filmrecension Hemmabio #1-2 2024

THE EQUALIZER 3

Denzel Washingtons McCall som med skoningslös effektivitet tar onda män av daga beväpnad med ett tidtagarur och vad som råkar finnas till hands återvänder

Annons:

 

BLODIG OCH SENTIMENTAL FINAL
Mannen som med skoningslös effektivitet tar onda män av daga beväpnad med ett tidtagarur och vad som råkar finnas till hands återvänder i The Equalizer 3 för en sista dödsdans.

Denna gång har Robert McCalls (Denzel Washington) extrema rättspatos fört honom till Italien. Redan innan öppningsscenen har McCall haft ihjäl uppemot ett dussin medlemmar av en lokal maffiaklan.
Många fler ska det bli innan sluttexterna rullar i en historia som går till ytterligheter både vad gäller våld och gråtmilda inslag.

Washingtons samarbete med Antoine Fuqua sträcker sig från Training Day 2001 (regissörens andra långfilm) över flertalet titlar. Något som uppmärksammas i “Blood Brothers” en av utgåvans många gemytliga men pr-slipade kortdokumentärer.

En annan återförening är den med Dakota Fanning. Som liten spelade hon mot Washington i Tony Scott-klassikern Man on Fire. Här gestaltar Fanning CIA-agenten Emma Collins vars uppdykande är en återkoppling till en tidigare del i filmserien.

Fuqua drar som nämnts The Equalizer 3 i flera märkliga riktningar parallellt. McCall framstår mer som en skräckfilmsfigur än vigilante när han dyker fram ur skuggorna och med tvivelaktigt klädsam njutning knäcker, klyver, skjuter och strimlar motståndare. Som förvisso mer än väl förtjänar den omilda behandlingen.

Trots en del fadäser i form av digitalt blod ger denna tredje och avslutande del definitivt full utdelning vad gäller bärsärkagång på kriminella. Å den andra sidan får man även skäppan full av sockersöta vykortsvyer över fiktiva staden Altamonte och den kringliggande Amalfikusten.

Vi får också se McCall gå på matfestival och en försiktigt spirande romans med lokala kaféägaren Aminah (Gaia Scodellaro). Såväl brutalitet som skönhet fångas väl av fotografen Robert Richardson och allt kommer till fulländat uttryck på denna krispiga utgåva.

Sammantaget är The Equalizer 3 en bisarr avrundning. Den lyfts av extatiska mängder vedergällning och Washingtons karisma men hindras från att nå de totala pulphöjderna av ett slarvigt och sentimentalt manus. 

 

THE EQUALIZER 3

 

ACTION/THRILLER

Producerad: 2023

Format: 4K UHD 2.39:1, DOLBY VISION ATMOS, BD 2.39:1, 5.1 DTS HD-MA
Utgivare: SF Studios
Längd: 109 minuter

 

Filmen 5

Bilden 9

Ljudet 9

Extramaterial 6

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår