Test Hemmabio #3 2024

TEST: PARADIGM XR11

Full av nya tekniska innovationer och i en raffinerad förpackning siktar Paradigm högt med XR11. Välbyggd och välljudande som få konkurrenter gör den kaxigt nog skäl för sitt namn.

Annons:

 

”Det du betalar för är det totalt ofärgade, tighta och luftiga fundament som den bygger.

 

Historien bakom XR11 som bildskönt presenterar sig här börjar i mer blygsam, men icke desto mindre ambitiös skala i Kanada år 1983. Jerry Vander Marel och Scott Bagby hade en idé om att producera bra högtalare som förmedlar musik utan att låta som om den kom från högtalare, och de ville göra det lokalt.

Sagt och gjort startades firman upp utanför Toronto där produktion och utveckling av högtalare alltjämnt sker. De båda grundarna hade som mål att konstruera högtalare som byggts på teknisk know-how istället för spekulationer och till priser som vanligt folk har råd med.

Till sin hjälp letade Jerry och Scott upp lovande forskare från universitet i Kanada, medan de själva koncentrerade sig framför allt på design och marknadsföring. Konceptet blev en succé och firman växte. Idag är Paradigm ägare till en av Nordamerikas största produktionsanläggningar för högtalare och man har full kontroll över hela tillverkningskedjan.

Det ger Paradigm en unik möjlighet att designa högtalarkomponenterna exakt som de själva önskar sig och som gör produkten betydligt mer spännande än ett hopplock av tredjepartsdelar.

  

Finish i toppklass

XR-serien är subbbasar som redan vid en första anblick avslöjar att dess prislapp inte kommer att passa alla. Närmare 60 000 kronor gör detta till en entusiastprodukt för den med stadd kassa och höga krav. Där spricker idén om att sälja högtalare som alla har råd med, men visst är det kul när tillverkare ibland vill spänna musklerna?

Den kompakta och förhållandevis tunga lådan känns snudd på massiv och finishen på den svarta lacken skulle inte skämmas för sig om den var målad med den kvalitén på en bättre bil. Vill du hellre ha svart ask, valnöt eller körsbär så går det att ordna till samma pris som blanksvart.

Ser vi till formen så avviker XR11 genom att ha en knäck mitt på varje sidovägg. Designen agerar vågbrytare till stående vågor och ger lådan ett mer spännande yttre än en vanlig kub. Mycket av formgivningen har inspirerats att firmans Founder-serie.

 

Tung och stabil

Lådan står stadigt på låga ben som kallas för shock mount, där foten har en speciell dämpmassa för att frikoppla kabinettet från golvet, för din och grannarnas skull.

På fronten finner vi ett heltäckande tyggaller och bakom det en 11-tumsbas där de många små rillorna på kantupphäningen fångar ögats intresse. Teknologin kallas ART och sägs öka ljudtrycket med 3 dB samtidigt som distorsionen minskar med 50 procent.

Membranet görs i en kolfiberkomposit och är därför både lätt och styvt. Trots ett spännande yttre så är det vid isärtagning av subben som vi kan se de riktigt intressanta lösningarna hos elementet. XR11:ans höga vikt får sin naturliga förklaring när vi ser att elementet har trippla stackade magnetstrukturer som hålls ihop av en kraftig aluminiumkorg.

Dubbla talspolar på längden är också en häftig konstruktionslösning, liksom dubbla spiders. Det är ett riktigt muskelpaket, men med tanke på att 11-tummaren ska hantera hisnande 1,1 kW RMS-effekt från det inbyggda slutsteget så är dimensioneringen fullt rimlig.

Själva slutsteget sitter som brukligt på lådans baksida, men har volymjustering med touchknappar och tydlig belyst gradering på bakre delen av toppstycket så att du slipper stå där med pannlampa och justera nivån.

Till vardags styr du enkelt subben via Paradigms mobilapp som är omfattande utan att bli krånglig.

Utöver allt vi förväntas kunna justera i appen såsom nivå, delning och fas så finns tre olika spelstilar (music, movie, night) och ställbar branthet på filtret i två lägen.

Den initiala installationen görs däremot helst med mätmikrofonen och ARC Genesis-mjukvaran (Anthem Room Correction) via en dator.

 

Lyssningsintryck

Min första tanke är att det här inte är en bas som man primärt lyssnar på, den finns bara där och när jag stänger av den så är det något som saknas. Det innebär att basen inte är tung och brötig i sin karaktär, utan tvärtom luftig och snabb, samtidigt som det finns gott om energi ner till närmare 20 Hz i mitt lyssningsrum.

Med hjälp av extremt effektiva filter och en dödämpad låda kommer inga oönskade ljud från Paradigm när vi för skojs skull spelar den utan resten av systemet. Det förklarar på ett pedagogiskt sätt varför basen inte tar plats på det där negativa sättet som vi ibland kan mötas i form av lock-för-öronen-bas.

Mycket av transparensen kommer sig av att vi har ställt in basen så att rummets egenheter har tonats ner. Korrekt intställd bjuds vi på en exeplarisk linjäritet. Kvantitetsmässigt så fylls rummet med bas som räcker och blir över för de flestas behov, men det är inte som schaktmaskin den här subben briljerar, utan det du betalar för är det totalt ofärgade, tighta och luftiga fundament som den bygger.

 

Slutsatser

Paradigm imponerar redan när jag läser produktbladet. En extremt påkostad och patenttyngd liten klump på nästan 30 kilo kan knappast låta illa. Det gör den inte heller, men ett tips är att du sjukskriver dig från jobbet en dag för att i lugn och ro gå igenom alla inställningar och tweaka ljudet efter ditt lyssningsrum.

Det är nämligen där den största vinsten med den sådan här premiumprodukt ligger, jämfört med billigare konkurrenter.

Skulle du känna ett större behov av bas än vad elvatummaren kan prestera, finns ett tretttontumsalternativ i form av XR13 för 71 990 kronor. Alternativet är naturligtvis dubbla basar, men med så fin rumskorrigering som Paradigm erbjuder så är det inte alls lika aktuellt som det brukar vara för spridningens skull.

 

Plus

Korrekt, ofärgad och luftig

Bra appstyrning

Minus

Ingen allemansprodukt i och med priset

Summa

En subbas som täcker in alla parametrar med bravur!

 

Betyg (1-10) 9 - Toppklass

 

3 snabba...

11-tums bas, 1100 Watts förstärkareffekt

29 kilo kompakt högteknologi

Går att skräddarsy ljudmässigt med app och programvara

 

 

PARADIGM XR11

Funktion Aktiv subwoofer

Princip Sluten låda

Bestyckning 11-tums bas

Uteffekt 1100 Watt

Delningsfrekvens 30-120 Hz

Fas Steglös

Ingångar Högnivå (banankontakter), LFE (XLR och RCA, stereo (RCA)

Utgångar saknas

EQ Rumskorrigering via mjukvaran ARC Genesis

Mått (B x H x D) 38,8 x 41,2 x 42,9 cm

Vikt 29 kg

Pris 58.990 kronor

Info paradigm.com, hifi-agenten.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår