filmrecension

HET SOL

Magnetisk Alain Delon i thrillerklassiker du måste se!

 

 

MAGNETISK DELON I MÄSTERLIG THRILLER

Regissören René Clément åstadkom flera saker i ett slag med den här klassiska thrillern förlagd till ett vykortsvackert södra Italien. Alain Delons karriär tog fart på allvar. Hans porträtt av den charmige sociopaten och strebern Tom Ripley var så pass kongenialt att till och med den svårflörtade och höggradigt excentriska Patricia Highsmith, som skrev förlagan The Talented Mr. Ripley 1955, blev imponerad. Så pass att det inspirerade henne att återvända till karaktären på nytt med Ripley Under Ground.

I ett författarskap som innehåller åtskilliga särlingar, till och med ett charmigt menageri av mordiska djur, sticker den lyxtörstande förfalskaren och seriemördaren Ripley ut. Han kom att bli en konstant följeslagare till Highsmith under den fortsatta karriären.

Den sista av totalt fem böcker om honom kom ut 1991, fyra år före hennes död orsakad av hårt drickande och rökning. Tre av dem har filmatiserats och Ripley porträtterats av andra talangfulla skådespelare. Men ingen övertrumfar Delon vars hypnotiska utstrålning är i konstant fokus för Cléments kamera och åskådarnas blickar.

Det är med morbid fascination man ser honom gå från en relativt harmlös bedragare till mördare, när smaken för det goda livet väckts under perioden han vistas i cirkeln runt amerikanske exilplayboyen Philippe Greenleaf (Maurice Ronet).

Delons hågkomster från inspelningen och samarbetet med Clément är i fokus för en charmig intervju (19 min) och regissören själv för en längre dokumentär (67 min) som i sällskap av bildgalleri utgör extramaterialet på en putsad och fin utgåva. Det här är en film man gärna återvänder till i semestertider, särskilt när utlandsresorna blir mer infrekventa. Ett givet köp. 

 

 

HET SOL

THRILLER

Producerad: 1960

Format: DVD 1.66:1, DD 2.0

Utgivare: Retro Film

Längd: 113 min

 

Filmen 10

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår