filmrecension Hemmabio #10 2020

THE HUNT

Halvdan satir men underhållande som splatterkomedi

Som hämnd för att ha uttalat sig sarkastiskt på sociala medier om en grupp förmögna elitister drogas, kidnappas och flygs människor från olika delar av USA till den kroatiska vildmarken. Här förvandlas det konspiratoriska ”slöddret” till villebråd för tungt beväpnade liberaler som roar sig med att jaga människor för nöjes skull.

Men ett av de tilltänkta offren, krigsveteranen Crystal (Betty Gilpin), vägrar vika ned sig. Istället vänder hon på steken och börjar jaga sina blodtörstiga förföljare.

Att göra sport av att jaga människor är inget nytt. Temat har återanvänts åtskilliga gånger sedan The Most Dangerous Game (1932). Mest känd på senare tid är The Hunger Games-filmerna (som i sin tur snodde konceptet från japanska Battle Royale.)

Filmen skulle egentligen haft premiär i september ifjol. Men två masskjutningar i Texas och Ohio gav filmbolaget kalla fötter. Premiären ställdes in, samtidigt som den amerikanska högern med en ilsket twittrande Donald Trump i spetsen gick bananas och anklagade filmen för att vilja ”skapa kaos och oro.”

Både Craig Zobel (regi) och Damon Lindelof (manus) har sagt att det är en satir om den politiska splittringen i USA och om hatet mellan högern och vänstern.

Det tänkte jag inte alls på.

Jag tror mer på att de bara vill framstå som lite klädsamt intellektuellt samhällskritiska när de i flykten snuddar vid infekterade ämnen som polarisering, vapenrestriktioner och flyktinglagar. Ibland är en splatterkomedi bara en splatterkomedi och det är inget fel med det. Som sådan fungerar filmen utmärkt, trots att vi sett allt tusen gånger förut.

Tempot är högt och uppfinningsrikedomen när det gäller att slakta folk är stor. Det blir stundtals groteskt slaskigt, lite som i Saw-filmerna. Men allt är gjort med glimten i ögat och rätt underhållande. Särskilt vasst som satir blir det aldrig. 

 

THE HUNT 

 

THRILLER-KOMEDI 

Producerad: 2020

Format: Dvd 2,39:1, DD 5.1

Utgivare: Universal Sony

Längd: 87 min

 

Filmen: 6

Ljud: 8

Bild: 8

Extramaterial: 2

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår