Kontakten

Hur ställer man in en Epson-projektor?

”Du kommer att märka att mängden ljus i rummet är det som är allra viktigast för vad som är en ”bra inställning”.”

Annons:

 

Hej!

Jag är en trogen läsare av Hemmabiotidningen sedan många år. Jag kommer inte ihåg om ni har testat Epson EH-TW9400 dock. Nu har det hänt sig så att jag just beställt en sådan från Hembiobutiken för att uppgradera från min TW7200.

Jag har läst några reviews på nätet där de rekommenderar till exempel läget Cinema till HDR-material och Natural till SDR, och att eventuellt sänka gamma till -2. Men jag vill kolla med er om ni har testat TW9400, eller kanske ändå har förslag på bra inställningar för denna?

Jag fattar att det är mycket som spelar in här, som miljön den sitter i och så vidare. Den kommer sitta i ett "Tv-rum" som inte är 100 % mörklagt, och jag är inte ute efter perfektion utan bara decent setting(s). 
Mvh Fredrik


Hej!

Problemet med alla förslag på inställningar är att man på distans aldrig kan ta hänsyn till hur det specifika exemplaret fungerar, och framför allt hur rummet och miljön påverkar, precis som du skriver.

En TV där du tittar rakt i ljuskällan kan man kalibrera på förhand till att ge färger enligt HDTV-standard (Rec.709) och att lysa med exempelvis 120 nits. Där kan man som ägare sedan själv dra i reglage som TV:n bakgrundsbelysning eller använda TV:ns ljussensor för att få rumsanpassning.

För en projektor fungerar detta inte alls. Då riskerar förslag på "bra inställningar" att snabbt bli missvisande. Natural-läget till SDR låter som det rimliga och Cinema-läget brukar ge en större färgrymd. Så mycket kan jag säga att det bör stämma. Men efter det handlar allting med en projektor om att uppnå kompromisser, särskilt då i ett typiskt vardagsrum.  

Ett råd, som att sätta gamma på -2, kan fungera i en situation men inte i en annan. Minns inte på rak arm hur gamma-reglaget fungerar på Epsons projektorer men vad du kan behöva i ditt vardagsrum är att få bilden något ljusare i sin tonkurva.
Detta eftersom du i ett ljusare rum påverkar såväl dina pupiller som bilden på duken där subtila skuggtoner äts upp av ljuset som studsar runt i rummet. Då kan man behöva göra bildens karaktär ljusare eller ”plattare” för att inte förlora delar av bilden i ströljuset. 

Detta är hyfsat enkelt att testa själv. Bara att pausa i en film där du har både ljust, mörkt och nyanser mitt emellan. Ifall gamma -2 gör bildens karaktär mörkare så det blir ännu svårare att se skuggtoner? Då bör du i stället dra Gamma-reglaget så att det blir ljusare tonkaraktär. Men dra heller inte reglaget så långt att du ser väldigt mycket skuggtoner samtidigt som bilden i övrigt blir platt och blek.

Du kommer att märka att mängden ljus i rummet är det som är allra viktigast för vad som är en ”bra inställning”. Kanske också dra slutsatsen att ju mer du kan kontrollera ljuset i rummet, desto mindre måste du kompromissa med bildkvaliteten. Och inget av detta kan någon annan göra åt dig på distans.

Mvh Thomas Ytterberg

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår