filmrecension

UNCHARTED

Indiana Jones 2.0

Annons:

 

INDIANA JONES 2.0

Den förekommer allt oftare i dessa dagar. Men sällan har känslan av rundgång varit så total som när en av de mest framgångsrika spelsviterna den här sidan millennieskiftet filmatiseras.

Studion Naughty Dogs skattjaktsshoot’em up var från ruta ett som frukten av en union mellan Indiana Jones och Lara Croft, lyckligtvis utan skjutandet av en massa ickemänskliga djur. Just pangandet är en av de saker som skruvats ned avsevärt inför portandet till vita duken.

En annan gäller ålder. Den charmige spolingen Tom Holland spelar Nathan Drake (japp, även här släkt med Sir Francis), en roll som tidigare i processen var vikt åt Mark Wahlberg. Han får istället porträttera mentorn Sully i den av Ruben Fleischer (Zombieland, Gangster Squad) regisserade filmen.

I övrigt är det mesta sig likt när den perfekt matchade och gnabbande duon ger sig ut på jakt efter portugisiske äventyraren Ferdinand Magellans guldskatt. Ledtrådarna de mycket spelmässigt plockar upp på vägen tar dem från New Yorks mest exklusiva auktionskammare till Barcelona och vidare.

Det är ett globetrottande äventyr i föredömligt tempo komplett med i bild förekommande rödstreckade rutter över kartor. Vykortsvyerna gnistrar ikapp med det hägrande guldet i denna utgåvas maffiga 4K-upplösning.

Givetvis skaffar man sig både vänner, kanske inom citationstecken, som spelbekanta Chloe Fraser (Sophia Ali) och helt nya obehagliga fiender i form av psykopaten Jo Braddock (Tati Gabrielle) och hennes underhuggare på vägen.

Finalen är värdig spelen i sitt totala vansinne och kommer få antikvitetsvänner att kvida med lika delar förtjusning och obehag.

Fullmatad och ryggdunkande bonussektion Det är dock lätt att ta på grund av entusiasmen som lyser igenom från alla bakom filmen. En bortklippt scen av drinkblandande, Hemingway Special Daiquiri, hör till favoriterna för denne recensent.

Det är oavbrutet kul och rycker i kontrollfingrarna rejält emellanåt. Hög tid att plocka fram och komplettistspela någon av favoriterna i pentalogin under semestern antar jag?

 

UNCHARTED

ACTION/ÄVENTYR

Producerad: 2022

Format: 4K UHD/BD 2.39:1, Dolby Atmos TrueHD 5.1, DD 5.1

Utgivare: SF Studios

Längd: 116 min

 

Filmen 7

Bilden 9

Ljudet 9

Extramaterial 8

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår