Test Hemmabio #1-2 2023

BÄTTRE LJUD I LUREN

Jämfört med till exempel datorns inbyggda hörlursuttag så är kvalitetsskillnaden med Aune Flamingo enorm

Annons:

 

Man ska inte underskatta vikten av bra ljud även om man avnjuter en film (eller musik) utanför hemmabion – på kontoret till exempel, eller i arbetsrummet. En fin ljudupplevelse lyfter det totala underhållningsvärdet rejält. Helt klart.

Att det sedan är kul med lite nya fräna prylar ska inte heller underskattas, och här har vi en riktigt läcker produkt i bra prisläge – Aune Flamingo – en liten hörlurs-DAC som förgyller såväl dina ljudupplevelser som ditt skrivbord. Flamingo är femte generationen rör-DAC från Aune (första kom 2014).

 

Aune Flamingo levereras riktigt snyggt förpackat med alla tillbehör i lådan. Och redan här möts man av fin kvalitetskänsla. Vi testar versionen med Bluetooth, så förutom lite kablar och adaptrar får vi även en antenn för den trådlösa överföringen. Leverantören skickade även med en liten men smart fjärrkontroll i metall. (Vi slipper alltså den väldigt vanliga ”kreditkortsfjärren” som är alltför vanlig, tack för det.)

I kartongen ligger också plastpluppar för att trä på och skydda rca-kontakterna. Man har helt enkelt tänkt lite längre, och vill uppenbarligen göra kunden riktigt nöjd redan från början.

 

Det här är i stort en ESS-dac med 7 olika filter och inbyggd hörlursförstärkare i riktigt läcker förpackning. Alla på redaktionen som såg den gillade designen och ville testa direkt.

Du kan välja mellan transistor- och rör-drift, men skillnaden i ljud är i praktiken minimal, om ens någon alls.

Likadant är det med filtren. Med enklare hörlurar spelar val av filter ingen roll, med mer högupplösta, som till exempel studioluren Neumann NDH 30 vi bland annat lyssnade med, händer det lite mer. Även en bra mellanklasslur som Sennhesier HD650 passade utmärkt här.

 

Vi kopplar in via usb-c och val av ingång sker med lätta tryck på volymratten. Håll in den lite längre så kommer du in i menyn för filtren. Jämfört med till exempel datorns inbyggda hörlursuttag är ljudkvaliteten med Aune Flamingo mycket bättre.

Vi matar favoriter via Tidal Hifi som spelar härligt transparent i breda och härligt djupa perspektiv. Vi poppar duktigt med en drös krävande Infected Mushroom-spår och det är rappt, tajt och kontrollerat. Inget överdrivet och sladdrigt basfladder som styr över, utan det köttar på med fasta konturer i en neutral klang.

Finlir med en del klassiskt och akustiskt bjuder på rena och öppna ytor och stabila placeringar av musiker och deras instrument. 3D-effekten är lagom och detaljnivån likaså. Sångröster hålls rena och väl separerade från instrumenten i till exempel No Way med David Gilmour.

Alla dessa egenskaper gör sig naturligtvis utmärkt till filmljud som får en ny nivå när det gäller att lyssna med hörlurar. Det här är bra.

Byggkvaliteten i sin helhet, prestandan och den högst moderata prisnivån gör Aune Flamingo närmast till ett fynd.

 

AUNE FLAMINGO

Vad: DAC/hörlursförstärkare

Storlek: 135 x 27 100 mm

Vikt: 312 g

Anslutningar: rca, coax, usb B, 6,35 mm

Format:             stöder PCM upp till 32bit/768k, DSD 512 (usb)

Bluetooth: +600 kronor (aptX HD, LDAC)

Tillbehör: Fjärrkontroll +200 kronor

Pris:                    från 2 590 Kronor

Info: mycaudio.com

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår