filmrecension Hemmabio #7-8 2021

MULHOLLAND DRIVE

"Det har hunnit gå tjugo år sedan David Lynch förbluffade världen med detta (mar)drömska mästerverk."

 

DRÖMFABRIKEN EFTER MÖRKRETS INBROTT

Det har hunnit gå tjugo år sedan David Lynch förbluffade världen med det (mar)drömska mästerverk som är Mulholland Drive. Att han dessutom lyckades färdigställa en av sina bästa filmer med utgångspunkt i en av det beställande bolaget kasserad tv-pilot ger den här mörka sagan från Hollywoods slitna baksida ytterligare lyster.

På papperet framstår intrigen som enkel på gränsen till banal. Den unga och hoppfulla skådespelerskan Betty (Naomi Watts) möter vid sin ankomst till Los Angeles en vacker brunett som lider av minnesförlust. Tillsammans försöker de lösa gåtan och ta reda på vem hon är.

Samtidigt kämpar en regissör med att göra klart sitt drömprojekt medan hans personliga problem hopar sig därhemma och maffiatyper drar i trådarna på jobbet. Runt denna kärna finns lager på lager av alternativa händelseutvecklingar, dubbelgångare, rent knas, klantiga torpeder och världens smutsigaste luffare bakom dinern Winkies.

Vad är dröm och vad är verklighet i den här filmiska mosaiken?

Det finns givetvis många som tycker sig ha ett svar. Mulholland Drive är den film jag oftast fått förklarad av folk som är övertygade om att de hittat nyckeln till den blå lådan och bara måste berätta.

Lynch själv visade sig osedvanligt tillmötesgående gällande jakten på svar. I de första dvd-utgåvorna (2002) bifogades ett kort med tio kryptiska ledtrådar av typen “Notice appearances of the red lamp shade,” och “Who gives a key and why?”. De och mycket annat gås igenom i den minst sagt välfyllda extramaterialsektionen som gör den här utgåvan till ett måste även om man har filmen sedan tidigare.

Regissören Thierry Jousse är ciceron i flera dokumentärer och presenterar en rimlig tolkning av händelseförloppet. Huruvida det bidrar till ökad uppskattning av filmen att ha “lösningen” på mysteriet kan såklart diskuteras.

Här nyttjar Lynch, fotografen Peter Deming, designern Jack Fisk och kompositören Angelo Badalamenti alla trick i sina respektive avundsvärda verktygslådor och slutresultatet är en klassiker som transcenderar alla förklaringar. Mulholland Drive har för mig alltid varit mer en omvälvande upplevelse än en kod som måste knäckas. Och kommer så förbli. 

 

MULHOLLAND DRIVE

 

DRAMA/KLASSIKER/THRILLER

Producerad: 2001

Format: BD 1.85:1, DTS HD-MA 5.1, DD 5.1

Utgivare: Njutafilms

Längd: 147 min

 

Filmen 10

Bilden 9

Ljudet 9

Extramaterial 10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår