Kontakten Favoriter ur arkivet

HUR SKA JAG STÄLLA IN SUBBEN?

Jag skulle vilja ha lite experttips hur jag skall ställa in min subwoofer!

Annons:

 

Ohoj!

Ni har ju testat Marantz SR8015 och jag skulle vilja ha lite experttips hur jag skall ställa in min subwoofer (REL HT1508) mot den. Crossover, gain LFE… Har skruvat fram och tillbaka men får inte koll på det.

Kör ett 5.1-system med Paradigm Premier 800f, 500c och 200b. Matar med en 4k-spelare från Sony UBP-X1100ES. Sorry för min okunnighet, trots att jag har hängt med ett tag som prenumerant.

PS. Helvete vad man duckar i filmen Fury😁😁😁
Med vänlig hälsning Kristoffer

 

 

Hej Kristoffer!

Jag blir lite osäker på om du menar inställningarna på subbasen eller i förstärkaren så vi tar både och, och återkom om jag missuppfattat.

Subbasen kopplar du in via LFE, och du ska alltså inte använda det delningsfilter som finns inbyggt i subbasen. Volymratten kan du ställa ungefär rakt upp till att börja med, det funkar oftast (och om du sedan märker att du behöver höja eller sänka är det ju lätt gjort).

Alla inställningar görs sedan i din förstärkare, och här finns det olika skolor: Man kan antingen resonera som så att dina fronthögtalare är fullregister och ställa dem som ”Large”, eller så kan man ställa dem som ”Small” och sätta delningsfrekvensen (crossover) för dessa till 40 eller 45 Hz. Centern bör delas vid 70-80 Hz, medan surroundhögtalarna kan delas någonstans 60-80 Hz. Jag skulle förmodligen välja 40 Hz för frontarna och 80 Hz för både center och surrounder till att börja med.

En annan väg att gå är att ställa alla högtalare till samma delning, 80 Hz, vilket är klassisk THX-delning.

Hur du än ställer delningen för de individuella högtalarna kommer subbasen i samtliga fall att stötta dem under inställd delningsfrekvens, och därtill kommer LFE-kanalen som alltid skickas ut till subbasen (utom om man saknar subbas i systemet såklart).

Ett helt annat alternativ är att du först låter Marantz autokalibrering göra jobbet, och därifrån justerar det som du vill ha det.

Mvh Magnus Fredholm

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår