Film

Årets (hittills) snyggaste filmaffisch

Nu är Ti West tillbaka med X – en ny retrodoftande rulle

Annons:

House of the Devil (2009) var en överraskande träffsäker 70-tals-pastisch.

Nu är Ti West (manus och regi) tillbaka med X (bio) – en ny retrodoftande rulle med årets (hittills) snyggaste filmaffisch. Titeln syftar dels på att en av karaktärerna sägs ha ”det” (the X-facor), dels på den klassificering som den amerikanska censuren ger porrfilmer.

Handlingen utspelar sig 1979 och filmen ser ut som den var gjord under sammatidsperiod. En grupp ungdomar har hyrt en gäststuga på en ensligt belägen gård på vischan, mitt i Texas bibelbälte. Här ska man i smyg spela in en porrfilm. Men gårdens åldriga ägare är inga snälla gamlingar.

Det är en förutsägbar, men stilsäker skräckis som lånat foto, stämning och miljöer från Motorsågsmassakern (1974). West kopierar också rakt av scener från Psycho (1961), Eaten Alive (1976) och Zombie Flesheaters (1979), väl medveten om att yngre generationer aldrig sett dessa filmer.

West har även lånat från Besökarna (1988) och gjort en variant på den klassiska sovrumsscenen. (Ja, Joakim Ersgård är informerad.)


Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår