filmrecension

THE POPE´S EXORCIST

Slätstruket om privat djävulsvendetta.

Annons:

 

SLÄTSTRUKET OM PRIVAT DJÄVULSVENDETTA

1987 var fader Gabriele Amorth (1925–2016) påvens chefsexorcist i Vatikanen.

Den här filmen bygger på två av hans egna böcker, An Exorcist Tells His Story (1999) och An Exorcist: More Stories (2002).

Jag vet ju inte hur fader Amorth var som person i verkliga livet.

Här spelas han av Russell Crowe och framställs som en rätt jovialisk typ. Amorth gillar att pimpla kaffe, skämta och dricka whiskey. Dessutom åker han hela tiden runt på sin vespa och tjoar ”kucku” till folk han passerar.

Filmen, som alltså sägs vara baserad på verkliga händelser, börjar i en liten italiensk by. Hit kommer fader Amorth för att driva ut en demon som påstås ha besatt en man. Amorth får skäll av en tribunal i Vatikanen för sina udda metoder, trots att han verkar få jobbet gjort.

Fader Amorth menar att exorcism i 98 procent av fallen är helt onödig. Att det mest handlar om folk som är psykiskt sjuka och inte alls är demonbesatta.

Samtidigt påstås det att Amorth utförde minst 60 000 exorcistritualer, något som gav honom smeknamnet ”exorcisternas James Bond” och gjorde honom till den katolska kyrkans mest kontroversielle präst i modern tid.

Och djävulen tycks ändå existera och ha ett ont öga till fader Amorth.

När ondskans överstepräst vaknar till liv i ett ödsligt kloster i spanska San Sebastian händer det grejor.

Amerikanskan Julia (Alex Essoe) har ärvt klostret efter sin man som nyligen dött. Nu är hon på plats tillsammans med sina barn Amy (Lauren Marsden) och Henry (Peter DeSouza-Feighoney) för att renovera och sedan sälja stället.

Henry blir besatt av en sällsynt mäktig demon som kallas Asmodeus och påven (spelad av Franco Nero) skickar fader Amorth till Spanien för att rädda grabben. (Men åkte Amorth verkligen hela vägen från Rom till San Sebastian på en vespa?)

Snart visar det sig att det gamla klostret är byggt ovanpå ingången till helvetet. Demonen har rotat i Amorths förflutna och lurat dit honom för en privat vendetta.

Det sägs att producenterna har jobbat i åtta år för att göra film av fader Amorths mest spektakulära uppdrag.

Jag kan inte påstå att det märks.

Det känns mest som en dussinfilm i genren.

Exorcistfilmer brukar kunna bli lite otäcka, oavsett om man tror på demoner eller inte. Men här saknas allt det där som kan skapa nerv, spänning och obehag. Trots en ganska taskig italiensk brytning gör Crowe fader Amorth till en rätt sympatisk figur. Men det hjälper ju inte filmen som sådan.

Som skräckis är det för slätstruket och tråkigt.

Uppgörelsen mellan fader Amorth och Asmodeus påminner alldeles för mycket om Marvels tröttsamt bombastiska slutslagsmål.

Det enda som hade kunnat rädda filmen hade varit om Amorth hade sagt ”kucku” innan han sänker demonen. Det tipset får producenterna gratis till den uppföljare som lär vara på gång. 

 

THE POPE´S EXORCIST

SKRÄCK

Producerad: 2023

Format: SVOD

Utgivare: Viaplay

Längd: 103 minuter

Betyg: 4

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår