filmrecension tv-serier

VÄNDPUNKTEN: 11 SEPTEMBER OCH KRIGET MOT TERRORISMEN

Mattias recenserar en riktigt bra dokumentär på Netflix om det afghanska dilemmat

Annons:

 

Det finns några tillfällen som ristat in sig i världshistorien. För en äldre generation är månlandningen ett sådant, men i modern tid bleknar det mesta i jämförelse med 9/11. I dagarna var det 20 år sedan tvillingtornen föll och jag kan, liksom många andra, minnas exakt var och hur jag fick reda på att det inträffat.

Netflix dokumentär Vändpunkten: 11 september och kriget mot terrorismen tar fasta på detta. Det första avsnittet handlar om den där overkliga dagen när världen blev en Hollywoodfilm. Det är gripande att se bilderna igen, liksom de chockade reaktionerna värden över.

Därefter hoppar serien bakåt i tiden. Al-Qaida och Bin Laden uppstod inte i ett vakuum, utan i dammet från en annan konflikt, den Sovjetiska invasionen i Afghanistan 1979. Då var afghanska frihetskämpar i bergsmassiven USA:s vänner och försågs med träning och materiel av rådgivare från CIA. Men när Sovjet försvann ur landet försvann även amerikanskt intresse. Åtminstone för en stund.

 

 

Det är mycket omsorgsfull research som ligger bakom denna serie, där allt ifrån den amerikanska generalen och före detta CIA-chefen David Petraeus till radikala islamister och krigsherrar intervjuas.

Bristen på en amerikansk plan för maktövertagandet i Afghanistan får hård kritik från flera håll, från Bush första stapplande steg till Obamas cyniska drönarkrig. Det är förvisso lätt att vara efterklok, men man häpnar över hur många misstag som begåtts och hur politisk korruption på olika nivåer fått fortskrida.

Afghanistan har ett rykte om sig att vara imperiernas kyrkogård, frågan är dock om någon av alla de utländska makter som varit på besök i landet ens försökt att utgå från det afghanska folkets intressen. Landet framstår mer som en bricka att offra i ett globalt maktspel.

 

 

Vändpunkten: 11 september och kriget mot terrorismen kommer oväntat lägligt när USA nyligen retirerat ur Afghanistan med svansen mellan benen. Geopolitiken rullar vidare, men de förutsättningar för radikalisering och våldsamt uppror som skildras här består. Även om detta är tragiskt måste man glädjas åt att dokumentärens guldålder fortsätter att övertyga.

Det tycks inte finnas något ämne som är för litet eller för stort för att inte bli ett par intressanta timmar på en valfri strömningstjänst. Det är bara att tacka och ta emot.

 

Producerad: 2021

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Netflix

Längd: 316 min

 

Betyg: 8

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår