Film Hemmabio #6 2020

Känslosamt om lantisar

Det klagas med rätta på att svensk film är trött och tråkig.

 

Samtidigt görs det många riktigt bra oberoende produktioner som aldrig lyckas nå ut. Lantisar (dvd) är en överraskande ljuvlig indiepärla som berör och förtjänar en större publik.

Madde (Ellen Helinder) har flytt landsbygden. Hon jobbar, festar och trivs i Stockholmsbruset. Ett kryptiskt brev från pappa Leif (Peter Sjöquist) som Madde inte haft kontakt med på flera år får henne att motvilligt åka hem igen. Det blir en helg där smärtsamma minnen och nya insikter vänder upp och ned på Maddes tillvaro, inte minst när hon återförenas med barndomsvännen Jonas (Christoffer L. Jonsson).

Gripande, finstämt och roligt igenkännande om att återvända till sina rötter och konfrontera sitt förflutna. Lyhört och jordnära regisserat av Malin Dahl som även skrivit manus. Rasande vackert fotat är det också. Men framför allt imponerar skådisarna, Sjöquist och Helinder är särskilt fantastiska.

Enormt befriande med så trovärdiga karaktärer, så levande dialog och så gedigna rollinsatser. Allt är så okonstlat skildrat och naturligt gestaltat att man nästan kan tro att det är reality-filmat. Det är sällan man ser och hör något i svensk film som känns och låter så fullkomligt övertygande och äkta.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår