filmrecension tv-serier Hemmabio #4 2020

MR INBETWEEN

Konsten att vara både pappa och torped...

 

 

Australiska The Magician (2005) är en fejkdokumentär om Ray Shoesmith (Scott Ryan), en skoningslös torped i Melbournes undre värld. Ryan skrev själv också manus, både då och nu när han repriserar sin roll och återvänder till samma karaktär och spelplats i denna lysande dramakomedi.

En frånskild Ray kämpar för att få ihop sitt livspussel som yrkeskriminell. Han driver in skulder, spöar upp de som inte kan betala och tar kål på folk med brutal precision på uppdrag av sin chef, strippklubbägaren Freddy (Damon Herriman).

Samtidigt rastar Ray sin hund, tar hand om sin sjuke bror och försöker vara en bra far för sin dotter när han har sin pappavecka. Ray får ännu en boll att jonglera med när han träffar ambulanssköterskan Ally (Brooke Satchwell) och en romans börjar spira.

Det är avskalad vardagsdramatik som föredömligt undviker de uttjatade gamla genreklyschorna. Humorn är svart och tillvaron grå och dyster. Här finns inget glamoröst i att vara gangster. I ena stunden äter Ray glass och pratar enhörningar med sin dotter, i nästa skjuter han iskallt ihjäl folk och dumpar lik i bushen.

I en fantastisk scen tvingas Ray till samtalsterapi för att hantera sin ilska, utan att han själv begriper varför han är där. För honom är våldet något naturligt. Döden är okomplicerad och en oundviklig konsekvens om du ljuger, fifflar eller smiter från dina skulder. Ray ser sig själv inte som någon dålig människa, han gör bara ett jobb som alla andra.

De flesta i hans omgivning skulle förstås inte hålla med. De är livrädda för Ray och förstår att han är en psykopat. Det är en skör balansgång som får många scener att vibrera av ett oberäkneligt obehag. Det gör också scenerna mellan Ray och dottern både finstämda och rörande, men samtidigt olycksbådande och otäcka. Hon vet inte vad Ray är kapabel till, men det vet vi som tittar.

Två briljanta säsonger ligger ute nu. Titta och njut – det är hjärtskärande, tankeväckande och råbarkat roligt.

 

 

MR INBETWEEN

 DRAMAKOMEDI

Producerad: 2018-2019

Format: SVOD 16,9 HD

Utgivare: HBO Nordic

Längd: Ca 42 min per avsnitt

 

Filmen 8

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår