Test Hemmabio #9 2022

Stilig fullträff med Harman Kardon Radiance 2400

”– När jag packar upp högtalarna blir jag direkt på gott humör.”

Annons:

 

Det händer att tillverkare av hemelektronik mer eller mindre plötsligt får för sig att visa vad de kan. På riktigt alltså. Och det är precis vad Harman Kardon just gjort!

För den som varit med ett tag förknippas Harman Kardon nog med feta hemmabioförstärkare och bossiga slutsteg, medan de yngre i läsekretsen förmodligen mest tänker på multi roomprylar, soundbars och liknande.

Men nu har Harman Kardon byggt en 2.1-hemmabio som är snygg så man blir tårögd, välbyggd på ett sätt som verkligen känns och med teknik som ger den minst sagt speciella egenskaper.

Radiance 2400 är alltså en 2.1-anläggning med en huvudenhet i form av en ”svart låda” med hdmi in och ut samt streamingfunktioner och annat trevligt. Lådan känns precis som många av dagens apparatlådor: lätt, ganska snygg på håll och byggd i plast.

På fronten hittar vi HK:s typiska Citation touch-display, och utöver denna kontrollmöjlighet finns även en rätt rejäl fjärrkontroll.

En trevlig men rätt ordinär multi roomkomponent alltså, men det gör inte så mycket när högtalarna är så spektakulära!

 

Tung bas

Vi börjar med subbasen, som faktiskt ser ut lite som en normal anonym paket-subbas, alltså som om den vore ” lätt, ganska snygg på håll och byggd i plast” eller möjligtvis lite spånskiva här och där. Fast den är rejält tung, snygg även när du ligger på golvet 10 cm ifrån den. Visserligen till en del byggd i plast, men allt annat än ”billig” plast. Riktigt snygg, gediget byggd och – något vi märker när basen ska placeras för bästa respons – rejält tung.

Baslådan är klädd med tyg runt om, utom längst ner där lådan svänger in mot golvet och högst upp där vi hittar en svagt välvd topp. Konstruktionen är basreflex, den stora, ovala porten mynnar bakåt och tiotumselementet drivs av ett 200 W slutsteg.

 

 

Stiliga pelare

Stereohögtalarna då? Ja, det är så att säga huvudrätten, och anledningen till att systemet inte är jättebilligt. När jag packar upp högtalarna blir jag direkt på gott humör, alla delar är förtroendeingivande tunga, gedigna och – om jag får komma med en högst personlig inflikning – helt enkelt sjukt läckra, både att hantera och att titta på.

De knappt 180 cm höga högtalarna består av två delar, en fot med en svagt kägelformad pinne och en högtalarenhet som fäster i foten med en bajonettfattning med kassaskåpskänsla. Längst ner, i fotens platta, hittar vi kopplingsknapp samt brunn för strömkabel, och i den övre delen hittar vi elementen.

Elementen ja, det här är en envägshögtalare med 24 aluminiumelement per sida. Varje element är 1,25 tum litet och slutstegseffekten per sida anges till 125 W, så drygt 5 W per element.

Slutstegstekniken HK använder är klass D och de kallar den för Digital Loop Amplifier Technology, och de har patenterat något med linjekällan och kallar det hela för Constant Beamwidth Technology.

Jag har missat de tekniska seminarierna i ämnet, men jag vet att tekniken är lik den JBL kör på PA-ljud, och det handlar om att ljudet ska låta bra var du än befinner dig framför högtalarna, samt att högtalarna inte har mycket till spridning vertikalt, vilket gör att ljudtrycket faller långsammare när du rör dig bort från dessa högtalare än när du gör samma sak framför ”vanliga” högtalare.

 

 

Uppställning

Radiance 2400 är extremt placeringsokänsliga, så ställ dem bara på varsin sida om din tv eller projektorduk så blir det bra, och det finns ingen större anledning att hålla på och fixa med vinklingen heller, eftersom de är nästan helt rundspridande.

Basen är inte heller kinkig placeringsmässigt, men den relativt höga delningen (ej angiven men uppskattningsvis runt 150 Hz) gör att basen bör stå mellan höger och vänster högtalare, gärna nära vägg, och det lönar sig att prova olika placeringar för att få bästa möjliga förutsättningar.

Eftersom man inte behöver dra några kablar, utom ström och hdmi, är det en baggis att få till en superclean installation, och det största problemet är att hindra huvudenheten från att stegra på hyllan när du proppat i fem rejäla hdmi-kablar på baksidan. Lösningen är dock enkel, antingen ställer du huvudenheten en bit (5 cm kanske) från hyllans bakkant, eller så stöttar du upp kablarna precis bakom huvudenheten.

Signalöverföringen från huvudenhet till högtalare sker med min trådlösa favoritöverföring WiSA, som med sin fasta och låga latency (2,1 ms vid 96 kHz, vilket används av HK här) och den robusta kopplingen gör sitt jobb på ett fantastiskt sätt, utan att du behöver bry dig alls.

Signalöverföringen från ditt hemnätverk och huvudenheten sker via Ethernet eller Wifi 2,4/5GHz (802.11 a–ac), precis som den stora majoriteten av hemelektronik idag. Och tack vare nätverket får vi streamat ljud via Citation-appen eller till exempel Spotify Connect, och det finns såklart nätradio och möjlighet att spela upp lokalt lagrad musik också, upp till 24/96 minsann!

De relativt många hdmi-ingångarna gör också att du, oavsett tv-modell, kan få till en clean installation, och har du en tv med separat box (till exempel en The Frame från HK-ägaren Samsung) får du så många hdmi-ingångar att många hemmabioförstärkare får skämmas.

 

Upplevelsen

Alla som kommit i kontakt med radiance-systemet under testets gång har blivit intresserade redan innan systemet ens slagits på. Det spelar ingen roll om det varit en teknikdåre, en som verkligen hatar allt vad elektronik heter eller en helt normal människa – alla har haft åsikter, och nästan alla har varit översvallande positiva.

Undantaget är en klart teknikfientlig kompis, som tyckte det enda bra med Radiance var att det skulle vara enkelt att sy tygöverdrag som dolde högtalarna. Nåja, man kan inte behaga alla.

Men ljudmässigt gillades Radiance 2400 faktiskt av alla, kanske för att systemets paradgren faktiskt är ”behagligt ljud för alla i hela rummet”. Med film blir det en mycket mer omslutande upplevelse än med mer traditionella högtalare i stereouppställning, även om det mer är ljud av typen rumsfyllande än hyperexakta placeringar på scen. Ljudbilden är expansiv, lite mjuk och nästan oavsett uppspelat material riktigt behaglig.

Basen är också riktigt fin, även om vi inte får något tryck alls längst ner i frekvens, men balansen mot pinnarna är perfekt och med en vettig placering av baslådan märks det inte alls att delningen ligger högt. I vårt rum, och med subbasen mot väggen mellan pinnarna, lyckas jag mäta -6 dB vid acceptabla 34 Hz, och basen har också kapacitet nog för att ge .1-effekter en bra fysik.

Det här systemet är inget för den som vill spela extremt starkt, men å andra sidan är ljudnivån jämnare över avstånd än med mer traditionella högtalarkonstruktioner, ljudtrycket blir så att säga bättre och bättre ju längre ifrån högtalarna du kommer. Jämfört med ”vanliga” högtalare alltså.

 

 

Rätt köp för dig?

Är då Radiance 2400 ett dyrt system? Ett billigt system? Ett bra system? Svaren på dessa frågor beror som så många gånger på vilka referensramar, krav och ekonomiska möjligheter du har. 40 000 kronor är en rejäl slant, men accepterar vi att det faktiskt bara är stereo och slår ihop ljud, byggkvalitet, estetik och flexibilitet är Radiance 2400 ett bra system, riktigt bra till och med!

 

8 stjärnor -- Bra köp

 

Harman Kardon Radiance 2400

HDCP2.3            Ja

HDMI in             4

Övriga digitala in                         Optisk

Analoga in        Aux 3,5 mm

Bluetooth in    Ja 4.2

Nätverk             Wifi 2,4/5 GHz, Ethernet

Multiroom       Ja

Spotify Connect                          Ja

Utgångar          HDMI ARC

Huvudenhet

Mått                   304 x 58 x151 mm

Vikt                     1,1 kg

Högtalare         Trådlösa

Mått (B x H x D)                           320 x320 x 1769 mm

Vikt                     7,6 kg/st

Subwoofer      Trådlös

Mått (B x H x D)                           296 x 400 x296 mm

Vikt                     14,6 kg

Övrigt                

Pris                      40 000 kronor

Info                     se.harmanaudio.com

 

 


 

    3 snabba      

Härlig byggkvalitet

Rumsfyllande ljud

Smidig multi room och många hdmi in      

 

 


    

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår