Test

TEST: LG OLED C1

LG piffar till sin vanligaste OLED-modell. Pris och prestanda med kompletta spelfinesser hör till styrkorna!

Artikeln är ursprungligen publicerad i HemmaBio 7/8, 2021


 Med OLED C1 fortsätter LG på samma bana de slog in sig på med 2019 och 2020 års modeller. Det är självklart 4K/120-kapacitet för spel, och för 2021 är det ännu fler spelfunktioner, samt även en del finputsningar i färgåtergivningen. Den kanske största skillnaden är den nya designen på WebOS och gränssnitt. Kanske inte nödvändigtvis till det bättre, men nytt i alla fall.

Vi har testat 55-tummaren av modellen som heter 55C16, och det som skiljer den är att baksidan är gråvit. Tror vi. För det finns flera olika C1-varianter och det är högst oklart vad som skiljer dem åt. Se separat ruta om detta. Det som inte skiljer sig är bildkvaliteten, och alla övergripande och grundläggande funktioner är densamma oavsett C1-variant.

LG hoppar tyvärr på den allt vanligare trenden att låta butiker få ”sina egna” modeller. Samma TV fast annan färg eller annat stativ ger skäl till olika produktbeteckningar. Då blir det också svårare för konsumenter att jämföra priser, vilket butikerna förstås ser som en fördel.

Magic Remote-fjärrkontrollen är ny för 2021 och den är inte lika rund formen. Jag upplevde den gyrostyrda muspekaren som mer kontrollerbar med den nya fjärrkontrollen.


Bökig montering men bra ljud!

Monteringen är besvärlig och man bör verkligen vara två personer. Du behöver lägga TV:n ned med glaset nedåt, förslagsvis på kartongen med plasten som skydd. Skruva ihop stativet som består av metallskenan framåt och en större plastfot bakåt. Hur det hela sitter ihop är inte uppenbart och skissen i instruktionerna lyckas göra det hela ännu otydligare.

Mitt misstag var att försöka detta en varm och fuktig sommarkväll lite väl hungrig och lite väl trött. Ja, detta är inte hela världen men helt klart är det LG:s OLED-modeller som bjussar på den bökigaste monteringen. Andra tillverkare låter en person med brett grepp lyfta en 55-tummare från kartong till stativ och skruvarna är stabilisering. Med LG är det lösa bitar som ska pusslas och skruvas fast på TV:n.

Metallskenan har en funktion i att rikta ljudet från högtalarna framåt. Och det ska sägas att LG har fått till ljudet rejält med C1. Kombinationen med ”AI-ljud Pro” kan vara imponerande och fyller hela rummet. Det lyckas väldigt väl med att lyfta fram atmosfärljud, till exempel stadsvandringar på Youtube, samt sprida den atmosfären i rummet. För att vara inbyggt ljud är detta mycket hög klass och svarar mot behoven för slötittande och mer. Så länge du nöjer dig med en lite mildare bas vill säga.

Nu kan ljudet alltid ersättas med andra system efter önskemål. Även Bluetooth för hörlurar och optiskt ut finns för ytterligare lösningar. Du har alternativen. Fast bara nästan. Jag har inte utrustningen för att komplett testa och verifiera detta själv, men dts-ljud ut via optisk och eARC saknas även denna gång från LG:s OLED.

 

Fortfarande utmärkt reflexfilter

Reflexfiltret följer den traditionella OLED-formen och alla OLED-modeller har ungefär samma sorts reflexfilter. Det är högblankt och ger skarpa reflexer. När reflexerna väl kommer vill säga. Filtret dämpar rummet mycket väl och därför krävs mycket ljus innan du ens kan se den skarpa reflexen. De flesta andra filter speglar mycket mer av rummet.

Vi får heller inga sekundära effekter som överstrålning eller regnbågsmönster. Filtret spelar på OLED-panelens styrka med hög kontrast. Med ett ljuskontrollerat rum kommer OLED-svärtan fram obehindrat.

LG OLED C1 startar snabbt från standby-läge och det blir bild på ett par sekunder. Det kan behövas ytterligare tid för TV:ns operativsystem att starta upp. Du får bild direkt men får alltså vänta lite längre på att komma åt alla funktioner.

För 2021-modellerna har LG finputsat grafiken i menyerna, och det ser modernare ut med enkel vit text på grå transparens. Alternativen som finns är ungefär desamma som förra året, inklusive de klumpiga översättningarna till svenska.

Bildprocessorn är Alpha9-processorn generation 4 som utökar AI-funktionerna för bild och ljud inklusive uppskalning samt ljussensor. Du kan ganska enkelt växla AI-funktionerna av och på för att se om de tillför något för dig.

 

Nytt operativsystem med ny design

LG har med 2021-modellerna en ny version av operativ- och smartsystemet WebOS. Denna gör om menyerna till utseendet och möblerar även om en del bland funktioner och inställningar. Gränssnittet i inställningarna är gråare och elegantare men erbjuder egentligen inte så mycket nytt, och i övriga delar med appar och smart-system kan det snarare bli rörigare.

Strategin och målet från LG:s sida är att TV:n ska vara det centrala navet i hemmet. Att du ska kunna lösa allting med smarta prylar, bluetooth, IoT-enheter och allting annat via TV:n. Du ska få överblick över alla tjänster och utbud. Det är ett ganska stort hjul som det navet ska bära.

Och med stort nav kommer stort ansvar. Ansvaret att göra saker och ting mindre röriga. Där misslyckas LG och det blir plottrigt och otydligt med inloggningar hit och dit och dialogrutor som måste bekräftas. Jag kan faktiskt inte ens börja använda TV:n innan jag anger ett postnummer!

 

Navet i havet av prylar. LG försöker men det blir mycket och rörigt med Home-knappar, ingångsväljare och denna Instrumentpanel som gärna vill ta kontrollen över dit smarta kylskåp och liknande. Vi saknar alternativ för att slimma och simplifiera. Helheten blir rörigare

 

TV:n som brickar sig själv

Ett exempel på hur rörigt det kan bli är att jag sent i testet fick problem med att OLED C1 slutade fungera normalt. Lång historia kort visar det sig att vissa Bluetooth-enheter kan få TV:n att starta ljuddelnings-funktionen, via en app kallad BT Music Splitter. Denna app låser ut dig från resten av TV:n.

Du kan inte byta till TV-bild, du kan inte byta HDMI-ingång, inte gå till Home-rutan med alla appar eller instrumentpanelen. Du kan inte ens ladda inställningsmenyerna. Du måste först avsluta appen och även där bekräfta att du vill avsluta.

Men det slutar inte. Några sekunder senare startar appen om sig själv och du är fast igen. Stänger jag av TV:n via fjärrkontrollen, även när jag bryter strömmen i flera minuter, kan jag till slut komma åt bilden från Blu-rayspelaren, AppleTV eller annan källa likt min testgenerator. Men cirka 30 sekunder senare startar appen på nytt och OLED C1 blir åter igen oanvändbar. Om och om igen.

Det hela beror på att en Bluetoothsändare för ljud helt på egen hand parat ihop sig med TV:n. Så länge som den enheten var påslagen och inom räckvidd startar WebOS om ljuddelningsappen och låser ut dig från alla övriga funktioner i TV:n.

 

Bristen visar på feltänk

Detta visar på en tydlig svaghet hos LG WebOS. Visst kan det vara så att just min Bluetoothpryl bryter mot alla tänkbara protokoll. Men hur tänker man från LG:s håll med att en fjompig ljuddelning totalt låser ut dig från alla andra vitala funktioner likt att visa bild? Om och om igen. Av en pryl du aldrig har godkänt att den ska parkoppla sig mot TV:n till att börja med?

Du har efter att ha brutit strömmen till TV:n kanske 20 sekunder på dig för att nå menyer som låter dig ta bort Bluetooth-enheter innan du är fast igen. Fast du kanske vill använda Bluetooth? Hur löser man det här ifall det är Bluetooth-enhet på andra sidan väggen hos grannen som stör ut din TV?

Systemversionen på mjukvaran när TV:n testades är 03.11.21. Samma Bluetooth-enhet som brickade OLED C1 har förut samsats med LG:s 2020- och 2019-modeller utan problem. Slutsatsen är därför att detta är ett nytt problem och kanske heller inte ensamt för just OLED C1.

 

Direkt ur kartong är vitbalansen något gröngul i de lägen som ger korrekt bild i övrigt. Vi kan kalibrera bort detta ganska snabbt med mätutrustning och behöver även sänka Kontrast-reglaget samt det illa namngivna reglaget Skärmljusstyrka, vilket inte alls styr skärmens ljusstyrka utan styr var du har svart i bilden.

 

 

Fortfarande mycket bra bild

Med detta krångel avklarat är det tydligt att OLED C1 faktiskt inte tillför mycket nytt till bild- och färgkvaliteten. Vi ser helt klart en finputsning i färgåtergivningen, något som LG också gått ut med på förhand. Tidigare år fanns tre färgomfångslägen för Auto, Bred och Utökad vilka kan beskrivas som lite för blekt, lite väl färgstarkt och alldeles för färgstarkt. I alla fall för SDR.

För 2021-modellerna är det två lägen för färgomfånget, Autohitta och Inbyggd upplösning (ja, det är mindre lyckade översättningar rakt igenom menyerna) där Autohitta faktiskt sätter färgomfånget mycket bättre. Precisionen i färgerna är högre med mindre posterisering, alltså bandningar och tydliga steg mellan närliggande färger jämfört med tidigare modeller.

Men annars är det sig verkligen likt på alla sätt. Jag ser precis samma kompromisser som jag brukar se hos LG OLED. En bild som ofta är för gröngul direkt ur kartong i Expert och Bio-lägen. Än mer så med HDR, inklusive Dolby Vision. Samma sak med att bilden klipper mörkgrå nyanser mot svart. Försöker vi få fram alla nyanser nära svart riskerar vi förlora den lockande OLED-svärtan. Detta kräver ofta en kompromiss.

 

I HDR är den gulgröna vitbalansen ännu tydligare och detta påverkar Dolby Vision. Den kalibrering av gråskalan vi använde för SDR fungerar direkt i HDR och vi slipper den gröngula karaktären. Vid HDR är Film Hemma-läget och Biosalong identiska i hur bilden fungerar. Vid Dolby Vision är Film Hemma ett dag-läge och tydligt ljusare.

 

 

Väldig lik förra årets CX-modell

Här har vi en tydlig skillnad mot Sonys A90J, testad i nr 5/2021, som direkt visar en tydlig förändring i karaktären. Det är mer kontrastrik och tydlig bild även med Sonys hittepå-uppskalning avstängd. Fabriksinställningarna för vitbalans är bättre, jämnare och inte alls som LG:s typiskt lite gröngula vitbalans.

LG:s C1 ger precis samma intryck som fjolårets CX-modell som idag kan köpas för betydligt mindre pengar. Annars är LG kungarna på kullen med pris- och prestanda för spelande. Komplett stöd för 4K/120 (via 40 Gbps FRL) på alla fyra HDMI-anslutningar med VRR-funktioner och spelmenyer som låter dig skräddarsy bilden för att matcha ditt spelande. Funktionen kallas Speloptimeraren och vi har en separat genomgång av bildmenyer och funktioner.

LG har också minskat latensen i spelläget där 120 Hz-signaler når 4 millisekunders fördröjning. Detta är i klass med dedikerade spelskärmar.

 

Sammanfattning OLED C1 – bra köp

Trots att C1 är snarlik förra årets CX-modell i bildkvalitet är det viktigt att komma ihåg att LG:s OLED fortfarande är toppklassprestanda. Även om du aldrig spelar spel och inte behöver de funktionerna är LG OLED C1 är fortfarande en utmärkt TV för film, TV sport och allting annat i bildväg. Och LG erbjuder dessa prestanda med många funktioner till ett förhållandevis lågt pris jämfört med Sony och Panasonics OLED.

Vad som däremot stör mer än det borde är det nu rörigare operativsystemet. Nya WebOS har en del barnsjukdomar. Till sitt försvar ska sägas att LG är bra på att uppdatera sin mjukvara. Min kollision med att en simpel Bluetoothpryl fick TV:n att slå knut på sig själv är kanske ett undantag? Ett tillfälligt och obskyrt undantag får vi hoppas.

Kvar är att OLED C1 är en av de bättre – men inte den bästa – TV-apparaterna på marknaden. Det är framför allt pris och prestanda som lockar. Särskilt när priserna sjunker under höst och vinter. Det finns kanske en handfull TV-modeller vilka ger högre bildkvalitet, och då också kostar mer. Och det finns ett enormt utbud av TV-apparater som är mycket sämre på alla sätt och vis än OLED C1.

 

Anslutningar sitter på vänster sida sett från soffan. Strömmen matas via en fast monterad apparatsladd som sitter höger bak sett från soffan. Vi har hörlur ut, optiskt ljud ut, Ethernet, antenn in inklusive satellit, HDMI-kontakt 4 samt 2 USB. Riktade mot kortsidan finns CI för programkort till TV-mottagarna, HDMI 1–3 där HDMI 2 har eARC (ej Dts-ljud) samt ytterligare en USB-kontakt. Alla fyra HDMI hanterar FRL med 4K/120 och en bandbredd om 40 Gbps..

Röriga OLED-beteckningar för 2021

Sedan tidigare år har LG flera olika OLED-modeller som i grunden bygger på samma paneler men skiljer sig i form och även funktioner. För 2021 heter modellerna 1-någonting, C1, B1, G1 och så vidare. 2020-modellerna kallas X-någonting och de säljs fortfarande och till mycket bra priser. För 2021 hoppar LG även på förvirringståget med varianter på de olika modellerna., men modellen heter C1 och det är även så den har lanserats internationellt. I butik möter du dock fler siffror.

• C-Serien är standardmodellen som rymmer alla finesser. Den vi testar här. Finns i 48, 55, 65, 77 samt också den enda modell som LG erbjuder i 83 tum. När vi skriver detta finner vi att det också finns ett utbud av modeller som heter saker som C11, C12, C14, C16, C17 och även C19.

Vad skiljer sig? Olika försäljningskanaler har olika siffror så att de kan ducka prisjämförelser. Men det kan också skilja sig på stativ och färg och därmed även storlekar. Fast just nu finns ingen detaljerad förteckning över exakt hur det skiljer sig, utan det är något vi hoppas återkomma till.

• B-serien är den något enklare modellen som har enklare Alpha7-processor med färre AI-funktioner, något lägre ljusstyrka och enklare högtalare. 55, 65 och 77 tum

• A-serien är ny för 2021 och bygger på enklare paneler som håller sig till 60 Hz-kapacitet, enklare högtalare och Alpha7-processorn. Dessa tappar som följd av 60 Hz-panelen en del av de avancerade spelfunktionerna. 48, 55, 65 och 77 tum.

• G-serien – där G står för Gallery – är för 2020 och 2021 en superslimmad, 2 cm tjock modell med integrerat väggfäste. En modell som under 2021 dessutom får den ljusstarkare OLED Evo-panelen. 55, 65 och 77 tum.

• W-serien integrerar elektronik i en soundbar och ger en 4 mm display på väggen. Inga nyheter för 2021 men 2020-modellerna är kvar. Dessa modeller tappar de avancerade spelfunktionerna så är man ute efter en mer exklusiv, tunn modell och vill spela spel är det G-serien som gäller.

• E-serien har en exklusivare design med heltäckande glas men används inte 2020 och 2021.

• Z-serien är 8K-modellerna i 77 och 88 tum och de kostar som en smärre bil.

 

Inställningsförslag för OLED C1

För 2021 har LG snyggat till menyerna och menysystemet samt på det omorganiserat och även döpt om menyalternativ. På gott och ont ska sägas, för det är inga stora skillnader egentligen när det handlar om funktionernas effekt på bilden. Menyerna tar också mer plats på bildytan vilket kan störa mer än det brukade med äldre menysystem. För spelande är det även många fler funktioner men mycket dubblerar mot annat.

Som brukligt är Eco-läget inget vidare alls utan ger en turkos bild med ganska hård karaktär. Expert-lägena nås direkt via kugghjulsknappen på fjärrkontrollen. För den kompletta menyn, välja Alla Inställningar från menyn eller håll in kugghjulsknappen två sekunder för att direkt nå Bild-menyn.

Där kan du välja läge. För SDR är det Expert-lägen och Filmmaker Mode som ger mest kontroll över bilden. Under HDR är det Biosalong eller Film Hemma som fungerar. Båda lägena mäter likadant och ger med identiska inställningar samma respons mellan signal och ljus. Med Dolby Vision är det annorlunda där Film Hemma kommer dock tonsätta bilden ljusare och tydligare vilket matchar bättre för tittande i ljust rum.

 

TIPS - STÄLL IN DIN LG OLED SOM PROFFSEN!

Vill du ha en riktigt bra guide och förslag på hur du ställer in din LG OLED-TV så att den blir så vass som möjligt, hittar du dem i HemmaBio 9/2021. Tidningen kan beställas HÄR!

 

 

Fakta LG OLED 55C1

Mått (BHD): 1250 × 735 (703) × 250 (47) mm, 20 kg. Exakt måttuppgift saknas så detta är tumstock och uppskattning

Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: Web OS

HDMI-anslutningar: 4. Alla klarar 4K/120 med 40 Gbps

Latens: ca 4–12 ms i spelläge

Funktioner: Bluetooth, Dolby Vision, eARC, VRR, G-Sync, Freesync

Pris: ca 20 000 kronor (juli 2021)

Info: www.lg.com/se

 

Bra köp Betyg: 8 av 10

 

 

Fördelar

Spelläget

Finessutbudet

Hög bildkvalitet

 

Nackdelar

Rörig och ofärdig produkt

 

 

Denna app för att hantera Bluetooth-ljud låser ut TV:ns alla andra funktioner. Ingen TV-bild. Ingen HDMI-bild. Inga menyer. Inga appar. Inga inställningar. Och det kan starta av sig självt på nytt om och om igen vid den blotta existensen av vissa Bluetooth-prylar.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår