filmrecension Hemmabio #4 2024

THE CREATOR

Barnvakt till en android.

Annons:

 

BARNVAKT TILL EN ANDROID

AI är väl i nuläget en halvhet potatis. Mänskligheten verkar ha aningen mer påträngande existentiella hot som man jobbar aktivt med att inte hantera.

I den inte alltför avlägsna framtid som med få och effektiva penseldrag målas upp av Gareth Edwards och medskapare som fotografen Greig Fraser (som tidigare jobbat med Edwards på briljanta Rogue One: A Star Wars Story) är situationen annorlunda.

Efter en dödlig kärnvapenincident på amerikansk mark har väst förklarat öppet krig mot allt vad artificiell intelligens och robotar heter. I New Asia är de däremot välkomna vilket givetvis skapat ytterligare en konfliktyta mellan väst och öst.

Mitt i den här striden hamnar Joshua (John David Washington, känd från bland annat Tenet) när han blir motvillig barnvakt åt en liten mild och god AI-messias kallad Alphie (Madeleine Yuna Voyles).

Förföljda av såväl amerikanska dödspatruller, vapenplattformen NOMAD uppe i skyn och Alphies anförvanter måste Joshua navigera en allt snårigare terräng. Från djungelmiljöer med insprängda högteknologiska inslag till sterilt futuristiska städer.

Den som följt Edwards ett tag kan definitivt se spåren av tidigare alster som det imponerande debutverket Monsters från 2010. Edwards och medförfattaren Chris Weitz ställer de väntade frågorna om mänsklighet kontra AI och spelar emellanåt rätt skickligt på känslosträngarna.

Det är också genomgående knäckande snyggt i allt från miljöer till figurdesign. Balansen mellan idéer och action är dock lite svajig. Ändå klart sevärt trots att jag hade väntat mig lite större skärpa från Edwards. 

 

THE CREATOR

SCI FI/ÄVENTYR

Producerad: 2023

Format: SVOD 16:9 HD (även 4K UHD)
Utgivare: Disney +, (SF Studios)

Längd: 133 minuter

Betyg: 7

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår