Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2020

TA MED DEN STORA BILDEN

Vi är många som gillar att kolla på film på stor duk även när man inte har tillgång till hemmabion. På landstället till exempel. Men finns det någon bra och tillförlitlig projektor som är hyfsat portabel och snabb att komma igång med? Vi kollar Epsons läckra lilla laserproj EF-100W!

Är man entusiast så är man, det är bara att acceptera.

Jag tillbringar en hel del ledig tid på landstället vid Mälaren. Alltid med fokus på mys och avslappning med familj och vänner. Men trots att vi inte är hemma vill vi ju fortfarande kolla på en bra film eller några avsnitt av aktuell teveserie.

Vi har länge pratat om att komplettera den lilla 32-tummaren med möjlighet att få mer biokänsla (läs stor bild), och en liten, hyfsat prisvärd men bra projektor är det vi vill ha. Den ska gå att enkelt plocka fram och koppla in när det vankas filmtajm, och lika enkelt det omvända när vi är klara. Och det ska inte vara en mini-proj med mysko ursprung utan bra grejer som håller.

 

 

Smidiga funktioner

Epsons lilla läckra laserprojektor EF-100W landade på redaktionen och såg både på papperet och rent fysiskt ut att passa just nämnda önskemål. Sagt och gjort, den lilla Epson-projen har fått bekänna färg vid ett flertal tillfällen och vi kan redan nu meddela att det är en för ändamålet riktigt bra och framför allt praktisk projektor.

EF-100W är en till det fysiska formatet klart lätthanterlig, men för det ingen bärbar projektor i den meningen. Den väger in på 2,7 kg och körs på 230 volt, men det är också den enda kabel du egentligen behöver dra fram. Ja, så länge du inte matar den på traditionellt vis med hdmi-kabel från Blu-rayspelaren.

Om du knäpper av locket på projektorns baksida hittar du nämligen en hdmi-hona och en micro usb-sladd (som sitter i en USB A-hona och kan bytas till annan modell). Här kan du alltså ansluta både den traditionella spelaren men också mobila varianter som telefoner och paddor. Perfekt för nedladdat off line-innehåll från streamingtjänsterna. Men till exempel en Chromecast går naturligtvis precis lika smidigt att koppla in om du har tillgång till nätverk.

Det här ger en bra flexibilitet väl anpassad för produkten, för den är förmodligen tänkt att användas precis som vi har gjort snarare än att permanent monteras i en dedikerad hemmabio.

Av den anledningen har vi inte heller brytt oss om att mäta och kalibrera, då perfekt bildkvalitet efter de normerna inte är huvudsyftet för EF-100W, och valet av inställningar kan variera ordentligt beroende på i vilken miljö den för tillfället brukas.

Det vanliga i vårt fall har varit att helt enkelt köra upp bilden på en lämplig vägg, även om den portabla filmduken hängt med några gånger också.

 

Trötta barn gillar bra film i stort format

Att hantera EF-100W när du snabbt vill ge de trötta barnen lite frisk filmupplevelse efter middagen med gäster är väldigt enkelt, då det i stort räcker med att ställa upp projektorn på ett lämpligt underlag, ansluta källa, ställa in skärpan och så är ni igång.

Projektorn har en liten inbyggd högtalare som fungerar riktigt bra med tanke på förutsättningarna, och det är inga problem att höra nyhetsuppläsare eller mer lättsamt ljudmaterial. Här finns dock en liten men god finess, och det är att du kan ansluta en Bluetooth-högtalare och skicka ljudet dit. Vi tog till exempel vid ett par tillfällen den lilla högtalaren vi har i köket och ställde på en hylla under bilden. Perfekt! Dock lyckades vi inte få till en lyckad parkoppling med alla högtalare vi testat med, där flera av okänd anledning inte ville spela med. Men när det väl lirar är funktionen klockren.

 

Bra tryck i bilden

Svärtan är inte den starkaste punkten när det kommer till bilden på EF-100W – snarare trycket i bilden och de fina färgerna, som verkligen är såväl behagliga som underhållande att titta på. Även kontrasten är riktigt bra och vi serveras ett gott djup med fin dynamik i bilden.

Vi har helt klart valt att inte eftersträva en så ”korrekt” bild som möjligt under de här föreställningarna, vilket annars ju är praxis här hos oss. Nu har vi i stället kört bilden med en vettig grundinställning med fokus på god underhållning, utan överdrifter skall tilläggas.

Det går att ganska enkelt få till en klart acceptabel balans med okej svärta och utan att det fräter ut i högdagrar. Tipset är att välja ”Cinema”-läget och dra ner ljusstyrkan till 60 %. Då slipper du dessutom det kraftigare fläktljudet som hörs väl mycket vid högre ljusstyrkor, och fläkten levererar ett svagt susande som hörs men inte direkt stör.

Testa gärna också att aktivera ”Super White” (reducerar överexponering i vita partier) och ställa gamman på -1. Övriga inställningar som dynamisk kontrast (bländare) och så vidare lämnade vi oftast avstängda, (men det finns djup i flera av menyalternativen för den som vill tweaka till bilden ytterligare). Det här var en setup som vi oftast använde i både mörka och lite ljusare rum. Och vill man snabbt kanske öka ljuset en aning är menyerna och fjärrkontrollen väldigt snabbjobbade.

 

 

Smidigt!

Ska vi summera lite så är Epson EF-100W en lätthanterlig projektor som är smidig att ansluta till olika källor vilket gör den perfekt att ta med sig även utanför filmrummet. Den ljusstarka bilden gör att det är helt okej att kolla utan mörkläggning, även om det givetvis inte bör vara allt för ljust i rummet. En projektor har ju som bekant problem med att lysa svart.

Att den är laserdriven gör att du inte behöver sitta och oroligt hålla koll på lamptimmarna. För i det här fallet är projektorn med största sannolikhet allmänt skrotfärdig och omodern innan lasern ger upp. Epson anger 20 000 timmar, vilket räcker till ganska många filmmaraton.

Är du riktigt crazy kan du ställa den på högkant och projicera i taket, vi körde utan problem upp bilden till 100 tum och det var inga större problem att dra upp den mer än så, dock på bekostnad av att pixlarna blir väldigt tydliga i de större formaten på grund av 720p-upplösningen.

Störs man då av den relativt låga upplösningen? Svaret är faktiskt nej, men det beror naturligtvis på vem du frågar. Visst, pixlarna är fullt synbara men väl igång vänjer man sig snabbt, och faktum är att det bara var en av de kanske 20-talet personer som kollat på film, spelat Playstation och strömmat serier som påtalade den lägre upplösningen än man är van vid numera. Så för bästa resultat i det avseendet bör man inte blåsa upp bilden för stort.

Övriga gillade djupet, flytet och framför allt trycket i bilden som verkligen gjorde det möjligt att kolla vid olika tillfällen och på olika platser. Flera uppskattade också den riktigt snygga designen och själva känslan på apparaten som är långt ifrån plastig billighetsmaskin.

Sammanfattningsvis en flexibel projektor för den som vill kunna få en härlig storbildsupplevelse i princip var som helst, när som helst!

 

När du ploppar loss luckan på projektorns baksida hittar du anslutningar för såväl hdmi som usb vilket gör att du kan spela från både mobila enheter och stationära.

 

 

EPSON EF-100W

Vad: LCD-projektor (3LCD)

Lamptyp: laser

Upplösning: 720p, HD Ready 

Storlek: 210 x 88 x 227 mm 

Vikt: 2,7 kg

Pris: ca 10 000 kr

Övrigt: finns även i svart, EF-100B

Info: epson.se 

 

3 SNABBA

Perfekt proj att njuta av där du befinner dig

Laserlampan ger lång livslängd

Bra skjuts i bilden med fina färger

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår