Test

FINLJUD TILL DIN TV MED KEF LSX II

Vi gillar verkligen att allt fler tillverkare producerar högtalare med inbyggda slutsteg och HDMI ARC. Här kollar vi in en riktigt läcker modell från Kef.

Annons:

 

FINLJUD TILL DIN TV

Högtalare med HDMI ARC (innebär att du kan få ner ljudet från din teve med en hdmi-kabel) ligger helt perfekt i tiden. Vi lyssnar ju på musik som aldrig förr, plöjer serier och filmer likaså.
Tidigare dominerade ju flerkanalsförstärkarna som hjärta i hemmabion, nu ser det många gånger lite annorlunda ut och det är inte nödvändigtvis full surrounduppsättning som gäller för bra underhållning.

Visst, är du riktigt intresserad är det en ordentlig hemmabio som gäller, men vill du kunna lyfta vilken film eller teveserie som helst jämfört med tevens inbyggda högtalare utan att behöva anpassa rummet speciellt mycket, så är den här produktgruppen klockren.

Sen vet vi ju att många faktiskt vill ha ett par ”riktiga” högtalare för musiklyssning men inte har varken plats eller lust att investera i separata förstärkare förutom högtalarna.

 

Desingen på topp

Kefs nya LSX II är ordentligt uppdaterad mot föregångaren (från 2018) med en ny teknisk plattform med smidigare streamingmöjligheter. Nu stöds allt från Airplay 2 och Roon till Chromecast, Qobuz, Tidal, internetradio och så vidare.

Men det som först slår en är naturligtvis den läckra designen. LSX II är härligt formgivna, närmast lätt skulpturala, och som med sina läckra färger blir något mer än bara en högtalare i hyllan.

Industridesignern Michael Young (ligger bakom en hel del fräcka prylar såsom cyklar, hörlurar, lampor, möbler och annat) har tillsammans med Kef skapat LSX II med såväl form som funktion som mål. Och de har verkligen lyckats. Kvalitetskänslan är dessutom riktigt hög i den kompakta men bitiga högtalaren.

LSX II finns i 5 olika färgkombinationer utrustade med Kefs egna Uni-Q-element i generation 11, bestående av en 19 mm diskant av aluminium och ett baselement av en magnesium/aluminiumlegering. Förstärkarna är av klass D och levererar 30 watt till diskanten och 70 watt till de lägre frekvenserna.

Baksidan på höger högtalare hyser alla reglage och anslutningar och högtalarna paras ihop antingen trådlöst eller med den medföljande kabeln (vilket också ger den högsta ljudkvaliteten).

 

Koppla upp

LSX II var lite bökiga att komma igång med och ansluta till nätverket med full funktionalitet. Jag blev rätt irriterad när det kändes för omständligt. Först hittades högtalarna överhuvudtaget inte i nätverket, varken med inkopplad Ethernetkabel eller Wifi.

Sen fick vi till slut igång Spotify Connect men inte Tidal Connect, som är det vi kör mest.

Men hade jag bara läst på i manualen, eller ännu hellre, kollat de utmärkta instruktionsvideorna på Kefs hemsida (som för Android involverar både Google Home och appen Kef Connect, iOS är betydligt smidigare), hade det besparat mig en hel del frustration.

Inget fel på grejerna alltså, bara mitt tålamod den aktuella dagen.

Lärdom – läs manualen även om du tror att du kan allt om det här redan…

Det viktigaste för oss på Hemmabio är förstås att högtalarna kan anslutas med hdmi från din hyfsat moderna teve. Och det är enkelt att komma igång och volymen sköts med tevens fjärrkontroll.

När det kommer till strömmad musik stöds format upp till 384kHz/24bit PCM men samplas ner till 96kHz/24bit för trådad uppkoppling och 48kHz/24bit trådlöst.

En detalj man inte får missa i appen är det avancerade läget som bjuder på massor av inställningsmöjligheter som verkligen bör utnyttjas för bästa prestanda.

 

Vuxet ljud med flyt

Ljudmässigt får vi ett härligt och minst sagt medryckande flyt i musiken, den liksom bara rinner på och engagerar kraftigt. Det här är bra!

Spelstilen är riktigt frisk med en snygg och spänstig dynamik. Basen går förvånansvärt djupt i en fint transparent ljudbild med gott om detaljer och skapar rätt proportioner i rummet. Allt liksom sitter där det ska när det ska och utan konstigheter som gapig diskant eller förvuxet mellanregister.

LSX II upplevs som väldigt komplett i sin återgivning trots det kompakta formatet. Allt finns liksom med, inklusive detaljerad och balanserad diskant och mellanregister och ett fint stöd i basen.

Film och teveljud levereras även det med en god dos finess. Dialog låter naturligt och hålls på sina rätta platser samtidigt som detalj- och miljöljud har sina givna och naturliga plats där det händer.

Actionfilm då? LSX II klarar verkligen mycket mer än de ser ut att kunna i form av krafttag, för det kan trycka på riktigt fint (för det rätta biomullret ansluts smidigt en extern subwoofer) och ganska oansträngt.

 

Små men tuffa

Kef LSX II är en riktigt snygg och välbyggd högtalare för den som är ute efter kvalitetsljud i det smidiga format som aktiva högtalare av den här typen medger.

Spelstilen är betydligt tuffare än det kompakta formatet kanske först ger sken av. Det låter riktigt bra i en väldigt balanserad ljudbild som har de där härliga flytet som gör det kul att lyssna på musik och njuta av en bra film!

 

 

KEF LSX II

Vad:               Aktiva Stereohögtalare

Storlek           240 × 155 × 180 mm

Vikt:               7,2 kg

Bestyckning:  Uni-Q 19 mm, 115 mm

Pris:               ca 16 000 kronor

Info:               digitalbild.se, eu.kef.com

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår