Kontakten

När kommer TV-skärmar på 100+ tum?

"Läste nyss Jonas Olssons inledning i senaste numret angående funderingar om framtidens hemmabioprylar."

Annons:

Hej.

Mina tankar/frågor är kanske mer idag än imorgon (hoppas jag).

Jag har ett biorum som är ganska litet. Jag vill ha så stor skärm som möjligt (men får bara plats med 100 tum). Vill ha 4k och "bra" HDR (vilket projektorer har lite svårt med). Tittar på platt-TVs och ser att det finns en hel del 85-tummare att välja på kring 20-30 tusen. Hittar ingen alls på över 100 tum och en på 98 tum (för 900 tusen).

Min gissning är att det är något i tillverkningsprocessen och tillverkningsutrustningen som gör att det blir jättedyrt att tillverka en TV över 86 tum. Då uppstår frågan – vad konkret är det som gör att prisskillnaden är så enorm (och att utbudet är nästan obefintligt över 100 tum)? Följdfrågan blir, när kommer vi se platt-TV på 100 tum för "normala" priser?

Har läst några tester om short-throw projektorer (4k och laser) men har inte sett någon jämförelsetext med "vanlig" projektor. För ett mörklagt biorum, är en short-throw projektor lika bra (eller bättre) än en "vanlig" projektor för samma pris?

Mvh Leif 

 

SVAR

Hallå!

Projektor och HDR är svårt eftersom det är så ont om ljusstyrka, särskilt på 100 tum. Sonys VPL-VW290 och liknande modeller kommer däremot ganska långt om budgeten finns. Fast en TV, även en ganska enkel sådan på 80+ tum kommer att kunna en (hyfsat) stor bild med en ljusstyrka som en projektor har svårt med.

Och tittar man på de bättre LCD-modellerna och även de stora 83-tums OLED-modellerna som kommit är en projektor ganska chanslös mot det dynamiska omfånget med både högt kontrastförhållande och hög ljusstyrka. 

Detta gäller även short-throw-modellerna av typen ”låda man ställer mot väggen” där det finns mer komplexitet som gör att bildkvalitet likt Sonys VPL-VW290 kostar mer än med en traditionell projektor.

Så det är inte bättre för samma pengar, utan mer smidigt för den som inte kan ha en traditionell projektorlösning. Här ska man heller inte glömma att en projektor alltid är en del av en större ekvation med duken och rummet. En TV är betydligt mindre att tänka på och behåller sin kvalitet i mysbelysning där en projektor direkt får sämre bild.

Är det dock 100 tum och större som önskas är projektor det enda alternativet. Eller någon LED-lösning likt Samsungs The Wall eller någon av de andra modulära LED-väggarna vilka vanligtvis kostar flera miljoner för över 100 tum.

Att gränsen går vid cirka 85 tum för en LCD med enstaka exemplar på 98 tum handlar som du skriver om tillverkningen. Eftersom LCD-panelerna skärs ut från ett moderglas, där ett moderglas kan ge flera paneler i mindre storlekar och färre paneler i större storlekar, är 85–86 tum den idag största storleken som går att skära fram med kostnadseffektivitet.

98 tum är förmodligen så stort som det går att få ut från dimensionerna på moderglasen. Och detta är endast själva LCD-panelen. Allt annat som krävs för att tillverka en TV på 98 tum måste också dimensioneras och tillverkas för dessa 98 tum, inklusive hela fabriks- och monteringslinjer. Tillsammans med låga tillverkningsvolymer blir det därför extrema priser.

Tittar man bakåt har vi på 15 år gått från att 60 tum var exotiskt enormt till 75 tum för ett par år sedan och nu är 85 tum inom tillgängliga priser. Fortsätter utvecklingen av panelproduktionen och byggnationen av nya fabrikslinjer i samma takt lär vi se cirka 95 tum komma ned till en prisnivå under 100 000 kronor inom ett par år.

Dock har det som bekant hänt en del i världen som riskerar att stanna upp den typen av utveckling. Men det lär komma eftersom efterfrågan på större och större TV inte har minskat.

Hälsningar Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår