Kontakten

Är det värt att uppgradera projektorn?

"Min fråga är hur mycket man behöver byta upp sig för att man ska se skillnad mot vår Epson TW6700 ?"

Annons:

Värt att uppgradera?

Vi har en Epson TW6700 som är några år gammal. Streamar serier och sport på 130 tum i mörk grotta. Är jättenöjd med bilden som är skarp och bra. Min fråga är hur mycket man behöver byta upp sig för att man ska se skillnad?

Inte aktuellt nu men så småningom blir det ju det. Har prenumererat i flera år så tack för en bra tidning! Kanske ett uppslag för en artikel om man märker skillnad mellan olika segment? Menar hur mycket bättre är bilden när det kostar 100k mer?

Mvh Stefan

 

HemmaBio svarar:

Hej!

En klassisk frågeställning om vad en upplevd skillnad är värd i pengar. Förstås omöjligt att besvara men det går naturligtvis att beskriva vilken skillnad det är mellan produkterna.
Tekniken för projektorer ligger ganska still så du kan egentligen köpa samma produkt som 2016 för ungefär samma pengar idag.  

Lite enkelt mellan tumme och pekfinger behöver du därför minst dubbla din budget mot vad du en gång betalade för en Epson TW6700. Epson TW9400 för ca 32–35 000 kronor kommer till exempel att ge en tydlig skillnad på alla viktiga punkter som färghantering och inte minst kontrastförhållande.
Har du ett mörkt rum med mörka väggar lär detta vara den största skillnaden när bilden bättre tecknas mot svart.

Optiken i TW9400 ska också vara skarpare och med 4K-hanteringen med E-shift-paneler på TW9400 får du samtidigt skarpare och mindre synligt rutnät/screendoor. Ljusstyrkan bör vara samma i praktiken.

TW6700 är byggd för att vara ljusstark och offrar kontrastförhållandet och det mesta andra för att hålla priset nere. Med TW9400 får du fler möjligheter till att anpassa projektorn hur den ska fungera med iris-funktioner för högre kontrast och liknande.

Men ja, 130 tum är ganska stort och det är svårt, eller rättare sagt dyrt, att ersätta detta med något som samtidigt är både bättre och ljusstarkt nog för 130 tum.

Fördelen med en bättre Epson är att du enkelt kan byta ut din TW6700. Byter du till annat märke måste du fundera över hur du projicerar bilden med zoom och lens shift för att se om andra märken kan matcha detta eller om du måste göra om din placering.

Maskiner som Sonys och JVC:s 4K-modeller kan erbjuda ännu mer i fråga om kontrastförhållande, färghantering och då med äkta 4K-paneler. Då behöver du kliva upp till 50–60 000 kronor och uppåt. Dessa modeller ställer också högre krav på att du har en ordentlig projektorduk. Äldre och enklare dukar riskerar diffusera 4K-upplösning.

Annars ska man inte glömma att det enklaste och billigaste sättet att få mer liv i en befintlig projektor är en ny lampa. Ifall din TW6700 har kört mer än 1 000 timmar har du förmodligen hälften av ljusstyrkan kvar och har den kört mer än 2 000 timmar är den sannolikt en blek variant av vad det en gång var.

Rekommenderar originallampor och där kostar lampan cirka 1 500 kronor. Detta kan verkligen ge störst lyft för minst pengar.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår