filmrecension tv-serier

FOUNDATION

"Det här är påkostat, snyggt och väl rollbesatt."

Annons:

 

Intressant men alternativ Stiftelse

Jag minns hur jag och mina kompisar diskuterade ofilmbara böcker på 90-talet. Vi hade sett Ralph Bakshis tecknade Sagan om Ringen och tänkte att det var så nära man skulle komma en version. Över 1200 sidor, massa karaktärer, ingen skulle ta tag i det.

Stiftelse-trilogin av Asimov var ett annat exempel. Komplex hård SF, politik, filosofi – det passade inte för filmduken.

Vi lever i andra tider dessa dagar. Törsten efter väletablerade varumärken att utveckla till tv-serier är enorm. När Amazon meddelade att man börjat filmatisera Robert Jordans episka fantasyserie Wheel of Time, vilken sträcker sig nästan 12 000 sidor över fjorton böcker, var det på något sätt det slutgiltiga beviset. Allt går att göra nu.

 

 

Apples satsning på Foundation är också massiv. Det här är påkostat, snyggt och väl rollbesatt. Jared Harris som psykohistoriens fader Hari Seldon och Lee Pace som den genetiske kejsaren Cleon I är utmärkta. Mängder av statister, väldesignad scenografi och FX i toppkvalitet. Så vad finns det att klaga på? Det skulle vara en detalj som själva historien då.

Att översätta Asimovs breda penseldrag om mänskligheten utveckling i kosmos under några kritiska årtusenden till episodisk TV är svårt.

Första avsnittet börjar i ett rasande tempo, där man hoppar mellan planeter, tidsåldrar och sammanhang för att sätta scenen. Sedan landar Foundation i ett antal parallella berättelser, ett slags utvalda nedslag i Asimovs värld.

Här hoppas mycket över och annat utvecklas och skrivs om, för att passa formatet. Allt utgår från Asimovs ramar, men det är långt ifrån romanernas handling. Greppet är givetvis inte fel, man måste släppa taget vid en dylik filmatisering. Men det funkar inte heller helt ut, särskilt vad gäller tonträffen. Delar av Foundation känns som den filosofiska SF Asimov skrev, medan annat är någon slags variant på Mandalorian.

Foundation handlar i sin ursprungsform inte främst om karaktärer, utan om stora skeenden över lång tid. Det vågar inte tv-seriens skapare försöka fånga, utan man fokuserar på individuella livsöden.

Resultatet är tidvis ganska vilset och uppstyckat. Sedan fungerar vissa nyskrivna detaljer betydligt bättre, som inblickarna i det genetiska kejsardömet (vilka känns helt i Asimovs anda).

Det ska bli intressant att följa hur detta utvecklas. 

 

 

FOUNDATION

SCI FI

Producerad: 2021

Format: 16:9 HD, Dolby Stereo

Utgivare: Apple TV+

Längd: 540+ min

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår