Test

test: Samsung HW-S811B soundbar

Vill du ha bättre ljud till din tjusiga tv? Samsung HW-S811B levererar på ett imponerande sätt!

Annons:

 

Den som köper en soundbar gör, medvetet eller omedvetet, avkall på ljudkvalitet till förmån för möbleringsvänlighet, jämfört med en riktig hemmabioanläggning. Jag har på sistone blivit varse att detta inte är allmänt känt, så det är värt att upprepa: En soundbar är, speciellt i hemmabiosammanhang, alltid en kompromiss.

 

Smidigt format

I och med att dagens tv-apparater är riktigt platta kan det ibland se lite lustigt ut med en rejäl soundbar under en väggmonterad tv, eller som nån sa: ”Kraftigt underbett på den kombon”. Och det är då Samsungs HW-S811B (den svarta varianten heter S810B) kan komma på fråga.

Med höjd och bredd runt 4 cm är S811B minst sagt slimmad, medan bredden på drygt 115 cm gör att den passar bra till tv-modeller på 55 tum och större, och det är lätt att förstå att Samsung gärna ser den parad med The Frame-modellerna. Ett tydligt tecken på att så är fallet är också de skal (eller skins) som kan köpas till, och som matchar The Frames magnetfästa ramar.

Både soundbar och framför allt subbas är riktigt rejäla byggen, där känslan i själva soundbaren faktiskt mest påminner om Bose Smart Soundbar 900, och det är inget dåligt betyg! Subbasen är föredömligt anonym och kompakt, och påminner inte så lite om en gammal favorit – Monitor Audio Radiance 390 – men med matt lack och typ halva storleken.

 

Lättkopplat

För den som kombinerar soundbaren med tv från Samsung kommer en fördel i att man kan koppla in den trådlöst, medan den som (likt mig denna gång) kopplar in S811B till en annan tv får använda hdmi-kabel. Kabeln följer med, och det är tur eftersom det är en hyfsat ovanlig variant med micro-hdmi i soundbar-ändan.

Förutom hdmi-kabeln ska ström kopplas till soundbar och subbas, och sen är det klart. Det finns inga ingångar för något annat, och ska du ”bara” kolla på tv är det bara att dra igång direkt.

 

App-smidigt

Men man vill ju använda den nya ljudkällan till mer än tv-ljud, och därför laddas Samsungs app SmartThings ner till luren. Du måste skapa ett konto, men sen går allt enkelt och snabbt: efter ett par minuter är soundbaren uppkopplad via wifi, och vi hittar soundbaren bland valen för uppspelning via Spotify, Airplay, Chromecast och liknande.

Det går också utmärkt att koppla via Bluetooth, och för dig som har nätverkslagrad musik kan det vara bra att veta att också UPnP-spelare funkar perfekt med denna soundbar.

Kontrollen av uppspelning görs med mobilen, men det följer även med en riktigt trevlig fjärr! Usb-c-laddad, med Samsungs ”vipp-reglage” för volym (både huvudvolym och subbasnivå) och play/pause och navigeringsring går det att styra lite allt möjligt med fjärren, och eftersom soundbaren saknar display talar den i stället så du vet vad du håller på att ändra.

Vill du tala med Soundbaren går det också fint, då via Alexa. Det hela funkar riktigt bra, och Samsungs fjärr är i absolut toppklass för soundbarsegmentet.

 

Ljudtrolleri

I och med att elementen är ungefär lika stora som de gamla femkronorna har jag inga riktiga förväntningar på ljudet, utan hoppas initialt mest att det inte ska vara allt för plågsamt. Men det visar sig snabbt att ljudet – med hänsyn taget till att det är en extremt slimmad soundbar – är nästan overkligt bra. Det finns en fin scen framför mig med bra placeringar i sidled, och vi serveras även höjd i ljudbilden på ett bra sätt, se till exempel en bit av The Adam Project (Netflix) när de flyger!

Någon egentlig surround får vi inte, men däremot fin luftighet och en solid och förhållandevis tung subbas. Och här kommer anledningen till att subbasen definitivt ska stå under soundbaren: Delningsfrekvensen är hög och bara genom att placera basen en meter vid sidan om soundbaren gör att hela ljudbilden kantrar. Så centrera basen så gott det går!

Det låter kanske inte riktigt ärligt, men faktum är att hela anrättningen fungerar riktigt bra, och även med strömmad musik funkar det fint!

När det brötar på ordentligt kan ljudet dock bli ansträngande att lyssna på, det blir liksom gapigt och ljudbubblan krymper ihop, men då är det bara att sänka lite.

 

Med beröm godkänt

Är du på jakt efter en superslimmad soundbar med extremt kompakt medföljande subbas, ja då är Samsung HW-S811B ett mycket bra alternativ! Den funkar både för ”bättre tv-ljud” och som musikunderhållare, så länge man håller sig ifrån kritisk lyssning såklart.

Vill du ha maximal ljudkvalitet per krona finns det bättre alternativ både från Samsung och många andra, både i form av soundbars och aktiva högtalare, men då missar man också själva poängen med HW-S811B.

 

PLUS

Slimmad soundbar

Kompakt bas

Bra byggkvalitet

Mycket bra fjärrkontroll

 

MINUS

Designen innebär visst avkall på ljudkvaliteten

Ingen HDMI in

 

SUMMA

Sett till det kompakta formatet en fin balans mellan form och funktion.

 

Betyg: 7 stjärnor "BRA KÖP"

 

Samsung HW-S811B

HDMI in            Nej (ARC)

Övriga digitala in                       Nej

Analoga in       Nej

Bluetooth in    Ja

Nätverk             Wifi 2,4/5 GHz

Multiroom       Chromecast, Airplay 2

Spotify Connect                          Ja

Utgångar          HDMI (ARC)

Röststyrning   Ja, Alexa

Mått (B x H x D)                          1160x37x41 mm

Vikt                     1,4 kg

 

Subwoofer     

Mått (B x H x D)                          239x241x238 mm

Vikt                     6,4 kg

 

Övrigt                Fjärrkontroll

Pris                     8 990 kr

Info                     www.samsung.com/se/

Annons:

Fjärrkontrollen har Samsungs vipp-knappar för volym upp/ner och subbasvolym upp/ner, vilket är supersmidigt så fort man fått in snitsen. Dessutom har den USB-C för laddning, trevligt!
Alla kablar är ”designer-grå”, och här ser vi HDMI-kabeln som alltså har micro-HDMI på soundbarsidan.
Soundbaren finns i vitt och svart, och tillsammans med de två skalen kan man få dem att matcha The Frame.
Slimmat, kompakt och välbyggt, och dessutom med förhållandevis bra ljud!

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår