Test Hemmabio #10 2021

Test: Philips 55OLED806

Philips sätter kontrasten på plats med OLED806. Fyrsidig Ambilight och färgstark bild – vi har roligt!

Philips har kört med OLED sedan 2016 och gick direkt på idén att tweaka panelerna till högre ljusstyrka. Kanske för ljusstarkt då den ökända TV4-solen som brändes in var med just Philips OLED-TV. Philips varnar faktiskt redan i allra första inställningsguiden om risken för inbränningar. Skäl till oro?

Inte nödvändigtvis för 2021 års OLED-paneler skiljer sig ordentligt från hur det var 2016. Både i fråga om tålighet och hur vi idag får mer kontroll över hur TV:n ska bete sig. På de äldre modellerna kunde logotyper verkligen pressas till max ljusstyrka och du kunde inte ändra detta beteende hos Philips OLED-TV. Med nya modellen OLED806 är det både säkrare och tåligare.

Med det sagt: OLED är generellt inget lämpligt val om du ska ha en TV som bara står på och snurrar timmar i dagarna. OLED väljer du för att du föredrar kvalitet framför kvantitet. OLED806 är modellen för dig som värderar varje timme framför TV:n.

 

 

Ambilight åt alla kanter

Modellen vi testar är 55 tums OLED806 och återfinns även i 48, 55, 65 och 77 tum. TV:n är tunn i kanterna och bygger nästan 7 cm på djupet med plats för högtalare (bra ljud!) samt då Ambilight. Stativfötterna är mindre än centimetern smala men tar hela 28 cm på djupet. TV:n hamnar därför lågt på bänken.

Philips kanske mest kända och uppskattade funktion är förstås Ambilight som med OLED806 ger ljus åt alla fyra kanter. Ambilight har flera funktionslägen och med ny mjukvara kan man även synka det till musik med Spotify.

Under testet höll jag mig till Lounge Light-läget. Där får du ett statiskt neutralt vitt ljus som fungerar som ett så kallat bias light vilket håller pupillen mer konstant vid filmtittande. Annars är poängen med Ambilight att det ändrat i färg och ljusstyrka med bilden. Fast det påverkar även hur du upplever färg och ljus i själva filmen.

Eftersom det är OLED är det samma typ av reflexfilter som andra OLED-modeller. Den högblanka typen som dämpar rummet mycket bra. Direkta reflexer från fönster och lampor kommer att bli blanka och spegeltydliga medan rummet i övrigt reflekteras väldigt svagare. Kan du undvika direkta reflexer kommer den totala OLED-svärtan och kontrastförhållandet fram.

 

Baktill och riktade nedåt på vänster sida om TV:n sett framifrån har vi de mer fasta kontakterna med optiskt ljud ut, nätverk, antenn, USB samt HDMI 1 och 2 som båda klarar 4K/120 (48 Gbps) där HDMI 2 även har eARC. Vanliga ARC fungerar på alla fyra HDMI-kontakter. Mot kortsidan ovanför riktade till vänster sett framifrån finns HDMI 3 och 4 som klarar 4K/60, två USB-kontakter där USB 2 är strömstarkare, serviceport hörlursutgång samt CI-kortplats.

 

 

Allting är kontrastrikt

Rakt ur kartong med Standard-läget är Philips bild tydlig, överskärpt och ganska blå. Fast ändå acceptabel. Dock märks det att allting är tweakat för att bli så skarpt och krispigt. När man tittar på filmer och tv-serier man sett innan ser det inte längre ut som de brukar. Som att kartongläget gör att alla scener i en film ser ut som de filmats utomhus i dagsljus.

Detta kan vi råda bot på så länge vi tänker till och spelar på hur Philips faktiskt byggt sin OLED. Guiden kring inställningar går igenom detta i detalj. Essensen av detta är att OLED806 är en OLED-TV som passar bäst i rum där du har lite mer ljus än bara mysbelysning. Är du den som siktar på biomörkret finns det andra och lämpligare alternativ. Är du den som ser ett värde i att få färgkorrekt bild finns det också ännu lämpligare alternativ i form av OLED från Sony, Panasonic och även LG.

För i ett ljusare rum med rätt inställningar kan jag även på mina tjurigaste dagar tycka att Philips faktiskt ger en riktigt trevlig bild. För att det allra mesta med bilden sitter där det ska och fungerar som det ska fungera. Bara att det är lite färggladare och lite kontrastrikare än väntat. I den mån vi kan tala om att det är ”fel” är det ändå subtila fel. Ansikten är precis lite för blanka. Den röda rosen är precis lite för röd och så vidare.

 

Enkelt, tydligt och roligt

Vad som för mig sammanfattar känslan av OLED806 är att det är en TV som gick snabbt att testa. Min tid är förstås begränsad och den tiden gick mest till att få bilden att bli bättre. Jämfört med upplevelsen att testa en produkt där man brottas med märkligheter och inte lyckas åtgärda de problem man stöter på.

Det Android TV-baserade systemet är omfattande och menyerna lägger sig som en blaffa över bilden. Men det är snabbt navigerat utan fördröjningar och andra besvär. Spel-läget fungerar väl med låg latens under 20 ms vid 60 Hz. 120 Hz-signaler ger latens under 10 ms.

Philips OLED806 tar emot alla etablerade signaltyper i dag med HDR10, HDR10+ och Dolby Vision där de två senare fungerar bäst. Men det är inte jättestor skillnad utan OLED806 presterar bra med alla signaltyper. HDR är inte enormt ljusstarkt i sig, runt 500–600 nits i praktiken. Fast sättet som HDR-bilden presenteras på leder till en klar och tydlig bild.

 

Metallfärgad och belyst fjärrkontroll med tydlig access till det viktigaste. Bildinställningarna är en bit ned på djupet men Philips har mycket rappa och snabba menyer på OLED806.

 

Sammanfattning Philips OLED806

OLED806 kommer aldrig vara den klockrena produkten för den som sätter värde vid tekniskt raffinemang och exakta färger. Bilden kommer alltid vara lite för tweakad enligt Philips alldeles egna och ganska skamlösa regelbok. Fast du kanske inte har de hårdaste exakta kraven? Där kommer OLED806 vara den kanske roligaste OLED-modellen idag på marknaden!

Ljusstyrka är inget problem här. Inte på någon OLED-TV egentligen. Jämfört med Philips övriga utbud av LCD-TV kommer du inte sakna ljusstyrka. Tvärtom lär du uppleva OLED806 som klarare och starkare. Endast ett fåtal LCD-modeller med extra stark FALD-belysning kan ha övertaget i ett mycket ljust rum över OLED806.

Därför är OLED806 också ett bra köp. Det finns egentligen inga distinkta eller stjälpande nackdelar annat än det som ofta handlar om var du själv drar gränserna och vad du exakt önskar dig. Tråkigaste med testet? Att packa ned och lämna tillbaka OLED806!

 

Philips 55OLED806

Mått (BHD): 1 228 × 719 (706) × 280 (68) mm, 19 kg

Paneltyp: OLED, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: Android TV

HDMI-anslutningar: 4, vara 2 st. klarar 4K/120. Alla hanterar ARC.

Latens: under 20 ms i spelläge, över 100 ms utanför

Funktioner: Dolby Vision, HDR10+, Bluetooth, Ambilight

Pris: ca 13 000 kronor (mellandagsrea 2021)

Info: www.philips.se

 

Betyg: 8 av 10 - Bra köp

 

PLUS

Kontrastrik och färgstark

 

MINUS

Du får vad du ser?

 

SUMMA

OLED med extra färg

 

Mer utförliga mätningar, hur du ställer in den här TV:n för bästa bild med mera hittar du i HemmaBio 10/2021 som kan besällas HÄR

Slarvig översättning av funktionen ”Light Boost” blir till det förvirrande ”Lätt förstärkning” vilket är ett viktigt reglage för hur ljusstarkt panelen ska arbeta. OLED806 gör sig bäst i Låg eller Medel där Maximalt ger mer ljus men också mer synliga variationer i hur panelen arbetar. Av-läget minskar ljusflödet och där presterar inte alls OLED806 optimalt. M Mer info och fler inställningsförslag hittar du i HemmaBio 10/2021!

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår