tv-serier Hemmabio #9 2021

UTOPIA

TV-serie som ligger obekvämt nära verkligheten

Annons:

 


(VISS SPOILERVARNING UTFÄRDAS!)


I en intervju tar tv-serieskaparen Vince Gilligan (även The X-Files, Harsh Realm och Breaking Bad) upp hur mycket tillfället då en show släpps kan betyda. Att The Lone Gunmen bara fick en säsong är lätt att härleda till pilotavsnittet (premiär fjärde mars 2001) med en konspiration iscensatt av amerikanska militärer som anställer utländska terrorister för att köra ett kapat plan in i World Trade Center. Vilket givetvis kändes mer än lovligt obekvämt ett par månader senare.

Tänk er då stämningen när Gillian Flynns version av brittiska thrillern Utopia skulle lanseras hösten 2020. Ett huvudstråk av intrigen har att göra med en dödlig virusepidemi som utlösts av, tror man inledningsvis, en sjukdoms hopp från peruanska fruktfladdermöss via gris till människa. Men i själva verket är det hela iscensatt av vad somliga säkert skulle kalla ekofascister.

Planen är att sterilisera stora delar av befolkningen genom ett vaccin som sägs skydda mot viruset. Detta för att på sikt undvika de många katastrofer som alla kan härledas till överbefolkningen och miljöförstöringen den leder till. En extremt ondskefull plan om man ska tro tv-seriens protagonister.

I en värld där QAnontroende politiker återfinns i amerikanska kongressen och en högst verklig pandemi (som vissa påstår är “fake news”) skördar miljontals offer uppfattar man onekligen en konspirations- och sjukdomsfokuserad tv-serie på ett lite annat sätt.

Skaparna har försett varje avsnitt med en inledande brasklapp som bedyrar att vad vi ska se inte har något att göra med verkliga händelser. Det fungerar ärligt talat sådär. Precis som i Dennis Kellys original har allt sitt källsprång i kulten runt en undergroundserietidning vissa fans upptäckt förutspår världshändelser som SARS-epidemin.

När ett nytt opublicerat nummer av tidningen hittas i ett dödsbo sätter det igång en händelsekedja där dödstalen stiger mycket snabbt. Och det är innan den dödliga smittan brutit ut på allvar.

Före premiären bedyrade Flynn att hennes version skulle vara mindre våldsam än originalet. Omtalat bland annat för en mycket grafisk tortyrscen där en man får salt, chili och blekmedel gnuggat in i ögongloberna. När han trots/på grund av det ändå inte ger tillfredsställande svar grävs ett av hans ögon ut med en sked. Möjligen har man skippat chilin (det är rent fysiskt svårt att titta, så jag kan ha missat något) men i övrigt är scenen intakt.

Cynismen och våldet i resterande episoder har snarare skruvats upp än tonats ned. Det hela är emellanåt så pass extremt att man nästan glömmer luckorna i resonemangen kring de profetiska serietidningarna. I egentlig mening en samling omslagsillustrationer av tecknaren João Ruas.

Visuellt är detta en betydligt mer standardiserad produkt, långt ifrån den nedtonade färgprakt som återfinns i originalet tack vare fiffig användning av technicolor.

Slutomdömet är kanske mer fascinerande än bra. Men det är en mycket märklig om än inte eftersträvansvärd upplevelse när nyheterna i en tv-serie så sömlöst glider ihop med den egna verkligheten. Även om de i tv-serien förekommande amerikanska massdemonstrationerna för att folk ska få en vaccinspruta känns mer än lovligt sci fi i ljuset av den. Till skillnad från den brittiska varianten (vi kan kalla den alfa) får det här inte någon andra säsong. 

 

UTOPIA

 SATIR/THRILLER

Producerad: 2020

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Amazon Prime Video

Längd: 8 x 44 - 55 min

Betyg: 5

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår