Test Favorit i repris Hemmabio #11 2020

Panasonics fantastiska OLED-TV

Panasonic HZ2000E är referensen för bildkvalitet! Ljusstarkaste OLED-TV:n har nästan allt på sin sida och är fortfarande högaktuell!

Annons:

Artikeln är ursprungligen publicerad i HemmaBio 11/2020

 

Jag gillar inte ordet ”bäst” för det finns väldigt sällan något som verkligen är bäst. Prylar kan vara det rätta valet, eller det lämpligaste valet. Ungefär som att köpa byxor. Alla vet ju att cargo shorts såklart är bästa brallan.

Du får ju plats med mobiltelefon, en stock snus och en bågfil i de gigantiska fickorna. Samtidigt som det blir luftig och svalkande. Fungerar lika väl på festivaler och sommarstugan som på bröllop, begravning och första dejten. Bästa brallan, eller hur?

Eller vänta nu. Givetvis har varje don sin person. Men för att vara en TV lyckas Panasonic kryssa av kanske fler saker på den informella checklistan över vad som gör en TV ”bäst”. Åtminstone i fråga om bildkvalitet. För ingen TV är nog ”bäst” på allt, utan det finns just lämpligare och bättre anpassade modeller beroende på vad du önskar.

 

Handplockade och kylda paneler

Panasonic har plockat det som är OLED är bäst på med den ändlösa bottensvärtan och kontrastförhållandet. Japanen handplockar OLED-paneler som de trimmar in med en rejäl dos elektronikkunskap samt ett värmeavledande metallchassi. Det blir en tung TV men detta gör att Panasonic kan driva panelen mer ljusstarkt och stabilare jämfört med andra OLED-modeller.

Samtidigt har Panasonic kunskapen som gör att de kan trimma in bildegenskaperna förbi en del av de OLED-problem som kan drabba konkurrenternas apparater. Dit hör sådant som ojämnheter och även flimmer i mörka nyanser och runt hur nyanserna i bilden sätts. Jämfört med en ljusstark LCD är det inte lika starkt ljus med HDR, utan snarare ett mer konstant starkt flöde utan att det pumpar upp och ned.

Japanen lyckas därför få till lugn och precision i bilden. Trots det finns det mer ljusstyrka än väntat och detta används för att skapa kontrastrikedom och dynamik snarare än att bara ösa på med finesslösa nits. Den där gamla klyschan om att ”…hinnan försvinner från ögonen” stämmer här. Och HZ2000E lyckas bättre än den enklare Panasonics HZ1000E (testad i nr 7/2020) med just detta.

 

Kontrast och ljusstyrka på samma gång

I tekniska termer är bilden fri från posterisering, tydliga steg mellan närliggande nyanser. Detta var något som fortfarande var det sista som saknades på förra årets GZ2000E-modell, där framför allt ljusa partier i HDR fick en del märkbar posterisering. Sådana svagheter märker jag inte av här.

Det är fortfarande i det typiska vardagsrummet som OLED kan spela mest på sina styrkor och dina ögon (samt reflexfiltret) kan tillgodogöra sig den djupa svärtan. Men HZ2000E lyckas fortfarande bra i det ovanligt ljusa rummet mitt på dagen. Ja, i alla fall mitt på höstdagen när den testas.

En ljusstark LCD har mer att ge i de riktigt ljusa rummen, till exempel den TCL X10 (testas i detta nummer) som jag testade klart veckan innan med över 700 nits ifall du är den som insuger ishockey mitt i solljuset.

I vanlig ordning hänger mycket av den positiva upplevelsen på vad du matar HZ2000E med. Det är fortfarande lite sak samma om allt du gör är att titta på tablå-TV och kör en Blu-ray då och då. UHD 4K-Bluray och Netflix bästa produktioner i 4K och du är hemma. Detta är en TV för dig som sätter bildkvaliteten över allt annat.

 

 

Bastant och fyrkantig bit

Hela paketet bygger Panasonic i en nattsvart metallchassi med Dolby Atmos-högtalare. Ingen separat soundbar men väl två uppåtriktade högtalare i ovankanten. Därför ingen superslimmad lösning och det är distinkt fyrkantig industridesign över det hela.

Ljudet från högtalarna är i alla fall så utmärkt det kan bli. Punsch i basen och luftighet som ytterst få TV-apparater kan ge. Hörlursutgången kan också driva en separat subwoofer.

Reflexfiltret är det typiska för en OLED och är blankt men dämpar väl. Min upplysta vita vägg och röda soffa blir en mild reflex. Men det är också det. Ingen TV kan riktigt överleva direkta reflexer från lampor och fönster, vilket är något jag ständigt måste påminna om.

Sämre reflexfilter visar mer vit vägg och mer röd soffa och diffuserar mer än de dämpar. Andra filter, likt de hos Samsungs bästa Q-modeller, både dämpar och diffuserar bättre, men riskerar istället överstrålningseffekter. Reflexer blir som regnbågar i rutan.

 

Inte sista skriket av finesser

Panasonic är inte senast med nyaste finesserna, likt en mer komplett täckning av HDMI 2.1-funktioner för att köra 120 Hz-signaler och VRR-funktioner i spel. Men det är just det: spel. Är du ute efter en avancerad spel-TV i första hand bör du sikta på LG:s eller Samsung bästa modeller.

Panasonics Smart-system med Firefox är nog det system som folk rycker mest på axlarna åt. Samtidigt kan du enkelt kliva förbi sådant. Tack vare Dolby Vision fungerar HZ2000E utmärkt ihop med exempelvis AppleTV.

Ett alternativ för dig som vill ha ännu mer ljusstyrka är Sony XH9505 (nr 6/2020) samt Samsung Q90T/Q95T (test kommer) där du får mer ljus för HDR samt kan få 75 eller till och med 85 tum.

Kanske tydligast av allt är att HZ2000E endast finns i 55- och 65 tum. Inga 77-tummare eller 48-tummare. Och TV:n kostar uppemot det dubbla mot jämförbara 65-tummare. Kvaliteten har sitt bokstavliga pris och det kostar att ligga på topp.

 

Sammanfattning

Panasonic HZ2000E är en sådan där TV där jag 10 sekunder efter jag dragit igång första filmklippet inser att detta är något utöver det vanliga. Istället för ”Bra bild, men…” så är reaktionen ”Oj! Varför långtestade jag inte denna under semestern istället?”. HZ2000E är alltså en TV det svider att plocka ned och ersätta med något annat.

Därför är det också en TV jag kan säga med gott samvete är den bästa TV:n du kan köpa nu. Då bäst ur perspektivet att se på film i vardagsrum med den högsta möjliga bildkvaliteten. Det finns alternativ som är lämpligare för annat, likt avancerat spelande, rå ljusstyrka eller större bild för pengarna. Men ingen kan annan TV kan idag peta Panasonic HZ2000E från tronen när det handlar om bildkvalitet.

 

Mätningar och inställningsförslag för Panasonic HZ2000E hittar du i HemmaBio 11/2020


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår