Kontakten Hemmabio #12 2020

PROJEKTORN SLOCKNAR!

"Jag fått ett fel på min projektor, Infocus IN 82. Den stänger av sig efter 20-30 min. Fläkten går men ingen bild. Den är inköpt år 2008 men har inte gått så många timmar. "

Annons:

Går projektorn att lämna in för att laga eller är det bara att köpa nytt? Jag är nöjd med bilden annars. Utvecklingen går framåt. Då kostade den 30 000 kronor. Behöver jag upp i samma pengar idag för att få lika bra bild? Har ni något förslag på projektor åt mig? Jag har en mörk biogrotta i källaren. Även på en passande ramspänd duk.

Med vänlig hälsning Peter

 

Hej Peter!

Infocus IN82 var för sin tid känd som en skarp men också högljudd projektor. Skärpan kanske mest för att den skiljde sig från annat utbud som på den tiden hade sämre optiska egenskaper och klenare ljusflöde.

Pekar jag med hela handen skulle jag säga att det mesta av dagens projektorer med hemmabiomodeller för kanske hälften av det priset också är bättre i fråga om färgkvalitet, ungefär lika skarpa samt också mycket tystare och även mindre i formatet.

Angående felet finns det flera förklaringar men ingen är egentligen särskilt givande. Det kan vara lampan som är trasig och då kan du chansa och köpa en ny. Men det hjälper inte om det är strömförsörjningen till lampan, ballasten, som är trasig.

Det kan också vara elektronik och kretsar i projektorn som är trasiga. Oftast kan man laga men som alltid med gammal utrustning är det en fråga om tid och kostnad. Om du hittar ett serviceställe som tar emot den kommer de ta en felsökningsavgift. Och är det fel på elektronik och ballast kan det vara så reservdelar inte finns att få tag på till så pass gamla produkter. 

Därför blir det alltid den här frågan om tid och kostnad men också hur du är som person. Har du tiden att jaga servicecenter och skjutsa runt projektorn med hoppet om att den kanske kan lagas? Kan du ta de okända kostnaderna det kan innebära? Kan du själv göra en research på internet om reservdelar och hur man reparerar? Kanske lära dig löda om komponenter?

IN82 var en populär modell och därför finns det gott om information. Eller så tar man den enkla utvägen och en gång för alla köper nytt.
Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår