Test Smarta hem Hemmabio #4 2020

TEST: SAMSUNG SMARTTHINGS

Att våra hem blir smartare är ju ingen nyhet, något som allt fler tillverkare vill vara med på. En av de som erbjuder ett bra utbud för smart styrning är Samsung med SmartThings.

Det första man brukar fixa med när det kommer till uppkopplade prylar i hemmet är belysningen. Philips Hue var tidigt ute och fler anslöt, till exempel Ikea Trådfri och Lifx. För att bara nämna några. Det här är grejer som i princip vem som helst kan fixa med och få lite modernare styrning och kontroll där hemma med hjälp av en app i mobilen.

När du vill komma vidare med dina automatiseringar och skapa händelser och regler för hur prylarna ska bete sig, och när, är det dags att bygga ut med till exempel en kompetent hub.

 

 

Bra grundsystem

Ett klart prisvärt system kommer från Samsung och heter SmartThings som med hubben V3 i grunden stöder ett flertal produkter – TV, vitvaror, luftkonditionering, robotdammsugare, kameror, sensorer och så vidare. Och tack vare stödet för Z-Wave och Zigbee kan den listan göras hyfsat lång. I dagsläget ska det finnas stöd för över 5 000 produkter från drygt 100 tillverkare, vilket borde räcka för de flesta normala installationer.

Hubben V3 är alltså navet i systemet och är molnbaserad (och kan i denna V3-version även kopplas upp via Wifi) vilket innebär att när du börjar lägga till och konfigurera dina prylar är en fungerande internetuppkoppling en förutsättning. Alla dina inställningar lagras och hanteras i molnet.

 

Men så länge du är okej med Samsungs tänk kan du få till ett riktigt vettigt, och framför allt, prisvärt alternativ för smart styrning där hemma. Smidigheten med SmartThings-systemet och dess tillbehör är framför allt att du kan plocka ihop de grejer du vill ha, åka hem, koppla in och konfigurera. Alla delar lirar med varandra rakt ur kartongerna vilket ger en installation som går snabbt att få till.

Visst, du kommer antagligen att behöva gå tillbaka och hoppa omkring lite i menyerna för att få till det som du vill ha det, men det ingår liksom. Här har man löst just hur man adderar Samsungs egna sensorer, kontakter och så vidare med hjälp av en QR-kod som finns på respektive förpackning. Övriga grejer väljs i listor och sedan söker du av så läggs lampor med mera till allt eftersom.

 

Tänk utanför boxen

Förutom de fysiska sakerna du kopplar på ditt smarta system stöds även tjänster som IFTTT, termostater från Nest, röststyrning och så vidare, vilket gör det minst sagt spännande att fundera ut hur de olika delarna kan användas.

Tar vi till exempel stickproppen Kontakt så kan den efter dina önskemål slå på och av strömmen men även mäta strömförbrukningen. Rörelsesensorn som styr just vår Kontakt mäter även temperaturen i rummet och Water Leak Sensor placeras med fördel i till skåpet med diskmaskinen för att på så sätt varna om olyckan skulle vara framme.

I SmartThings-sortimentet ingår också två varianter av kameror, en smart knapp för flera funktioner och en tvådelad Multisensor som kan användas till flera applikationer men kanske främst för att indikera öppna och stängda dörrar och fönster för att till exempel larma. Eller varför inte slå på skönt nattljus i hallen på väg till toaletten. Den känner även av rörelser i underlaget, så om den placeras på ytterdörren och någon knackar på informerar den på önskat sätt. Och så vidare.

Sedan är det bara att skapa schyssta scenarier hej vilt så är ditt hem hux flux smart och automatiserat. Nästa steg är att få alla i hushållet att begripa sig på och gilla den här typen av styrning, och det kan i vissa fall kanske vara det svåraste.

Men det finns smarta lösningar även för det!

 

 


 

 

FÖR STABILARE DRIFT

De mer seriösa installationerna ratar trådlösa produkter kategoriskt, främst på grund av dålig tillförlitlighet. Ska det funka precis som du vill, när du vill, är det trådat som installerats professionellt som gäller.

Men det är en helt annan kategori produkter med en högre kostnadsbild och mer omfattande projektering, och vi planerar att återkomma till de prylarna lite längre fram.

 

 


 

 

 

PRODUKT/PRISEXEMPEL

Hub        ca 900 kr

Multisensor        ca 300 kr

Rörelsesensor   ca 300 kr

Fuktsensor         ca 300 kr

Eluttag/kontakt ca 400 kr

Kamera ca 1 500 kr

 

Info: samsung.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår