Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2021

Monitor Audio Bronze G6

Med generation sex av Bronze-serien tar Monitor Audio ett rejält designkliv, och resultatet är verkligen lyckat!

Annons:

Den senaste Bronze-serien har fått ett helt nytt utseende, en avskalad estetik som ser avsevärt modernare ut än förra generationen, samtidigt som den är diskretare och sannolikt enklare att passa in i ett normalt svenskt hem.

Det finns till de flesta modeller fyra finishvarianter att välja på: svart, vit, valnöt och Urban Grey, och just den grå är den tveklöst mest moderna finishen. Åsikterna går isär, men den som inte gillar Urban Grey har alltså tre helt normala finishalternativ att välja på.  Vi uppskattar den ljusare baffeln och den i övrigt varmgrå vinylfanéren!

 

Moderniteter

Diskanten är, som vanligt får vi säga, en gyllene c-camdome, men denna gång placerad i en waveguide MA kallar UD (Uniform Dispersion) för jämn och kontrollerad spridning. Det diskreta och helt plana gallret med sexkantiga hål är en integrerad del i waveguiden, och oavsett om du är en front av- eller på-människa ska gallret sitta där det sitter.

Mellanregister och basar är även de C-cam, och hålls på plats med en genomgående skruv från baksidan, vilket inte bara ger ett rent och snyggt utseende utan även ger lådorna extra stabilitet.

Basreflexportarna är MA:s Hive II, vars utformning är gjord för att minimera turbulens. Anslutningsterminalerna ser ut som vanligt, men även här har designavdelningen varit och petat, det är alltså mindre bling och mindre som sticker ut än tidigare.

Högtalargallren är magnetfästa, och golvhögtalarna har riktigt rejäla utriggare för att stå stadigt. Det följer dessutom med både spikes och gummifötter, så oavsett golvtyp och preferenser kommer du att kunna få till uppställningen optimalt.

 

Komplett uppställning

Testuppställningen är 5.1.2, och i fronten hittar vi den mindre av två golvmodeller i serien: Bronze 200. Det är en 2,5-väg basreflexkonstruktion (det övre mellanregisterelement används hela vägen upp till delningen med diskanten (2,4 kHz) medan det undre elementet endast spelar upp till 700 Hz) och de två mellanregisterbasarna är 5,5 tum stora.

De två portarna är placerade långt ifrån varandra, en högt upp och en långt ner på lådans baksida. Som alltid med MA följer det med skumgummipluttar att plugga portarna med om man vill, och tack vare portarnas olika placering kan man experimentera en hel del för att få till det optimalt i rummet.

Högtalaren kan biampas och går mätmässigt ner till 45 Hz (-6 dB), vilket i rum och enligt MA kan mätas till 35 Hz/-6 dB ­ imponerande!

Centern är bestyckad precis som frontarna, men Bronze C150 är en sluten konstruktion, och fötterna är avsevärt enklare: fyra självhäftande små gummifötter. Dessutom är C150 en ren tvåvägskonstruktion. Båda mellanregistren spelar alltså hela vägen upp till delningen mot diskanten, en delning vi på centern hittar vid 2,7 kHz. Precis som frontarna kan den biampas, och tack vare bredden på 45 cm kan man få in den i de flesta rack.

Surroundhögtalarna är Bronze FX, och här finns det bara två finishval: vit och svart. Ett mellanregister spelar rakt ut i rummet medan de två diskanterna sitter på sneda baffelytor bakåt och framåt. Med en omkopplare på anslutningspanelen växlar funktionen mellan di- och bi-pol, och för att högtalarna ska fungera korrekt i di-polläget är de märkta höger respektive vänster.

Två utanpåliggande nyckelhålsbleck gör det enkelt att hänga upp FX-högtalarna, och du som kan ha dubbla par av dessa godbitar ska definitivt köra så, det blir härligt omslutande!

 

 

Nykomlingarna i serien är Bronze AMS, kilformade slutna tvåvägare som mest är tänkta för Atmos och Dts:X, men som självklart går att använda som vanliga surroundhögtalare och höjdhögtalare också.

De är gjorda för att ställas ovanpå Bronze 200 eller stativaren Bronze 50, och det är endast då de egentligen funkar 100 % som Dolby Atmoshögtalare, men tack vare smidiga nyckelhålsfästen hänger man dem enkelt på vägg om man hellre vill det.

Här är bestyckningen lite annorlunda, dels då mellanregistret är mindre (4 tum) och dels då waveguiden är optimerad för Atmosstuds, och dessutom finns också AMS endast i vitt och svart, vilket gör att de ser lite udda ut ovanpå de grå 200:or vi hade för test.

Sist men inte minst har vi den nya subbasen Bronze W10, som tack vare ett nedåtriktat slavbaselement presterar fin subbas i det inte alltför stora rummet. Kompakta dimensioner, ett kraftigt klass D-slutsteg och omtänksamma funktioner som en enkel eq med lägen för Impact, Music och Movie samt en triggeringång med medföljande kabel gör installationslivet enkelt.

 

Välartade medspelare

Med alla högtalarna inkopplade, inspelade och kalibrerade är det äntligen dags att dra igång lyssningen. En direkt och första notering är att Monitor Audio spelar sansat och behärskat i ett väldigt snyggt stereoperspektiv med musik och i en fint omslutande bubbla med högupplöst filmljud. Förmedlingen är tydlig, med riktigt bra fokus och lite extra värme i basen.

Rösthanteringen via den mjuka diskanten är utmärkt och här märks också den suveräna klangmatchningen när till exempel skådespelarna knallar runt i bild utan att tappa kropp eller plats. Vi får en helhetsbild i fronten som sitter snyggt ihop i alla tre axlar.

Den närmast kompletta helheten i fronten binder ihop med sina bakre medspelare på ett riktigt bra sätt. MA kan det här med surrounder av di/bipol-modell, och är förmodligen det här systemets starkaste lysande stjärna med effektivt och kvalitativt surroundljud, och skapar tillsammans med Atmos-burkarna en ljudbubbla som är såväl transparent som effektiv och luftigt detaljerad.

Subwoofern W10 fyller lättsamt på men hänger inte med resten av systemet när volymen åker upp ordentligt, speciellt inte när det kommer för mycket ljudinformation allra längst ner i frekvens. Tar vi till exempel Passengers och den inledande krocken med asteroiden börjar W10 dansa över golvet i takt med efterskalven, och vi får vrida ner den en del för att få den att stå still.

Sammanfattar vi de ljudmässiga kvaliteterna är det här ett system som fungerar mycket bra både till film och musik, med de begränsningar vi noterat med subbasen. Tänk också lite extra på placeringen av fronthögtalarna för att få till balansen i basen från dem, och var inte rädd att testa skumgummipluggar i en eller båda portarna. Med en port pluggad får du en högtalare med lägre portningsfrekvens, men som i gengäld inte kan spela riktigt lika starkt. Med båda portarna pluggade får du en piggare lirare som sitter fint i ett subbas-försett system.

Det här systemet passar förmodligen alldeles utmärkt i ett mindre vardagsrum i en flerfamiljsbostad, där man vill få fina upplevelser med ett omslutande och behagligt ljud utan att oroa sig för att störa grannarna allt för mycket.

Betyg: 8 stjärnor


 

Monitor Audio Bronze G6

Fronthögtalare                           Bronze 200

Princip               2,5-vägs basreflex

Bestyckning     2x5,5 tum, 1 tum

Känslighet        88 dB

Impedans         8 ohm nom, 4,4 ohm min

Mått (B x H x D)                           229 x 909 x 304 mm

Vikt                     12,8 kg

Färgalternativ Svart, vit, valnöt, Urban Grey

Pris                      9 990 kr

 

Centerhögtalare                        Bronze C150

Princip               2-vägs sluten låda

Bestyckning     2x5,5 tum, 1 tum

Känslighet        88 dB

Impedans         8 ohm nom, 4,3 ohm min

Mått (B x H x D)                           451 x 166 x 225 mm

Vikt                     7 kg

Färgalternativ Svart, vit, valnöt, Urban Grey

Pris                      3 490 kr

 

Surroundhögtalare                   Bronze FX

Princip               2-vägs sluten låda, Bi/Di-pol

Bestyckning     4 tum, 2x1 tum

Känslighet        86 dB

Impedans         8 ohm nom, 4 ohm min

Mått (B x H x D)                           287 x 284 x 124 mm

Vikt                     3,9 kg

Färgalternativ Svart, vit

Pris                      4 990 kr

 

Atmoshögtalare                         Bronze AMS

Princip               2-vägs sluten låda

Bestyckning     4 tum, 1 tum

Känslighet        86 dB

Impedans         8 ohm nom, 4 ohm min

Mått (B x H x D)                           152 x 166 x 242 mm 

Vikt                     2,5 kg

Färgalternativ Svart, vit

Pris                      4 990 kr

 

Subbas              Bronze W10

Princip               Slavbas

Bestyckning     10 tum, 10 tum passiv radiator

Uteffekt           220 W

Ingångar           RCA LFE, RCA stereo

Utgångar          Nej

Delningsfrekvens/branthet    50-120 Hz, 24 dB/oktav

Fas                      0/180°

Eq                        Impact/Music/Movie

Trigger in          Ja

Mått (B x H x D)                           366.5 x 321 x 364 mm 

Vikt                     13,4 kg

Färgalternativ Svart, vit, valnöt, Urban Grey

Pris                      7 990 kr

 

Info                     www.monitoraudio.com, www.iconscandinavia.se

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår