Test Hemmabio #3 2021

Bättre bas – och gladare grannar

Både din basupplevelse och dina grannars acceptans för din hemmabiohobby mår bra av att din subbas eller subbasar står på isolerande gummifötter, och SVS lösning är onekligen både praktisk och lättanvänd.

Annons:

 

Med en subbas som står direkt på golvet kommer baslådans vibrationer att fortplanta sig genom huset. Det händer i olika grad och på olika sätt beroende på hur och av vad huset är byggt, men det händer.

Inga fötter alls, spikes, massiva metallfötter eller plastfötter spelar inte så stor roll, medan andra lösningar kan ge stora fördelar både för basåtergivningen i din hemmabio och för dina grannar. Du får en tajtare, bättre definierad bas och dina grannar får mindre stomvibrationer.

Lösningen är mjuka gummifötter med hög energiförlust, vilket betyder att vibrationerna från lådan fortplantar sig till gummifötterna, men i stället för att vibrationerna går vidare till golvet blir de till värme. Bra gummityper ger en förlust på nära 100 %, och problemet är löst!

 

SVS-foten passar fint på min BK Electronics XLS200-DF, och skillnaden jämfört med originalets metallfötter är påtaglig.

 

Pionjären på detta område (i alla fall i Sverige) är Sonic Design-fötterna, och för den som vill gå totalt bananas kombineras deras fötter med en trädgårdsplatta i betong för min absoluta favoritlösning (sök ”grannsämjan” på hemmabiotidningen.se). Denna lösning är enkel, billig, effektiv och rätt ful, eller i alla fall lite klumpig.

SVS har en lösning som är lite dyrare, men å andra sidan kräver den inget pyssel, går blixtsnabbt att montera, gör det lätt att flytta runt subbasen och är dessutom jäkligt diskret. Ett paket SVS Subwoofer Isolation innehåller fyra eller sex gummifötter limmade i varsin stadig plåtkopp, typ 50 mm i diameter och 38 mm höga. Gummifoten har ett rätt stort hål i mitten, medan plåtkoppens hål är mindre, och med de medföljande skruvarna fäster du enkelt dessa fötter i botten på din subbas på ett par minuter.

Mitt tips är att helt enkelt välta subbasen på sidan (med något mjukt under så finishen inte skadas), skruva av de billiga plastfötterna eller spiksen och sen testa vilken av skruvdimensionerna i förpackningen som passar din bas, och samtidigt kollar du att gängan i din baslåda är tillräckligt djup. Det följer med ¼-20 (dimensionen SVS själva använder) samt M6 och M8, så fötterna kommer att passa de allra flesta subbasar, och de flesta undantagen lär vara att gängorna är för grunda, vilket i värsta fall involverar en promenad till en järnaffär.

Jag har testat SVS-fötterna med flera subbasar, och de gör exakt det de ska. Höjden är också perfekt för en subbas med nedåtriktat element eller port. Med min lilla BK Electronics funkar det perfekt, förutom då att jag blev tvungen att skruva bort elementet då jag tappade ner maskinskruvaran i lådan, men det är ju inte SVS fel alls.

SVS Soundpath Subwoofer Isolation är en smidig, snabbmonterad och effektiv lösning på ett mycket vanligt problem, och har du inte riktiga dämpfötter på din baslåda är dessa ett riktigt bra val!

 

 

SVS SoundPath Subwoofer isolation

Vad: Dämpande fötter för subbasar

Monteringsskruv: M6, M8 och ¼-20 (för SVS)

Pris: 790 kr/4 st, 990 kr/6 st

Info: hembiobutiken.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår