filmrecension

THE MARVELS

Rykten om superhjältegenrens död är överdrivna

Annons:

 

Det senaste året har en del röster höjts för att proklamera superhjältegenrens nära förestående krasch och kollaps efter “decennier” av hegemoni på popkulturtronen. Förutom surret på nätet har åsikten tryckts i Variety och häromsistens spritts via någon måttligt väl underbyggda artikel i DN.

Utöver det faktum att endast sexton år förlupit sedan Marvel Studios inledde sin framgångsrika filmserie med Iron Man, så är argumenten bortom enskilda skribenters trikåtrötthet inte särskilt övertygande.

Att seriefilmatiseringar med superhjältar i spetsen under åren sedan dess helt enkelt utvecklats från övergående våg till en stadigt närvarande (sub)genre i egen rätt verkar få ha greppat.

Visst finns det fog för åsikten att nämnda Marvel Studios drivna av någon idé om marknadsdominans genom att ständigt ha något nytt på gång i de allt kortare biofönstren eller via streaming under en tid pressat sin produktionstakt till bristningsgränsen.

Svajiga effekter i Ant-Man & The Wasp: Quantumania och ett övermått av billigt grändkrypande i Secret Wars gav belackarna åtskilligt med vatten på kvarnen.
Lägg därtill att en viss skådespelares privata handel och vandel försvårar en del kommande storsatsningar. Så när publiken svek The Marvels i höstas var det en del som ville ta det som kvitto på att nu är det minsann kört.

Man får förvisso vara bra generös för att ge mer än godkänt åt The Marvels, en Freaky Friday-doftande kosmisk knaskomedi där Captain Marvel (Brie Larsen), Ms. Marvel (Iman Velani) och Monica Rambeau (Teyonah Parris) inopportunt börjar byta plats med varandra så fort de använder sina krafter.

Men att Nia DaCostas lättsamma hantverk skulle vara en flopp av sådan magnitud att Disney inte kan återhämta sig och gå vidare med nästa projekt håller jag för osannolikt. 

 

THE MARVELS

ACTION/FANTASY/ÄVENTYR

Producerad: 2023

Format: 4K UHD 2.39:1, 7.1 DOLBY ATMOS TRUEHD
BD 2.39:1, 7.1 DTS-HD MA

Utgivare: SF Studios

Längd: 105 minuter

 

Filmen 4

Bilden 8

Ljudet 8

Extramaterial 5

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår