filmrecension tv-serier Hemmabio #4 2022

REACHER

Agaton Sax med ultravåld

 

 

AGATON SAX MED ULTRAVÅLD

Forne tv-producenten James Dover Grant hör till en av de senaste tjugo plus årens mest framgångsrika thrillerförfattare. Enligt en ofta citerad faktoid inspirerar han under pseudonymen Lee Child någon att köpa en av de tjugosju romaner som hittills skrivits om Jack Reacher, inget mellannamn, någonstans i världen var nionde sekund.

Det är lätt att förstå. Böckerna om Reacher är perfekt reselitteratur. En huvudperson som är obotlig vagabond och präglad av ett extremt rättspatos, ständigt på väg och till skillnad från merparten av läsarna utan fasta punkter och schemalagda åtaganden.

Reacher är före detta militärpolis som nu vandrar ensam, löser mysterier och straffar illgärningsmän med hjälp av sin vördnadsbjudande fysik, i de senaste böcker jag läst beskrivs han av andra som “Bigfoot” eller “The Hulk”, sitt skarpa intellekt och de anförvanter han skaffar sig på olika platser i Amerika.

Historierna är skrivna enligt ett schema som blir övertydligt efter ett par stycken. Böckerna har likväl ett oemotståndligt driv och tillräckligt med litterär panache för att man oftast kan ha överseende med de formulaiska inslagen.

Efter två både populära och bland fansen kontroversiella filmer med Tom Cruise är det så dags för Reacher att överföras till det format som borde varit det naturliga från början. Tv-serien med en passande massiv Alan Ritchson i titelrollen utgår från den första boken Killing Floor utgiven 1997.

Inspirerad av ett samtal med en bror han inte sett på många år har Reacher tagit bussen till Margrave i Georgia. Målet är att ta reda på om bluesmusikern Blind Blake (kolla upp omedelbart, han är fantastisk!) spelade sitt sista gig i den lilla orten. Han hinner dock inte ens ta första tuggan av sin persikopaj på dinern innan polisen stormar in med dragna vapen.

Utan egen förskyllan blir Reacher indragen i en brottshärva med internationella förgreningar och extremt hänsynslösa, tortyrmordsbenägna motståndare. Snart blir det hela mycket personligt.

Childs hjälte har förvaltats väl av Nick Santora som bland annat har The Sopranos, Prison Break och manus till Punisher: War Zone på meritlistan. Han verkar ha fattat vad fansen önskar sig.
Största skillnaden är att det snackas och skämtas mer i tv-serien, vilket är helt ok och skapar dynamik mellan karaktärerna. Den i böckerna återkommande meningen “Reacher said nothing,” hade nog inte fungerat lika bra här.

Det bör nämnas att kontrasten mellan de överdrivet invecklade pusseldeckarinslagen, de jovialiska konversationerna och det groteska våld som förekommer i serien ger en märklig känsla.
Men å andra sidan, har man en hjälte som kämpar stenhårt för att ge en misskött hund ett bättre liv i en scen och i nästa leker hänga gubbe med en utsänd torped, vet man att allt kommer ordna sig till slut. 

 

REACHER

 

THRILLER

Producerad: 2022

Format: SVOD 16:9 HD
Utgivare: Prime Video

Längd: 8 x 49 min

Betyg: 7

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår