med 007

De krävdes en hel del pusslande för att få ihop resten av den stjärnspäckade ensemblen.

– Daniel är en populär skådis, honom vill alla jobba med. Med honom ombord var allt mycket lättare. Det berättar Rian Johnson i en intervju med tidningen GQ (november, 2019).

– Men det var ont om tid. Daniel spelade in en ny James Bond-film. Så fort han tackat ja till rollen hade vi bara sex veckor på oss att hitta resten av skådespelarna. På ett sätt var det ganska bra. Vi visste precis när vi skulle spela in och kunde ge skådespelarna ett exakt datum om de ville vara med istället för att bara säga ”Vi börjar filma någon gång nästa år.”

Johnson berättade vidare att eftersom det handlade om en stor ensemble var det viktigt att hitta skådespelare som var så skickliga att de kunde skapa en rejäl närvaro, även om de bara syns i kortare scener.

– Det krävs också väldigt skickliga skådisar som kan ta ut svängarna, men samtidigt hålla sig på rätt sida så karaktärerna inte reduceras till karikatyrer.

 

Grillgaller blev oväntat lösning

I intervjun med GQ får regissören också frågan om den stora knivtavla som hamnat i blickpunkten, både i filmen och under reklamkampanjen för Knives Out.

– Jag hade skrivit in tavlan i manuset som ett slags religiös, cirkulär ikon med knivar. Vi försökte få det att fungera med olika modeller, men det blev inte riktigt bra. Men bara några dagar innan vi skulle filma den scenen hittade vår scenograf David Crank ett gigantiskt industri-grillgaller som de monterade alla knivarna på. ”Perfekt”, tänkte jag. När vi sedan placerade fåtöljen framför tavlan och jag tittade på den genom kameran såg det ut som Järntronen i Game of Thrones. Men det fungerade. Jag ville ta med mig tavlan och hänga upp den hemma. Men vi hade lånat hälften av knivarna, så de var vi tvungna att lämna tillbaka.

 

Samhällskritik mellan raderna

Daniel Craigs släpiga, breda sydstatsdialekt har också uppmärksammats i media.

En inspirationskälla var intervjuklipp med sydstatsdramatikern Tennessee Williams (1911-1983).

– Jag lånade också rösten från historikern och författaren Shelby Foote (1916-2005) som var berättarrösten i dokumentärfilmen Amerikanska inbördeskriget (1990), säger skådespelaren till Screenrant (november, 2019).

– Jag lyssnade dessutom på många intervjuer som han gjorde med C-SPAN.

För brittiska Inews (november, 2019) avslöjade Craig att han sett mängder av avsnitt av både Columbo och Kojak, men även filmer med miss Marple. Dessutom älskade han Poirot-filmer med Peter Ustinov och Albert Finney när han var ung.

– Jag stal friskt av dem alla för att skapa min karaktär, erkänner han.

Craig tränade också med en erfaren röstcoach.

– Vi skypade två, tre timmar om dagen. Efter hand var jag tvungen att släppa mina inspirationskällor och skapa egen version av dialekten.

Det finns en orsak till att Rian Johnson gav Craigs karaktär en sydstatsbakgrund.

– Han ville att Blanc skulle sticka ut och vara annorlunda. Kanske också ge de andra en chans att driva lite med honom. Det förklarar Craig i en intervju med podcasten Npr (november, 2019).

I samma intervju kommenterar han även den moderna samhällskritik som vävts in i det annars lite gammaldags dramat.

– Filmen tar inte ställning, utan svingar åt alla håll. Men blickpunkten ligger på Ana de Armas karaktär (hon spelar en ung, illegal mexikansk invandrare) och hennes problem ligger väldigt mycket precis rätt i tiden, bland mycket annat som också händer i det här landet (USA) just nu.

 

Lockar både till skratt och eftertanke

Jamie Lee Curtis erkänner i en intervju med Denofgeek (november, 2019) att hon inte visste vem Rian Johnson var eller vad han tidigare gjort när hon blev erbjuden rollen i Knives Out.

– Jag är ingen filmfantast. Jag läste manuset utan att förstå någonting annat än att Daniel skulle spela karaktären Blanc. Det var det enda jag hade att gå på. Jag läste och skrattade, men kunde inte klura ut vem som var den skyldige, så jag fuskade och läste slutet. Då fattade jag och läste sedan om alltihop från början igen. Allt avslöjas verkligen först i slutet. Det händer inte ofta att jag blir så överraskad, men det var en ren njutning.

I en intervju med Collider (november, 2019) erkänner även Ana de Armas att hon inte kunde lista ut vem den skyldige är förrän hon läste de sista sidorna i manuset.

– Ett tag trodde jag att jag hade klurat ut det, men jag hade fel. Man blir hela tiden vilseledd med så många smarta stickspår. Det är en väldigt oförutsägbar upplösning.

Chris Evans håller med i samma intervju.

– Det är verkligen en sidvändare, full av ledtrådar och allt presenteras i ett högt tempo. Det fanns stunder när även jag trodde att jag visste vad som skulle hända. Men storyn vänder så många gånger och jag hade också fel. Det är då man inser att det här kommer att fungera riktigt bra på film.

Trots att Knives Out är en kriminal-thriller understryker Jamie att det också är en väldigt rolig, lite knasig film för hela familjen.

– Folk kommer att skratta och må bra när de sett filmen. Och få folk att tänka, förklarar hon i en intervju med Good Morning Washington (december, 2019).

– Det som också gör filmen speciell är att det är en originalstory. Det är ingen uppföljare eller nyinspelning. Det är inget som folk sett förut, det är nog anledningen till att filmen blivit så populär och lockat så stor publik.

 

Tack, men nej tack

Kubanskfödda Ana de Armas (som vi senast såg i Blade Runner 2049 och som även dyker upp i Bondfilmen No Time to Die) nobbade faktiskt först rollen som Marta. Hon gillade inte att karaktären beskrevs som en ”snygg latinsk sjuksköterska”.

– Eftersom projektet var så hemligt, fick jag inte veta mer om karaktären än så i mailet jag fick. Det fanns inget manus eller någon mer information, så just då lockade rollen mig inte alls, berättar hon för The Hollywood Reporter (november, 2019).

– Jag fick en helt annan bild av vem hon egentligen är och det kändes inte som ett särskilt positivt eller spännande porträtt av en person med latino-bakgrund. När jag sedan fick läsa manuset insåg jag direkt att den beskrivningen var missvisande. Marta är ju så mycket mer än bara en söt latinotjej.

 

Det kommer mera …

Inspelningarna av Knives Out gjordes mellan oktober och december 2018.

Det mesta av filmen spelades in på plats strax utanför Boston. Interiörscenerna filmades på The Ames Mansion i Borderland State Park – en herrgård från 1920-talet som ägts av samma familj i över 100 år. Man använde bara bottenvåningen i det riktiga huset. Våning två och tre byggdes upp i en studio. Exteriörscenerna spelades in vid ett hus i Natick vars exakta läge filmteamet av någon anledning velat hålla hemligt.

Redan innan filmen fått premiär avslöjade Rian Johnson att han ville göra flera filmer där Benoit Blanc får lösa andra kriminalgåtor och att han hade en idé till handlingen i en uppföljare.

– Jag skulle vilja göra en till film snabbt. Kanske redan nästa år, förklarade regissören i en intervju med The Hollywood Reporter (januari, 2020).

Om Daniel Craig är intresserad – och det har han sagt att han är.

Den 6 februari bekräftade också filmbolaget Lionsgate officiellt att det kommer att bli minst en uppföljare.

Knives Out släpps på Blu-ray och dvd den 6 april.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår