Spelrecension Hemmabio #4 2022

HORIZON FORBIDDEN WEST

En omstart av Gaia och svaren på flera av Aloys frågor om planetens öde finns i den förbjudna västern och det är dags att försöka ta sig dit.

Annons:

 

Ett av PS4:ans absolut bästa spel under sina många år som trotjänare hos undertecknad var utan tvekan Horizon Zero Dawn. Med sin perfekta blandning av äventyr, mystik, pussellösande och mången robotdinosauriedräpande, bjöd det mig på fantastisk underhållning från början till slut.

Efter att hjältinnan Aloy till slut lyckades stoppa den onda AI:n Hades från att förinta jorden i dess post-apokalyptiska skick, så tar del två i sagan om Aloy sin början. I Horizon Forbidden West, som tar vid ungefär sex månader sedan första spelets slut möter vi återigen Aloy, som sedan Hades besegrades har varit på jakt efter en backup av Gaia, ett program som ska läka den nu döende planeten.

 

 

Det har nämligen visat sig att Hades inte alls är helt utplånad och har nu i stället vänt det enorma och avancerade terraformeringssystemet på jorden mot planeten själv som nu i allt ökande takt håller på att döda allt liv. Resultatet är stora rötområden som förgiftar och skadar allt och alla.

En omstart av Gaia och svaren på flera av Aloys frågor om planetens öde finns i den förbjudna västern och det är dags att försöka ta sig dit. Något som är lättare sagt än gjort såklart. Vägen dit kantas av olika livsfarliga folkstammar som inte bara krigar mot och med maskinerna utan även sinsemellan.

 

 

Mycket känns givetvis igen från första spelet, som exempelvis de magnifikt vackra miljöerna, fienderobotarna som alla är unika och riktigt underhållande att slåss emot och inte minst den fängslande storyn som berättas effektivt och i ett perfekt tempo.

Även om det stundtals kan bli lite spretigt, och lätt att hamna lite på sidospår tack vare de välgjorda sidouppdragen, så känns ändå narrativet riktigt bra och varje liten extrastory känns genomarbetat och givande att ta sig an.

En del nyheter bjuds vi såklart också på i form av nya fiender, gamla vänner som bekänner färg och såklart ännu fler mäktiga miljöer att färdas igenom. Fightingsystemet är verkligen det som gör Horizon till ett så roligt och givande spel.
Varje fiende har olika punkter som gör att de tar mer eller mindre skada om du till exempel siktar in dig och skjuter bort särskilt pansar eller vissa bränsletankar och således exponerar känsligare punkter på robotkroppen.

 

 

Du gör alltså klokt i att skanna av fienden först om det är första gången du möter den, för att lära dig vad som biter bäst när den får syn på dig och blir blodtörstig.

Mängden vapen och mixen av dessa är också riktigt rolig. Allt från pilbågar, närstridssvärd, spjut, bomber, syrabomber, fryspilar och olika fällor har du till förfogande.

Ska du färdas längre sträckor kan du smyga upp nära en fiende och rida på denna för att tillryggalägga fler mil snabbare. Aloy kan nu också simma under vatten och en bit in i äventyret även glidflyga från höga avsatser. Användbart och underhållande även det såklart.

 

 

Lägg därtill mycket bra röstskådespelarinsatser av bland andra Ashly Burch som Aloy, Lance Reddick som Sylens och Carrie-Anne Moss som Tilda, ett matigt uppgraderingssystem, djupa grottor och ruiner att utforska, höga bergstoppar att bestiga och vänner att hjälpa.

Allt som allt får vi en minst sagt värdig uppföljare som i princip gör allting lite, lite bättre än det redan fantastiska första spelet.

 

HORIZON FORBIDDEN WEST

Genre: Äventyr
Utvecklare: Guerilla Games
PEGI: 16
Testat på: PS5 (finns även till PS4)

 

Spelglädje 10/10
Grafik 10/10
Ljud 10/10
Online nej

Totalt 10/10

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår