Kontakten Hemmabio #10 2020

Vilken OLED?

"Läser mycket tester om TV och ser OLED som ett bra alternativ, och är i valet mellan Philips 854 Android och LG b/c9 Smart-tv."

Annons:

Är inte Android mer uppgraderbart och lite framtidssäkert (ej hdmi2,1) än LG som är fast? Säljare jag pratat med har sagt att LG är stabilare.

Jag är ute efter bästa bild förstås, men även på lågupplöst material, och en bra medieuppspelare via usb samt som monitor för videoredigering av 4k-film på amatörnivå.

Klarar någon TV av mediafiler från till exempel Canons nya foto/videosystemkameror och 4k?

Mycket tacksam för svar!

Med vänlig hälsning Kenneth F

 

Hej!

Lite snabbt – det finns inget som är framtidssäkert, utan det är en falsk trygghet. Vad man däremot kan göra är att välja det som finns i dagsläget och har mest aktuell teknik. Troligtvis har den TV:n lite längre ”livslängd” ur den synpunkten. I alla fall till den dag framtida och idag kanske helt okända krav pekar på annat.

Där är LG:s OLED-modeller mer framträdande med just HDMI 2.1-finesser ifall det är funktioner du kan tänkas få behov av. Philips OLED 854 har inte samma utbud av moderna HDMI-funktioner. 

Detta har inte så mycket med Android och smart-TV-system att göra. Dessa smartsystem blir med tiden långsamma och ålderdomliga oavsett. Det som gör en TV mer hållbar är dess övergripande funktioner och dess bildkvalitet. Allt du gör via ett smart-system kan du göra via HDMI också med andra verktyg, till exempel en redigeringsdator.

Åldersstigna smart-TV-system kan man alltid kliva förbi och ersätta med annat. Men du kan aldrig kliva förbi dålig bildkvalitet.

Det är oklart och inte särskilt troligt att du kan köra Canon-specifika format i TV:ns mediaspelare. Det finns hundratals olika varianter av videoformat och TV:n kan inte lösa allting. Återigen löser man det problemet via HDMI.

Ska du redigera video på TV:n är LG överlag det bättre valet därför att deras OLED-modeller kan kalibreras mycket väl och har en bildåtergivning som i stort är korrekt via Expert-lägena. Philips TV är byggda för en tydligt ”tweakad” och kontrastrik bild som ofta kliver över gränserna för videostandarder, likt Rec.709.

Philips TV riskerar därför presentera en bild som inte är representativ för hur din video kommer se ut under normala förhållanden. Mer en TV för att ställa upp i vardagsrummet och bara köra på utan tanke på att det man ser är det korrekta.

Ser du kameran och ditt eget filmandet som en viktig faktor här pekar det mesta på LG:s OLED.

Hälsningar Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår