Film Skön läsning Veckans gratisartikel Hemmabio #10 2020

Fredagsfilmen: The Outpost

Femtio amerikanska soldater försvarar sin bas mot hundratals talibanska rebeller. The Outpost är den sanna historien om slaget om Kamdesh - det blodigaste under kriget i Afghanistan.

Annons:

Av Thomas Nilsson, Bild Noble Entertainment

Under kriget i Afghanistan placerade USA ut flera baser i landet för att kontrollera talibanernas rörelser och störa deras transporter.

En av dessa baser kallades ”Combat Outpost Keating” – döpt efter posteringens ledare, kapten Benjamin D. Keating. Utposten var belägen i ett avlägset område nära staden Kamdesh i Nuristan-provinsen i östra Afghanistan. Läget i sig var ett stort bekymmer för de amerikanska styrkorna eftersom utposten låg i en dal, omgiven av klippor och berg, och som gjord för fientliga angrepp.

Strategin med en bas i sänkan ifrågasattes vid flera tillfällen. Ändå dök det upp nya befäl för att förlänga soldaternas stationering vid utposten. De militära myndigheterna hänvisade till två bidragande orsaker för att inte flytta basen – dels för att brigaden fokuserade på att skydda en stad som Afghanistans president Hamid Karzai ansåg vara av stor strategisk betydelse. Dels för att man saknade resurser efter att ha jagat Bowe Bergdahl, en amerikansk soldat som tillfångatogs i juni 2009 efter att ha övergett sin postering och sedan hölls fången av talibanerna.

 



Talibanerna anfaller

”Outpost Keating” utsattes ständigt för mindre attacker från de talibanska rebellerna.

Mellan skottlossningarna pågick livet som vanligt. Amerikanerna fortsatte att försöka få respekt från de äldre i de närliggande byarna och med viss framgång övertyga lokalinvånarna om att fred var den enda riktiga vägen framåt.

Men i oktober 2009 slog talibanerna till med våldsam kraft. Detta efter att man fått veta att USA till slut bestämt sig för att stänga ned ”Outpost Keating” och insett att amerikanerna dragit ned styrkorna och försvaret av basen till ett minimum.

Attacken mot den underbemannade och isolerade utposten blev den blodigaste under Afghanistan-kriget.

När 300 talibanska rebeller i oktober 2009 överraskande stormade basen var det upp till 53 amerikanska soldater att försöka slå tillbaka och till varje pris försvara utposten – och rädda sina liv. Det var först efter det brutala slaget som de styrande krafterna i Washington fastslog att USA skulle avveckla samtliga ”oförsvarbara” militära utposter.

 

 

Baserad på verkliga händelser

The Outpost skildrar de 12 timmar långa, intensiva eldstriderna om utposten vid Kamdesh. Manuset är skrivet av Eric Johnson och Paul Tamasy, baserad på den bästsäljande boken The Outpost: An Untold American Valor, skriven av CNN-korrespondenten Jake Tapper.

Rollen som kapten Benjamin D. Keating görs av Orlando Bloom. Sergeant Clint Romesha, som belönades med en Hedersmedalj för sina insatser under striderna, gestaltas av Scott Eastwood. Ty Michael Carter belönades även han med en Hedersmedalj och dyker upp i en liten cameo-roll.

I filmen porträtteras han av Caleb Landry Jones. I övriga roller syns också bland annat Milo Gibson (son till Mel Gibson) och Rolling Stones-stjärnans Mick Jaggers son James Jagger.

 



Ingen Sam Raimi bakom kameran

Filmen är regisserad av Rod Lurie som tidigare gjort bland annat fängelsedramat The Last Castle (2001) med Robert Redford och den utskällda nyinspelningen av thrillerklassikern Straw Dogs (2011).

Från början var det tänkt att Sam Raimi (Spiderman-trilogin, 2002-2007) skulle regissera Jake Tappers uppmärksammade bok för Universal. Men förhandlingarna kollapsade och istället vände sig de båda manusförfattarna och producenten Paul Merryman till Lurie. Denne tjänstgjorde i det amerikanska flygvapnet innan han blev filmkritiker, manusförfattare och regissör. En utmärkt kombination, tyckte producenterna förstås.

 

 

Brutal realism i stridsscenerna

The Outpost spelades till största delen in i Bulgarien under hösten 2018.

Redan innan kamerorna började rulla drabbades man av ett hårt bakslag – Scott Eastwood bröt fotleden och tvingade filmteamet att skjuta upp inspelningarna tre veckor. Eastwoods skada innebar också att man fick skriva om stridsscenerna och ändra på koreografin.

Filmen har fått mycket beröm, inte minst från krigsveteraner och de som faktiskt stred vid slaget om Kamdesh. Dels för hur man så oerhört realistiskt och brutalt närgånget skildrat stridsscenerna. Dels hur trovärdigt och ärligt soldaterna har porträtterats och hur vardagslivet på basen såg ut.

När The Outpost i oktober 2019 förhandsvisades speciellt för soldaterna som filmen handlar om och deras familjer hyllades filmskaparna unisont.

– Att se filmen blev en del i läkandet, förklarade Stoney Portis för Deadline Hollywood (juli, 2020). Portis (i filmen spelad av Trey Tucker) var kapten och befälhavare för utposten under striderna.

 

 

Krigsveteranen tog kontakt med regissören

När Stoney Portis fick veta att det skulle göras en film om slaget om Kamdesh blev han fundersam.

– Jag var orolig att den skulle bli ”Hollywood-fierad” och att man inte skulle kunna göra striderna rättvisa.

Det berättade han i en intervju med New York Times (juli, 2020).

– Mina män och jag har delat historier med varandra sedan oktober 2009. Hur man än ser på saken vann mitt förband striden, men till ett fruktansvärt pris – åtta dödade soldater, 22 sårade och vår bas brändes ned till grunden.

I samma intervju berättar Portis hur viktigt det är att dela minnena för att kunna sätta ord på sina tankar och bearbeta erfarenheterna från kriget.

– Den processen har hjälpt oss att läka såren. Men om man återberättar händelserna på ett dåligt sätt skulle det innebära att vi bara pratar om allt som blev fel med filmatiseringen och hur man misstolkat vad som verkligen hände.

Det var med de farhågorna som Portis tog kontakt med Rod Lurie så fort det blev klart att denne skulle göra film av Jake Tappers bok.

– Jag ville vädra mina tankar. Lurie lyssnade och lät mig besöka inspelningarna. Jag reste till Sofia i Bulgarien 2018 för egna pengar. Min gamle vän Chris Cordova, som också deltog i striderna i Kamdesh, följde med mig.



Traumat väcks till liv igen

När Portis och Cordova anlände till inspelningsplatsen häpnade man.

– Allt såg exakt ut som på vår bas under dagen för striderna. Cordova hade tårar i ögonen när vi gick in i kopian på vårt fältsjukhus, säger Portis vidare till New York Times.

Under inspelningen av scenen på fältsjukhuset förstod Portis hur jobbigt det var för hans kamrat att se händelserna återuppstå framför deras ögon.

– Han bet ihop för att hålla tillbaka tårarna när han fick återuppleva den mest traumatiska dagen i sitt liv, fortsätter han.

– Mellan varje tagning kom både regissören och skådespelarna fram till Cordova. Han erbjöd sig att berätta om sina minnen för att scenen skulle bli så trovärdig och lik hans intryck som möjligt. Allt var så oerhört realistiskt. Hade kamerorna inte funnits där hade jag kunnat tro att min hjärna spelade mig ett spratt. Jag stod tyst i ett hörn och såg hur de historier som jag berättat för de stupade soldaternas anhöriga och under militära föreläsningar på nytt blev till verklighet framför mig.

 



Känsloladdade stunder

Scott Eastwood medger att det var särskilt känsloladdat att gestalta en verklig krigshjälte.

– Det innebär förstås en extra press att både skildra en händelse så trovärdigt som möjligt och att samtidigt verkligen fånga karaktären hos Clint Romesha. Det berättar skådespelaren för Collider (juli, 2020) i en intervju.

– Det blir alltid svårare när man spelar en verklig person. Då är det inte bara en film där man gör en roll. Det blir mer verklighetsförankrat när man gestaltar människor som fortfarande lever och ska försöka hedra dem för deras uppoffrande insatser. Speciellt när man pratar med dem om deras upplevelser och kan se smärtan och känslorna de väcker i deras blick. Vi hade många sådana, känslosamma stunder. Då glömmer man lätt bort att man spelar in en film.

På frågan vad som lockade honom att tacka ja till The Outpost svarar Eastwood att han först var inställd på att nobba rollen.

– Jag ville egentligen inte göra en till krigsfilm. Det kändes som om jag var färdig med den genren. Men det var Rod Lurie som övertalade mig. När jag förstod hans vision, kände hans passion och insåg vad berättelsen handlade om blev jag intresserad. Jag är glad att jag ändrade mig.


 

Krävande inspelningar

Eastwood berömmer också regissören för hur han lyckades skapa en så påträngande, realistisk atmosfär.

– Han gjorde ett fantastiskt jobb, det kändes verkligen som om vi var där med soldaterna, fortsätter Eastwood i Collider-intervjun.

– Det kan bli jobbigt ibland att utsättas för en sådan känslomässig berg-och-dalbana, men det var också Luries avsikt.

Lurie valde även att filma så många scener som möjligt med en enda tagning.

– Det sätter ytterligare press på oss som skådespelare. Vi måste sätta våra repliker och hålla oss exakt till våra markeringar. Det finns inte mycket utrymme för några misstag. Sedan tillkommer specialeffekterna, och det var många sådana, i nästan varje scen. Det gjorde inspelningarna ännu mer komplicerade. Men vi repade scenerna väldigt intensivt innan vi började filma.



Återskapat in i minsta detalj

För scenografen Eric Carlson var det en enorm utmaning att återskapa utposten in i minsta detalj. Han berättar i en intervju med tidningen Variety (juli, 2020):

– Jag ville att det skulle se ut som om vi fått tillgång till en verklig militärbas i Afghanistan, inte som att en scenograf byggt upp alltihop för en filminspelning. Det unika var att storyn skildrar en verklig händelse och att jag kunde prata med ögonvittnen som även visade foton som hjälpte mig att återskapa basen.

Kopian av ”Outpost Keating” byggdes upp i ett stenbrott strax utanför Sofia.

– Allt är byggt från scratch, varenda liten detalj. Från böckerna och dvd-filmerna i soldaternas bokhyllor till deras Humvees. En av fördelarna med att filma i Bulgarien är att det fortfarande finns otroligt skickliga hantverkare av den gamla stammen där. Utan dem hade jag inte kunnat göra den här filmen.

The Outpost skulle fått världspremiär på bio i mars, men ställdes in på grund av corona-pandemin. Filmen släpptes istället på Vod i USA i juli och visades även på ett begränsat antal biografer. Här släpps den på dvd och Blu-ray den 16 november.





Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår