Test Hemmabio #3 2022

Testat: Sony SRS-NS7

”Bara det att ljudet är en bit utanför mina öron gör att känslan blir en helt annan än när jag använder hörlurar.”

Annons:

 

Personlig rymd

Det här är inte den första ljudkragen vi ser på marknaden, men Sony SRS-NS7 är däremot den första med avkodning av Dolby Atmos. Detta görs via Sonys 360 Spatial Sound, och det är dsp, för trots att man på utseendet skulle kunna tro att det sitter åtminstone sex element under tygfronterna är realiteten att det bara är ett aktivt element per sida.

Värt att nämna är att det blir Atmos först när man kör NS7 med en Sony XR-tv, men den här kragen kan så mycket även på egen hand att vi kört den för sig själv.

För att stötta i basen har NS7 två nedåtriktade passiva radiatorer, och spontant känns ljudet rätt fylligt trots att det inte levereras någon egentlig bas alls.

SRS-NS7 får signal via Bluetooth, antingen direkt från din tablet, dator, telefon eller tv med BT-ljud, eller via medföljande Bluetoothsändare. Sändaren får ljud via en optisk ingång, så SRS-NS7 kan användas även med lite äldre tv-apparater.

Förutom själva kragen och BT-sändaren får du med ett par USB-kablar för strömförsörjning samt en optisk kabel, och det är allt. Dags att koppla in den alltså!

 

Inställningarna i appen (Sony Headphones) är rätt få och enkla att hålla på med. Dels finns en fembands eq, och här kan du antingen välja en av de förprogrammerade kurvorna eller dra i reglarna själv, vilket funkar bra.

Det finns också en inställning för 360 Reality Audio, som går ut på att du fotar av dina öron med mobilen och sedan låter appen skräddarsy ljudåtergivningen efter dina förutsättningar.
Lite kul, men jag hör inga egentliga skillnader efter inställningen, och eftersom det bara funkar med fyra appar (varav jag har en: Tidal) känns det inte speciellt viktigt just nu.

Appen är lite irriterande då den ofta inte fattar att NS7 är kopplad till telefonen, trots att musiken spelar, men detta är ett problem som Sony delar med andra tillverkares appar och tack och lov uppdateras apparna kontinuerligt.

 

Jag börjar med att kolla film på min telefon, 6 underground på Netflix, och bara det att ljudet är en bit utanför mina öron gör att känslan blir en helt annan än när jag använder hörlurar. Det känns verkligen öppet, och just det att jag inte har nåt för mina öron gör att jag fortfarande har full kontakt med omvärlden.

Egentligen blir det inte så mycket riktig surround, men däremot tydliga rörelser höger/vänster och uppåt i bild, och vrider jag på huvudet stannar ljudbilden såklart kvar, inriktad med bilden.

Skönt är det hur som helst, och både dator, tablet och telefon funkar som bildvisare. Ännu tuffare blir det om man har en modern Sony XR-tv, för då kan NS7 användas som ”atmos-surround” som komplement till tv:ns eget ljud.

Det går också bra att lyssna på musik via NS7, men här tycker jag inte upplevelsen blir riktigt lika positiv. Frihetskänslan är fortfarande på topp, men utan bild som distraherar blir det lite för tydligt att ljudkvaliteten faktiskt är rätt begränsad.

Att använda NS7 för att prata i telefon/Skype/Teams och liknande är däremot hur skönt som helst, så den som jobbar hemma (eller har eget rum på jobbet) kan använda NS7 till både nöje och nytta.

 

Med Sonys SRS-NS7 runt nacken har du en högst personlig ljudbubbla runt huvudet, och tack vare de många användningsområdena är detta en fullträff!

 

Sony SRS-NS7

Vad                     Nackhögtalare med Dolby Atmos

Vikt                     320 g

Pris                      3 190 kronor

Info                     www.sony.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår