Test Hemmabio #5 2021

Bland det bästa du kan köpa i TV-väg just nu!

Sonys imponerande OLED-toppmodell infriar förväntningarna, och faktiskt lite till.

Annons:

Japanska Sony köper förstås in sina OLED-paneler från samma koreanska paneltillverkare som alla andra. Men OLED-apparaterna skiljer sig åt eftersom en TV är så mycket mer än dess panel. Japanens styrka i detta sammanhang är det som i brist på bättre ord är en ”tweak” eller då en optimering Sony kallar Master Series.

Under 2020 kom endast en sådan Master Series-modell, i form av 48-tummaren A9. Annars har det varit 2019-modellernas AG9-modeller, testad i nr 10/2019, vilka räknas som Master Series.
Fast när vi väl testade 2020-modellerna i nr 3/2021 märkte vi att den på pappret enklare A8-modellen trots allt gjorde lika bra ifrån sig, och även lite bättre på vissa punkter, när det handlar om bildkvaliteten.

 

Uthålligare OLED-panel

Med de nyare Master Series-modellerna är det tvärtom. Nu är flaggskeppet åter den bättre TV:n. A90J-modellen har precis kommit till butikerna i 55, 65 samt snart även i 83 tum. Nej, ingen 77-tummare tillgänglig.
Vi har fått chansen att titta på 55-tummaren. Det som utmärker modellserien är att just optimeringen av panelen. Sony kallar det XR OLED Contrast Pro, och det handlar om hur OLED-panelen regleras.

Först och främst handlar detta om ett värmeledande skikt av aluminiumfolie för bättre reglering av temperaturen, en teknisk lösning flera OLED-TV-tillverkare börjat med. Detta underlättar för panelen att lysa starkare i längre perioder, vilket syns på bilden. Det syns också när vi mäter, då panelen överlag är stabilare i sina ljusnivåer.

Det andra kommer av att panelen tack vare detta skikt nu kan lysa med fler av OLED-subpixlarna samtidigt, för att nå högre ljusstyrka. OLED-panelerna har fyra subpixlar, WRGB, med röd, grön och blå som vanligt samt vit subpixel.
Den vita subpixeln kliver in för att ge ljusstyrka, särskilt vid HDR. Normalt kan inte alla fyra subpixlarna lysa med full kraft samtidigt, men enligt Sony kan de göra detta med Contrast Pro-panelen.

Högre kontrast inuti bilden

Detta högre kontrastförhållande är inte nödvändigtvis mer tokblås i ljusstyrkan. Där är ungefär samma övre gräns som innan, en bit över 700 nits. Utan detta är mer en förmåga att leverera kontrast inom bilden.
En OLED-panel tappar överlag sin förmåga till ljusstyrka beroende på hur ljus bilden är som helhet. Hela bilden dämpas och inte bara de ljusa delarna. Energin måste fördelas över ytan, och det lyckas A90J bättre med jämfört med Sonys föregående modeller. Bättre än de flesta andra OLED faktiskt, även om det inte är på samma nivå som Panasonics mastiga HZ2000, testad i nr 11/2020.

Nu fick jag chansen att jämföra med A8-modellen från 2020 med endast ett par dagars mellanrum. Mitt första och direkta intryck av A90J var just den högre kontrasten överlag. Syntes med en gång att det finns en annan kraft i bilden.
Och mätningar visar också att A90J-panelen är uthålligare med sin ljusstyrka jämfört med A8:n. Den kan lysa lite starkare, men framför allt i längre perioder utan att tvingas dämpa ljusnivåerna.

Nackdelen? A90J brukar mer energi och får därför den lägsta G-nivån enligt den nya EU-klassningen för energifördelning. Den nya från och med 1:a mars 2021 med en A till G-skala utan nivåer av A+. Nu är denna klassning fortfarande förvirrande i sig själv.
Värt att tänka på att de flesta ljusstarka TV-modeller enligt den nya energiklassningen hamnar på G-nivån. 55 tums A90J förbrukar dock 20–25 procent mer effekt jämfört med andra G-märkta Sony-modeller i samma storlek.

 

Från artificiell intelligens till kognition?

Nyckeln till högre kontrast är XR-bildprocessorn som ersätter den föregående X1 Ultimate-processorn från tidigare modeller. Sony kallar det för ”Cognitive Processing” baserat på att den simulerar hur ögon och hjärnan tar till sig bildintryck. Detta används för uppskalning, brusreducering och just kontrastökning. Vilket kan låta som det vanliga snömoset alla tillverkare kör med runt godtycklig ”förbättring” av bilden via maskininlärning och påstådda former av artificiell intelligens.

Och ja, Sony kan också överdriva bilden med sitt godtycke, något A90J också gör direkt ur kartong. Men när vi kör Personlig-läget och Dolby Vision är det inte längre godtyckliga överdrifter. Det är verkligen förmågan att hålla en mellanton i bilden fortsatt ljusstark trots ljus bild överlag. Där en enklare OLED-panel istället tappar sin förmåga att lysa med kraft över hela bilden behåller A90J mer av kontrastintrycket.

Det fungerar även med vanligt SDR-material i ljusa rum, till exempel vid tittande på Blu-rayfilmer och strömmande video. Ifall vi optimerar SDR för ett mörkare rum och runt 120 nits försvinner fördelen, för detta klarar alla moderna OLED-paneler redan utan att tappa i kontrast.
Vid ljusare rum och med ett mål att nå 200+ nits behåller A90J mycket mer av kontrastintrycket i bilden jämfört med många andra OLED-modeller jag sett genom åren. Bäst syns detta förstås i HDR och med Dolby Vision där det finns mer dynamik att presentera överlag.

 

Fler skillnader utöver bilden

Jag vet att jag kanske blir teknisk i beskrivningen av bilden. För det är vad som krävs för att beskriva hur och varför det är skillnad. De flesta lär märka av att A90J kliver upp i kontrastintryck jämfört med tidigare modeller. Därför kan det sammanfattas kort och koncist: Sony OLED A90J har den där ypperliga toppkvaliteten på bilden.

Jag kan inte annat än att sitta i soffan och småflina över hur väl bilden fungerar! För det är verkligen att testa och bekräfta hur bra det fungerar. Inte ett test där jag måste leta efter lösningar på problem!

År 2021 är OLED så normalt det bara kan bli. Skulle inte A90J fungera för dig är det snarare för att du har valt fel produkt. Till exempel att du vill ha mer ljusstyrka där en LCD i toppklassen kan spruta ut fler fotoner jämfört med en OLED. För de riktigt ljusa rummen och för den där extra kicken i HDR-bilden väljer du LCD-teknik istället.

En detalj som Sony är ensamma om är att de använder OLED-panelen som ett högtalarmembran. Röster och ljud kommer direkt från bilden. Med A90J tar man likt tidigare A9-modeller den funktionen steget vidare och TV:n kan också agera centerhögtalare.
Det finns terminaler på vänster kortsida, placerade högst upp. Vilket är smidigt vid pillandet med klämmorna men också innebär att vi måste dra högtalarkabeln förbi andra kontakter på vägen.

På vänster sida riktade nedåt sitter anslutningarna för TV-mottagare (DVB-T2, C och S2), nätverk, optiskt ljud ut, HDMI 4 och 3, tydligt märkt med 4K/120 och eARC/ARC på HDMI 3, HDMI 2 (max 18 Gbps) samt USB 3.

 

OLED-panelen är högtalare och center

Ljudkvaliteten är överlag mycket hög för att vara en TV med så pass osynligt ljudsystem. Stor bredd och dito perspektiv på ljudbilden. TV:n autokalibrerar för övrigt ljudet via fjärrkontrollens mikrofon, något som hjälpte bra med just perspektivet.
För en sekund eller två trodde jag mina golvhögtalare hade sparkat igång av sig själva. Vänster och höger kanal upplevdes komma från samma position vardera halva metern bort från TV:n. Med röster fortfarande direkt från bilden.

Stativet har fötter som placeras mot kortsidorna med förhöjning för att få plats med en soundbar, tumstocken säger precis 69 mm. Handboken varnar för att lägga TV:n ned, men det är omöjligt att skruva fast fötterna på annat sätt då de fäster med skruv mot baksidan.
Du kan också placera fötterna så att panelen kommer ned på bordet utan höjden. Fötterna placeras då med den gummitäckta bredsidan nedåt. Instruktionerna och informationen om att detta är möjligt är dock inte alls tydlig när man packar upp allt.

Tunn och diskret design

Panelen är några mm tunn och så även själva listen runt. Undersidan, ca 2 cm tjock, är förutom detta helt diskret, svart och slimmad utan lysande logotyper.

A90J har tjockare platå på baksidan som rymmer all elektronik och anslutningar. Strömförsörjning sker via ojordad nätbrunn som sitter på baksidan till höger sett framifrån. Anslutningarna sitter på vänster halva av TV:n med merparten av bildanslutningarna riktade nedåt. Det följer med paneler för att täcka anslutningarna och erbjuda en snyggare kabeldragning.

Reflexfiltret är det väntade OLED-filtret som är högblankt och mycket bra på att dämpa ljus utan överstrålning och interferensmönster. Blankt filter är en fördel för OLED eftersom det inverkar minst på svärtan som är teknikens styrka.

 

Högre bandbredd för 4K/120

Till funktionerna finns nu de väntade möjligheterna baserade på HDMI 2.1 och högre bandbredd. eARC-funktionen från 2.1-specen finns sedan tidigare, så det som debuterar på Sonys OLED är möjligheten till högre bandbredd, 48 Gbps för att köra 4K/120 med 12-bitars HDR. Detta är främst en funktion för att köra spel och då mest på PC. Behovet av 4K/120 är idag minimalt för annat än just spelande.

Spelläget fungerar väl och ger hög ljusstyrka med HDR. Latensen är låg, under 15 ms, likt föregående modeller. Sony har lovat ALLM, automatiskt spelläge, samt VRR-funktion, Variable Refresh Rate, för just spelande men dessa funktioner är tyvärr ännu inte aktiverade utan ska komma i senare uppdateringar, något Sony inte har varit snabba med förut. Är du ute efter dessa spelfinesser framför allt annat har LG fortfarande det starkare erbjudandet.

Med 2021-modellerna vilka har en XR-processor kan man även köra Sonys streamingtjänst kallad Bravia Core. Vi har inte haft möjlighet att jämföra denna i tid för detta test, men hoppas återkomma kring detta.

 

Fjärrkontrollen är i silverutförande med belysta knappar. Den har mikrofon för ljudkalibrering och röststyrning. A80J-modellen saknar dessa funktioner. 2021 ser vi också fler strömmande tjänster med direktknapp på fjärrkontrollen.

 

A90J jämfört med andra Sony OLED

Den enklare 2021-OLED-serien heter A8nJ eller A80J, A83J eller A84J beroende på stativets form och försäljningskanal. Återfinns i 55, 65 och 77 tum. Här saknas alltså 83-tummaren. Dessa modeller har en standardiserad OLED-panel och enklare fjärrkontroll.
Centerhögtalarfunktion finns heller inte, även om modellen fortfarande använder OLED-panelen som högtalare. Här finns annars förväntade nyheter runt anslutningar och HDMI 2.1-funktioner som föregående 2020- och 2019-modeller saknar. Vi hoppas kunna testa dessa nya modeller senare.

Vilket tar oss till jämförelsen med A8-modellen (A85, A87, A89 etc.) testad i nr 3/2021. Denna modell är nu ”gammal” men lär säljas parallellt i många månader, kanske resten av året för vad som i skrivande stund är två tredjedelar av priset för A90J, och även flera tusenlappar under A8nJ-modellerna.

Bortsett från den bättre panelen hos A90J och det högre kontrastintryck är ”gamla” A8-modellerna fortfarande mycket bra toppklassmodeller. Bara snäppet enklare nivå av vad som fortfarande är toppklass till bildkvalitet. För ett idag mycket mer förmånligt pris i 55 och 65 tum.

Vad Sonys 2020-OLED kan sakna är 4K/120-kapacitet. Vilket idag främst är viktigt för den lilla, men ofta högljudda grupp som spelar med PC på TV:n. Bildkvaliteten är fortfarande – och steget starkare med nu testade A90J – Sonys signum där vi har en TV som bildmässigt beter sig rätt och gör rätt med bilden. Och det utan allt för mycket fipplande.

 

Sony A90J mot andra tillverkare

Kan Sony A90J rå på Panasonics flaggskepps till OLED och dess HZ2000E-modell som blir JZ2000E under 2021? På sätt och viss kan den det. Ljusstyrkan finns inte riktigt där men det är närmare Panasonics karaktär än vad Sony varit tidigare. Med en betydligt mildare prislapp.

Jämfört med LG:s OLED-modeller har vi fortfarande fler funktioner hos LG men bättre precision i färger och inställningarna hos Sony. Vi får återkomma till hur LG:s 2021-modeller kan jämföras! Philips OLED ger motsatsen och väljer högre ljusstyrka och Ambilight utan samma precision i färg och inställningsmöjligheter.

Samt förstås – är du ute efter mer ljusstyrka eller en större storlek för något som kostar som en mer genomsnittlig månadslön? Då är det LCD som gäller. Snarlikt påkostade toppmodeller där inte minst Sonys egen XH95J lär kunna jämföras väl med A90J. Eller de enklare, billigare och även blekare modellerna på 75-tum och uppåt ifall du prioriterar kvantitet framför kvalitet.

 

Sammanfattning

Sony bygger vidare på vad de redan har. Den slitna liknelsen vid evolution snarare än revolution gäller här. Vi ser de förväntade nyheterna runt anslutningar och HDMI 2.1 men i övrig funktion är det snarlikt. Att Master Series-panelen skiljer sig till det bättre är positivt. Något som är mycket bra är nu ännu bättre. Och ganska mycket dyrare.
Priserna varierar och kommer antagligen sjunka. I skrivande stund betalar du ett kännbart högre pris för denna skillnad, men läget kan vara ett annat om ett halvår. Fast oavsett priset kan ingen ta ifrån Sony att A90J hör till det bäst du kan köpa i TV-väg just nu.

 

Inställningar för Sony A90J

Vi lovade en utförligare artikel runt Sonys inställningar i nummer 3/2021. När det stod klart att vi skulle testa 2021-modeller från Sony höll vi på denna för att kunna komplettera med skillnaderna för 2021-modellerna. Och dessa finns i form av ytterligare inställningar som att kunna prioritera mellan gradienter eller ljusstyrka i HDR. Du kan hos A90J också styra mer över vad ljussensorn ska påverka i bilden.

Annars är det sig likt där vi får mest kontroll över bilden i Personligt-läget. Även Biograf-läget fungerar lika väl men där har vi fler godtyckliga funktioner igång som kan behöva stängas av.

En nackdel är att vid SDR och HDR delar de samma inställningar, och du vill sällan ha maximal ljusstyrka och kontrast 100 vid SDR, eller det mildare ljuset för en SDR-inställning när du tittar på HDR. Detta kräver då att man gör separata lägen för SDR och HDR. Ifall de källor du använder kör Dolby Vision, likt AppleTV 4K, kommer den dock att kunna blanda SDR och HDR sömlöst.

En utförlig artikel över Sonys inställningar och menyer hittar du i HemmaBio 7-8, 2021 som du kan beställa här.

 

Sonys snurriga siffror

Blir du också Förvirrad av Sonys namnschema? Ja, det blir vi nog alla. Men håll detta i huvudet:

A = OLED, X = LCD och = 8K-LCD

G = 2019, = 2020, J = 2021 och ingen extra bokstav är 2020-OLED modeller. För 2021 är bokstaven J sist i beteckningen. För 2020 och äldre ligger den före siffrorna

9 = Master Series-paneler på OLED och toppmodeller för LCD

8 = Standardpaneler på OLED och enklare modeller för LCD

7 = Enklaste LCD-budgetmodellerna

n = Andra siffran (eller flera siffror) indikerar detaljskillnader på stativets form och färg på någon list. Men kan också vara stor skillnad i kvalitet för LCD-modellerna. Förutom de gånger när den andra siffran inte har den betydelsen. Ja, rörigt! LCD-toppmodellen X95J är till exempel bättre än X90J-modellen. Fast den finns i flera X9nJ-modeller där den andra siffran beskriver skillnader runt stativ och utseende.

För OLED-modellerna är det enklare att skilja dem åt. 9-modellerna är Master Series med bättre paneler och de kan fungera som centerhögtalare. 8-modellerna har standardpaneler, enklare fjärrkontroll och tappar centerfunktionen. Men bildkvaliteten är fortfarande snarlik toppklassnivån.

 

Sonys kartongbild är inte alls problematisk. Personlig-läget ger bäst förutsättningar för minst godtycke och det räcker långt med det valet. Det går att kalibrera för att få till vitbalansen, minska nivåklippning mot vitt och få lite mer liv i färg utan att göra fel. Sonys reglage beter sig som förväntat och mycket är rätt från början.

 

Personlig-läget för HDR ger också bäst förutsättningar. Vi kan ta de kalibrerade inställningarna från SDR och de fungerar exakt lika bra i HDR. Denna kalibrering för vitbalansen fungerar även med Dolby Vision och ger i grunden samma vitbalans. Konsekvent och bra!

 

 

Vänster kortsida har högtalarterminaler överst för att använda TV:n som centerhögtalare, CI-kortplats, 3,5 mm ingång för kompositvideo med ljud, hörlursutgång, USB 1 och 2 samt HDMI 1 (max 18 Gbps)

 

 

Fakta Sony 55A90J

Mått (BHD): 1 282 × 709 × 317 (41) mm, 2548 kg

Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: Android 10

HDMI-anslutningar: 4, 2 klarar 4K/120 med 48 Gbps

Latens: under 15 ms i spelläge, över 160 ms utanför

Funktioner: Dolby Vision, Atmos, Bluetooth

Pris: ca 30 000 kronor (juli 2021)

Info: www.sony.se

 

Betyg: 9 av 10 "Toppklass"

 

Fördelar

Mycket hög kvalitet på bild och funktion

Centerhögtalarfunktionen

 

Nackdelar

Få nackdelar – utöver eventuell prisnivå

 

SUMMA

Säkert val!

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår