filmrecension Hemmabio #4 2024

KILLERS OF THE FLOWER MOON

En tyst massaker.

Annons:

 

EN TYST MASSAKER

Det kan tyckas nästan orättvist att Martin Scorcese vid 80 år fyllda har mer filmisk inspiration än de flesta av sina yngre kollegor.
Killers of the Flower Moon är ytterligare en uppvisning av veteranen, som målar ett episkt stycke Americana under närmare tre och en halv timme. Det här är en historia att sjunka in i och låta sig dras med av.

Bakgrundsmaterialet till filmen är en tragisk och tyvärr allt för sann berättelse om den närmast avgrundsdjupa ondska som drabbade ursprungsfolket Osage på 1920-talet.
När olja hittades på deras land kom vita män snart för att nästla sig in och gifta in sig i lokala familjer.

Sedan började flera Osage innevånare att hittas döda. Epidemin av mystiska dödsfall fick nationell uppmärksamhet och FBI anlände till området för att undersöka saken.

Leonardo DiCaprio gör en småkorkad hantlangare till Robert De Niros ondskefulla makstspelare och Lily Gladstone spelar hans Osage fru. Deras tvärkulturella förhållande blir stormens öga i ett samhälle i upplösning.

Scorcese berättar omsorgsfullt och detaljerat, med stor känsla för såväl biroller som den historiska situationen. Någonstans är lokal korruption och konspiration bara en variant på de kriminella brödraskap han studerat så många gånger förut. Erfarenheten skiner igenom.

Scorcese kunde ha valt att bara sy ihop historien med rättegångarna, men hoppar på slutet istället till en true crime-skildring av händelserna i en radioshow på 50-talet.
Här framstår allt som en slags udda kuriosa som snabbt glömdes bort, sensationslystet presenterat för en välbeställd och vit publik.

I den amerikanska självbilden ingår inte hur ursprungsbefolkningen fortsatt marginaliseras och betraktas utifrån. Korruptionen rullar på, bara på en annan nivå. 

 

KILLERS OF THE FLOWER MOON

DRAMA

Producerad: 2023

Format: 16:9 HD, DD 5.1

Utgivare: Apple TV+

Längd: 206 minuter 

Betyg: 9

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår