filmrecension tv-serier Hemmabio #3 2024

MASTERS OF THE AIR

Nästan femton år efter Band of Brothers och The Pacific är det nu dags för nästa kapitel i denna svit,

Annons:

 

UPP I DET BLÅ

När Steven Spielberg och Tom Hanks gjorde Saving Private Ryan tillsammans blev det starten på ett samarbete kring andra världskriget som senare resulterade i de prisbelönta tv-serierna Band of Brothers och The Pacific. Nästan femton år senare är det nu dags för nästa kapitel i denna svit, Masters of the Air.

I likhet med de tidigare produktionerna fokuserar serien på ett specifikt förband, denna gång 100th Bomb Group ”The Bloody Hundred”. De flög B-17 Flying Fortress dagtid på hög höjd i stora täta formationer. Den flygande fästningen hade 13 stycken rörliga kulsprutor för försvar, men var också ett långsamt mål, lätt att upptäcka för luftvärn och jaktskvadroner.

Efter 25 uppdrag var ett kontrakt avklarat och man kunde avgå från flygvapnet med heder. Omkring en fjärdedel av besättningsmän överlevde så långt.

Det säger sig självt att den höga personalomsättningen blir en utmaning för en serie som bygger på den speciella vänskap som utvecklas mellan vapenbröder. Där Band of Brothers kunde dröja i relationen mellan karaktärer fladdrar ansikten förbi här utan att fastna.
Det finns naturligtvis centrala personer som överlever trots alla odds, men även dessa är något av bildsköna 40-tals karikatyrer. Någon Major Winters (Damian Lewis) från Band of Brothers finns inte här. Seriens verkliga huvudroll är istället flygscenerna.

För övriga brister till trots har Masters of the Air en grandios visuell kvalitet av sällan skådat slag. När den amerikanska bombflottan sveper in över atlantkusten och tusentalstals tyska luftvärnsmän rusar till sina kanoner och Messerschmitt Bf-109:or vrålar upp i luften är det svårt att behålla vilopulsen.

Cary Joji Fukunaga har regisserat de fyra första avsnitten och hans känsla för actionfilm märks. Fukunaga kontrasterar skickligt det snövita molnlandskapets tysta majestät med de svettigt intensiva flygplansinteriörerna och vågar dröja i de små ögonblicken.

Det hela blir dock lite för anekdotiskt och osammanhängande för sitt eget bästa. Det är också väldigt patriotiskt och svart-vitt överlag, där särskilt The Pacific i jämförelse hittade en grym nihilism i det närmast industriella slaktandet på små vulkanöar.
Men som en stunds vackert filmat pojkboksäventyr med höga produktionsvärden är Masters of the Air absolut värt att se. 

 

MASTERS OF THE AIR

KRIG

Producerad: 2024

Format: 16:9 HD, DD 5.1

Utgivare: Apple TV+

Längd: ca 500 minuter (9 avsnitt)

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår