Film Intervju

Dags för Sveriges nye actionhjälte

För Joacim Landin började vägen till filmkarriären som statist i en reklamfilm. Nu är han etablerad skådespelare och stuntman med eget produktionsbolag. I sommar drar Joacim igång sin första, riktigt stora actionfilm.

Annons:

De flesta branscher har drabbats hårt av Corona-pandemin, inte minst filmindustrin som tvingats pausa pågående inspelningar och lägga nya projekt på is. Det har förstås även påverkat Joacim Landin, 49, och hans bolag som ligger i förproduktion med en ny svensk actionfilm, A Good Day to Kill.

– Det är några i vår grupp som är lite krassliga. Men vi som är friska jobbar på så gott vi kan. Vi hoppas fortfarande kunna påbörja inspelningarna i början av augusti.

 

Karriären började som statist

Fröet till en karriär framför kameran såddes när Joacim fick en statistroll i en reklamfilm. Sedan rullade det på. Han gjorde mängder av reklamfilmer, kortfilmer och statistjobb. 2012 belönades Joacim med Statistföreningens utmärkelse Guldfacklan som ”Årets manliga statist”. Han tog teaterlektioner både i Sverige och England för att bli en ”riktig skådespelare”. Som skådis har vi kunnat se Joacim i bland annat komediserien Gustafsson 3 tr (2011), SVT-serien Äkta människor (2012-2013) i På bar gärning (2012).

– Det var många som kände igen mig när jag var med i julkalendern Tjuvarnas jul (2011), framför allt barn, säger Joacim.

I filmväg har Joacim även synts i kärleksdramat Nånting måste gå sönder (2014) och Jönssonligan – den perfekta stöten (2015). Han har dessutom jobbat med en del utländska produktioner, till exempel den kommande Hollywoodfilmen Postcard Killers.

En liten roll i Roy Anderssons hyllade Om det oändliga (2019) gav Joacim uppmärksamhet över hela världen. I vår intervju berättar han varför.

 

 

Dags att bli stuntman

När det första planerade skådisjobbet blev inställt bestämde sig Joacim för att utbilda sig till stuntman.

Han fick sin första utbildning på Svensk-amerikanska stuntskolan strax utanför Stockholm.

Den erfarenheten gav också honom blodad tand. Han åkte till England och vidareutbildade sig med nya kurser.

– Det var en mycket lärorik erfarenhet. Jag har också haft turen att jag redan från första början kunnat utbilda mig parallellt med att jag har jobbat som stuntman.

 

80-tals action i nutidsmiljö

Idag driver Joacim ett eget produktionsbolag.

Landin Production arbetar med stunt och pyroteknik inom både film, teve och teater. Här har man samlat stuntmän, pyroteknik och experter på sprängningar och filmvapen under ett och samma tak. Teamet har jobbat med många olika produktioner, både i Sverige och utomlands.

Bolagets första egna film heter Rage och spelades in ifjol.

– Filmen skulle gått upp på bio i vår, men coronapandemin tvingade oss att skjuta upp premiären.

Under tiden har Joacim och hans team börjat förproduktionen av en ny, större och mer påkostad svensk actionrökare.

– Tanken är att göra den typ av actionfilmer som gjordes på det gyllene 80-talet, men i moderna miljöer.      

 

Läs hela intervjun med Sveriges nye actionhjälte i nästa nummer (ute den 26 maj). Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår